TÜSİAD tarafından yapılan açıklamada, Fransa Senatosu raporunda Institut du Bosphore'un çalışmalarla alakalı ifadelerin gerçek olmadığını ve ifade özgürlüğünü kısıtlamayı hedeflediğini aktardı.


Açıklamada, TÜSİAD'a atıfta bulunulmayan raporda, Institut du Bosphore (Paris Bosphorus Enstitüsü) hakkında gerçek olmayan bilgiler ve maddi hataların bulunduğu kaydetti.


Enstitü'nün, 1901 sayılı Fransız dernek yasası ile 2009'da kurulmuş bağımsız ve tarafsız bir düşünce kuruluşu olduğu aktaran açıklamada şu ifadeler kullanıldı:


"Enstitü'nün hiçbir devlet ile organik veya finansal bağı bulunmamaktadır. Etkinliklerini Fransa ve Türkiye'den şirketlerin maddi katkıları ve TÜSİAD'ın desteği ile hayata geçirmektedir. Çalışmaları, etkinlikleri ve yayınlarında ekonomi, iklim, dijital dönüşüm, enerji, Avrupa entegrasyon süreci ve sosyal konular odak noktasıdır, bu konularda farklı görüşler resmi kurumlardan bağımsız olarak ifade edilmektedir.

SEVGİ EVLERİNDE KALAN BEBEK ÖLÜ BULUNDU SEVGİ EVLERİNDE KALAN BEBEK ÖLÜ BULUNDU


Enstitü çalışmalarında Fransa, diğer AB ülkeleri ve Türkiye'den iş dünyası, farklı görüşlerden siyasetçiler, akademisyenler, medya ve sivil toplum temsilcilerinden katkı almaktadır. Enstitü, Avrupa'da Türkiye'nin ekonomik, siyasal ve kültürel özellikleri hakkında bilgileri derinleştirmek, Türkiye-Fransa, Türkiye-AB ilişkilerini ve AB entegrasyon sürecini geliştirmek amacıyla şeffaf bir şekilde 11 yıldır çalışmalarını yürütmektedir. Bu çerçevede, Enstitü'nün tarafsızlığına ve bağımsızlığına yönelik Senato raporundaki ifadeler gerçeklerle bağdaşmamaktadır.


Fransa ve Türkiye arasındaki diyaloğu güçlendirmek amacıyla kurulmuş, her türlü fikrin tartışılmasına açık ve bağımsız bir düşünce kuruluşu olan IB hakkında raporda yer alan ifadelerin aynı zamanda Fransa ve AB'nin temel değerlerinden ifade özgürlüğünü kısıtlamayı hedeflediğini üzülerek görmekteyiz.


Türkiye ve Fransa arasında köklü bir geçmişi olan ilişkilerin daha da geliştirilmesi ise ancak her türlü görüşün paylaşılabildiği ve tartışılabildiği platformların desteklenmesi ile gerçekleştirilebilir. Raporun hazırlığında görüşü alınmayan Enstitü, Senato raporunun somut, saydam ve denetlenebilir verilere dayalı bu bilgiler ışığında düzeltilmesi için girişimde bulunacaktır."

Kaynak: T24