Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesinde vatandaşlara daha etkin, daha verimli ve daha hızlı hizmet sunabilmek için İçişleri Bakanlığınca sürdürülen dijital dönüşüm ve bürokrasinin azaltılması projeleri hız kesmeden devam ediyor. Artık Soyadı değişikliği de e-devletten yapabilecek.

Dijital dönüşüm sayesinde İçişleri Bakanlığı merkez birimleri, bağlı kuruluşları ve taşra teşkilatı tarafından sunulan hizmetler kapsamında vatandaştan talep edilen 2 bin 857 belgeden bin 473 adedi son iki yılda kaldırıldı. İstenen belge sayısında yüzde 52 azaltılarak 251 milyon TL tasarruf sağlandı. 

Evli kadın soyadı değişikliğini e-devletten yapabilecek
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne ait “Evli Kadının Kocasının Soyadı ile Birlikte Önceki Soyadını Kullanması veya Sadece Eşinin Soyadını Kullanmasına İlişkin Nüfus Kayıt Değişiklik Başvurularının Alınması” ve “Boşandığı Eşinin Soyadını Kullanmasına İzin Verilen Kadının, Evlenmeden Önceki Soyadıyla Eşinin Soyadını Birlikte Kullanması veya Sadece Evlenmeden Önceki Soyadını Kullanmasına İlişkin Başvurunun Alınması” hizmetleri ile evli veya boşanmış kadınların kullandıkları veya kullanacakları soyadlarına ilişkin başvuruları e-başvuru sistemi kapsamında e-Devletten alınabiliyor.

HIRSIZ VE ONU YAKALAYAN POLİS EVDE MAHSUR KALDI HIRSIZ VE ONU YAKALAYAN POLİS EVDE MAHSUR KALDI

Veri paylaşım protokolleri ve bu protokollere bağlı entegrasyonlar sonucunda daha önce vatandaştan istenilen;

  • Diploma bilgilerinin yanında kurslara katılım bilgilerini Milli Eğitim Bakanlığından,
  • Sigorta poliçe bilgilerini Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinden,
  • Vergi borcu bulunmadığına dair bilgilerden ruhsat harç bilgilerine kadar pek çok veriyi Gelir İdaresi Başkanlığından,
  • Sosyal güvenlik verilerini Sosyal Güvenlik Kurumundan, Elektronik ortamda alınarak vatandaştan talep edilmesinden vazgeçildi.