Yürüyüşe katılan öğrencilerden soruşturma kapsamında istenilen savunmada, söz konusu yürüyüşte LGBTİ+ bayraklarının sallandığının altı çizilerek yurttan çıkarma cezasının uygulanması gerektiği bildirildi.

ESKİ BAKAN EVİNDE ÖLÜ BULUNDU ESKİ BAKAN EVİNDE ÖLÜ BULUNDU

Sonrasında Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYGM), öğrencileri yurttan çıkardı. Ayrıca, KYGM bursları da kesildi. Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre, Yürüyüşe katılan lise öğrencilerine de disiplin soruşturmaları açıldığını ve kısa süreli okuldan uzaklaştırma cezası verildiğini dile getiren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, öğrencilerin, cezaların kaldırılması için yargıya başvurduğunu aktardı.


Çakırözer, konuyu TBMM’ye taşıdı ve Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Çakırözer, bakan Kasapoğlu’na “Son beş yıl içerisinde KYK yurtlarından atılan ve bursları kesilen öğrenci sayısı nedir? Öğrenciler hangi gerekçelerle yurtlardan atılmış ve bursları kesilmiştir” sorularını yöneltti.


Çakırözer, barınma ve burs hakkının bir şantaj aracı olarak kullanıldığını aktararak “İstanbul, Ankara, Eskişehir ve diğer illerde verilen yurttan çıkarma, burs kesme cezalarının tek amacı, üniversite gençliğine gözdağı vermek, susturmak, sindirmek. Haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı çıkmak için gerçekleştirilen barışçıl protestolar anayasal bir haktır. Öğrencilerin katıldıkları eylemler gerekçe gösterilerek burslarının kesilmesi, yurtlardan atılması anayasa ihlalidir, adaletsizliktir” ifadesini kullandı.
 

Kaynak: T24