Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, turizmde tüm zamanların rekorunun kırıldığını, Türkiye'yi ziyaret edenlerin sayısında yüzde 12,2 artış yaşandığını belirterek turizm gelirlerinde Türkiye'nin Avrupa 6'ncısı olduğunu bildirdi. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile turizmin stratejik sektör ilan edildiğini ve devletin tüm kurumları ve imkanlarıyla turizmin gelişmesi için yoğun bir çalışma sürecine girdiğini söyledi.

AİLELER DİKKAT! BU BEBEKLER İÇİN TOPLAMA KARARI VERİLDİ AİLELER DİKKAT! BU BEBEKLER İÇİN TOPLAMA KARARI VERİLDİ

Turizmde 50 milyon olan ziyaretçi sayısı beklentisinin 75 milyon, 50 milyar dolar gelir beklentisinin de 65 milyar dolar olarak revize edildiğini hatırlatan Alpaslan, 2019'da 51,7 milyon ziyaretçi ağırlandığını, 34,5 milyar dolar gelir elde edildiğini bildirdi. Alpaslan, geçen sene turizmde tüm zamanların rekorunun kırıldığını vurgulayarak, "Türkiye'yi 45,1 milyon yabancı, 6,7 milyon yurt dışında ikamet eden vatandaşımız ziyaret etti. Ziyaretçi sayısındaki artış 2018'e oranla geçtiğimiz yıl yüzde 12,2 olarak gerçekleşti." diye konuştu.

Dünya Turizm Örgütü verilerinin de 2018'de Türkiye'yi en çok ziyaretçi alan ülkeler sıralamasında dünya 6'ncısı, Avrupa 4'üncüsü olarak gösterdiğini belirten Alpaslan, "Turizm gelirlerinde ise dünyada 15'inci, Avrupa'da da 6'ncı sıradayız." bilgisini verdi.

"Golf ve kruvaziyer turizminin geliştirilmesine önem veriliyor"

Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda, turizmi tüm yıla yayacak politikalar ürettiğini, golf ve kruvaziyer gibi yüksek gelir sağlayan turizm türlerinin geliştirilmesine büyük önem verdiğini vurgulayan Alpaslan, "Planlama çalışmalarımızı da bu doğrultuda büyük bir titizlikle sürdürüyoruz. Antalya-Manavgat bölgesinde ve 2019'da Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilen Çeşme bölgesinde yeni golf sahaları, nitelikli spor tesisleri, sağlık, kültür, sanat merkezleri ve Ege bölgesinin en büyük müzesi gibi pek çok turizm türünü barındıran projelerimiz bulunuyor. Planlama ve turizm yatırımlarına kamu taşınmazlarının tahsisi çalışmalarımız kapsamında ise İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi, Antalya ve Aydın Didim Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi de yer alıyor." dedi.

"İzmir, bisiklet turizmi kapsamında EuroVelo 8'e dahil oldu"

Alpaslan, İzmir bölgesinin bisiklet turizmi kapsamında geçen yıl EuroVelo 8 Akdeniz Rotası'na dahil olduğunu bildirerek, "EuroVelo kapsamında bulunan bisiklet ağlarının uzatılarak geliştirilmesi ile Türkiye genelindeki bisiklet yollarının yaygınlaştırılması için ilgili kurumlar ve diğer paydaşlarla da eş güdüm içerisinde çalışıyoruz. Bisiklet dostu otel sayısının artırılması için gerekli mevzuat çalışmalarını da yürütüyoruz." ifadesini kullandı.

Bu yılın "Türk Mutfağı Tematik Yılı" olarak değerlendirildiğine de işaret eden Alpaslan, hazırlanacak Gastronomi Eylem Planı ile Türk mutfağının tanıtımının ulusal ve uluslararası tüm platformlarda yoğunlaştırılacağına işaret etti. Türkiye'nin yalnızca Türk mutfağı ile değil kaliteli uluslararası mutfakların da sunulduğu bir gastronomi ülkesi olarak tanıtılacağına dikkati çeken Alpaslan, "Ayrıca Michelin gibi uluslararası standart belirleyen rehberler ve yıldızlı şeflerle iş birliğine gidilerek, Türk yemeklerinin tanıtımının yapılacağı yurt dışı ve yurt içi etkinlikler de düzenleyeceğiz." dedi.