Türk Hava Kurumu (THK), envanterinde bulunan üç CL-215 ve 11 M-18 A/B Dromader tipi uçaklar ile depodaki bazı malzemelerin satışı için ihaleye ihale açtı. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlanan ilana göre satış ihalesi 26 Ekim Pazartesi günü yapılacak. İhale belli istekliler arasında kapalı teklif alma usulüyle gerçekleştirilecek.

Şartname bedeli  1000 TL olarak belirlenirken Kurum Genel Başkanlığı 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa tabi olmayıp ihaleyi yapıp yapmamakta veya dilediği ile yapmakta serbest  olacak. Kurum 13 Nisan’da da elindeki 11 adet M-18 A/B Dromader tipi uçağı satışa çıkarmış ama ihale daha sonra iptal edilmişti.

Uçaklar 2012’ye kadar ormanlık bölgelerde denetleme faaliyeti yürütmüş ve yangınlara karşı ilk müdahalelerin yapılmasına büyük katkı sağlamıştı. 2012’nin sonunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) yaptığı denetlemeler sonrasında bu uçakların yerde kalması kararlaştırılmış ve Kasım 2014’te emekli edilmişti.

CL-215 tipi uçaklar ise 2019’a kadar orman yangınlarının söndürülmesinde kullanılmış fakat Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ihaleyi yenilememesiyle tartışma konusu olmuştu.

İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayıp Seferihisar ve Menderes’e sıçrayan ve 3 gün sürdükten sonra ancak kontrol altına alınabilen orman yangını sonrasında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Rusya’dan yangın söndürme uçağı kiraladıklarını duyurmuştu.

Kaynak: Bianet

MUĞLA DAHİL 41 İLDE UYUŞTURUCU OPERASYONU MUĞLA DAHİL 41 İLDE UYUŞTURUCU OPERASYONU