10 Ocak'ta, Toroslar ilçesi Hüseyin Okan Merzeci Mahallesi'nde Adalet Meslek Yüksek Okulu mezunu olan ve bir avukatlık ofisinde katip olarak çalışan Raziye Oskay'ın eski nişanlısı işsiz Barış Can Uçuk tarafından tabancayla vurularak öldürülmesiyle ilgili soruşturma sürerken, olayla ilgili detaylar ortaya çıkıyor.

2017'DE RAZİYE'NİN EVİNİ KURŞUNLAMIŞ

İddiaya göre, cinayet şüphelisi Barış Can Uçuk ile Raziye Oskay, ortaokul yıllarında tanıştı ve lise döneminde sevgili oldu. Zaman zaman anlaşmazlık yaşayan Uçuk ile Oskay arasında ilk silahlı saldırı 10 Mayıs 2017'de yaşandı. Cinayet şüphelisi, kendisini şiddet ve tehdit nedeniyle terk eden Raziye'nin evini kurşunladı. Ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı olayda, kurşunların isabet ettiği babaevi ile komşu evinde maddi hasar meydana geldi. 'Kasten adam öldürmeye teşebbüs, silahla tehdit, konut dokunulmazlığını ihlal' gibi suçlardan ailenin şikayetçi olduğu Barış Can Uçuk, adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Bunun üzerine soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı, Uçuk'un serbest bırakılmasına itiraz etti.

Raziye'nin katili Cumhuriyet Savcısı'nı da tehdit etmiş

"DİRENME SAVCI DİRENME"

İtirazı duyan Uçuk, 15 Mayıs 2017'de sosyal medya hesabından "Direnme savcııı direnme" diye paylaşım yaptı. İtiraz üzerine mahkeme heyeti, Uçuk'u tutukladı. Uçuk, ağır ceza mahkemesinde yargılandığı davada 1,5 ay tutuklu kaldı. Ancak tehdit ve benzer eylemleri sürekli devam edince Raziye Oskay, uzaklaştırma talebinde bulundu. Onlarca uzaklaştırma ve adli kontrol kararına karşın tehditler devam edince Raziye Oskay, avukatlarının önerisiyle 2020 yılında kimlik karartma yöntemi uygulayıp, İstanbul'a taşındı. Raziye, orada da bir avukatlık bürosunda çalışmaya başladı. Tüm sosyal medya hesaplarını kapatıp, telefonlarını da değiştiren Raziye'yi cinayet şüphelisi orada da buldu. İş yerine gelen Uçuk'tan 'kimlik karatma' yöntemine rağmen kurtulamayacağını anlayan Raziye Oskay, tekrar Mersin'e döndü.

Raziye'nin katili Cumhuriyet Savcısı'nı da tehdit etmiş

"GERÇEK SİLAH TETİĞİNE BASABİLEN NADİR İNSANLARDANIZ"

Raziye Oskay, Mersin'de tekrar eski iş yerinde çalışmaya başladı. Sosyal medya hesaplarından tabancayla ateş ederken fotoğraf paylaşıp, 'Belinde kurusıkı ile gezen sahte kabadayılara nazaran gerçek silah tetiğine basabilen nadir insanlardanız, kimse bizi sınamaya kalkmasın' diye yazan Uçuk'un tehditleri devam edince, "Benim bu adamdan kurtuluşum yok. Kaçsam da kurtulamıyorum. İstediği olursa belki durulur, belki değişir" diyerek barışan Raziye Oskay, nişan kararı aldı. Raziye Oskay ile Barış Can Uçuk, 2 Ocak 2021'de aileler arasında düzenlenen sade bir törenle nişanlandı. Ancak tehdit, şantaj ve şiddet devam etti. Duruma direnen Raziye'nin, 8 Mayıs 2021'de Uçuk'un talebiyle açtığı banka hesabına tanımadığı bir hesaptan 100 bin TL yatırıldı. Suç olabileceğini düşünen Raziye, bu parayı gönderen hesaba iade etti. Bu yüzden de Uçuk ile kavga etti. Ancak para 1 gün sonra tekrar Raziye'nin hesabına gönderildi.

Raziye'nin katili Cumhuriyet Savcısı'nı da tehdit etmiş

TUTUKLANSIN DİYE DİLEKÇE VERDİ, TUTUKLANMADI

Raziye Oskay, parayı iade edip nişanı attı, ardından da avukatı aracılığıyla Barış Can Uçuk hakkında 19 Mayıs 2021'de 'Cinsel saldırı, şantaj ve tehdit' suçlarından şikayetçi oldu. İfadesi alınan Uçuk, adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Avukat Işıl Akan, 'Uzaklaştırma ve adli kontrol kararları yeterli gelmiyor, tehditler devam ediyor, Raziye'nin can güvenliği yok, şüpheli tutuklanmalı' diye dilekçe verdi. Ancak mahkeme itirazı, 'adli kontrol kararına itiraz' olarak değerlendirip, reddetti.

3 GÜN EVİN ÖNÜNDE BEKLEMİŞ

DOLANDIRICININ BABASI PARAYI SAHİBİNE TESLİM ETTİ DOLANDIRICININ BABASI PARAYI SAHİBİNE TESLİM ETTİ

O günden bu yana iş yerinin önüne gelen, tehdit mesajları atmaya devam eden Uçuk, akşamları da Raziye'nin evinin bulunduğu sokakta sıkça görüldü. 3 gün sabahları da Raziye'nin evden çıkışını takip eden şüpheli, 10 Ocak'ta Raziye'ye yüzlerce kez tehdit savurduğu tabancasıyla kurşun yağdırdı. 2013 yılında sevgili oldukları günden bu yana kendini tehdit eden Uçuk'un kurşunlarına hedef olan Raziye, götürüldüğü Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki tüm müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Raziye, Akdeniz İlçesi'nde toprağa verilirken kısa sürede yakalanan cinayet şüphelisi Barış Can Uçuk ise sevk edildiği nöbetçi mahkemece tutuklandı.

"KIZIM YAŞARKEN ÖLÜMÜ YAŞADI"

Evlerinde taziyeleri kabul eden anne Fatma Oskay, "Bir anne olarak ben de kızımla birlikte çekiyorum. Her akşam telefonda sesini duyarken acaba eve sağ salim gelecek mi diye yıllarca korkuyla yaşadım. Ömrümün yarısı karakollarda geçti ama sesimi duyan olmadı. Adalet istiyorum, başka Raziye'ler ölsün istemiyorum. Hiçbir annenin canı yansın istemiyorum. Artık kadın ölümlerine son versinler. İlla birilerinin ölmesi mi lazım? Benim evladım yaşarken ölümü yaşadı" diye konuştu.

Raziye'nin katili Cumhuriyet Savcısı'nı da tehdit etmiş

"KIZIMA HAYATI ZİNDAN ETTİ"

Kızlarının yıllardır Uçuk tarafından rahatsız edildiğini belirten baba Murat Oskay, "Yıllar önce kızıma musallat oldu. Alıp İstanbul'a götürdüm, orada da kızımı bulup rahatsız etti. Yeniden Mersin'e getirdim. Defalarca şikayetçi olduk, dilekçeler verdik. Kızım hep huzursuz yaşadı. 'Yüzüne kezzap atarım, seni, anneni babanı öldürürüm' diye tehdit mesajları atıyordu. Ama biz bunları sonradan öğrendik. Kızım korkusundan bunları bana anlatamadı. Evimizi kurşunladı. Yaşadığımız çok acı bir olay. En ağır cezayı almasını istiyorum" dedi.

"ADALET İSTİYORUZ"

Raziye'nin ablası Kübra Türkmen ise "Kardeşime gecenin ikisinde üçünde tehdit mesajları geliyordu. Annem ben o üçümüz birbirimize sarılırdık. Korkudan kimselere söyleyemezdik. Defalarca şikayetçi olduk, her defasında elini kolunu sallayarak buralarda dolaştı. Bu acının tarifi yok, giden kardeşim bir daha geri gelmeyecek. Adalet istiyoruz" diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

"GECE GÜNDÜZ KORKUYLA YAŞAYAN GENÇ BİR KADINDI"

Raziye'nin üniversitede de derslerine giren avukat Işıl Akan, öğrencisinin yaşadığı olayları, "Gece gündüz korkuyla yaşayan bir kadındı" diye özetledi. 2017 yılındaki silahlı saldırıda şüphelinin serbest bırakıldığını, itiraz üzerine tutuklandığını belirten Akan, "1,5 ay tutuklu kaldı. Uzaklaştırma kararları katili durduramadı. Kimlik karartması yaparak İstanbul'a gönderdik, orada da buldu. Raziye, kurtuluşunun olmadığını anlayınca Mersin'e döndü. Belki kurtulurum diye 'nişanlandı' ancak tehdit ve şiddet devam edince 5 ay sonra ayrıldı. Nişandan ayrıldıktan sonra cinsel saldırı, şantaj ve tehdit suçlarından şikayetçi olduk. Adli kontrol kararıyla serbest kaldı. 'Adli kontrol ve uzaklaştırma kararı yeterli gelmiyor, tutuklansın, can güvenliği kalmadı' dedik. Sonuç değişmedi. Geldiğimiz noktada ise fail hiçbir zaman durmak bilmemiş ve gencecik bir kadını, Raziye'yi sokak ortasında katletmiştir" diye konuştu.

Raziye'nin katilinin dosyası kabarık çıktı! Cumhuriyet Savcısı'nı bile tehdit etmiş

Raziye'nin katilinin dosyası kabarık çıktı! Cumhuriyet Savcısı'nı bile tehdit etmiş

Kaynak: DHA