ERDOĞAN İLE ÖZEL BİR ARAYA GELDİ ERDOĞAN İLE ÖZEL BİR ARAYA GELDİ

Uzun bir süredir Whatsapp üzerinden yabancı numarlar ile vatandaşlara ulaşıp belirli görevler karşılığında para kazanma vaadi ile kullanıcıları kandıran dolandırıcıların gerçek yüzü ortaya çıktı.

Son dönemlerde Türkiye’deki mobil hat kullanıcılarının en çok şikayetçi olduğu konulardan biri de WhatsApp üzerinden gelen yurt dışı aramaları ve mesajları. Google HepsiBurada ya da benzer bir marka ismi kullanarak para kazanmayı vadeden dolandırıcıların hedefinde kullanıcıların bankacılık başta olmak üzere kritik bilgileri var.

Çeşitli e-ticaret platformlarında satılan ve Sağlık Bakanlığı onaylı adı altında önümüze çıkan, cilt beyazlatıcı, diş beyazlatıcı gibi birçok ürünüe beğeni ve yorum karşılığında kullanıcılara cüzi miktarlar da ödeme yapma vaadi ile kandırıp hesaplara yapılan ödemeler ile güven sağlayan dolandırıcılar sonrasında kullanıcılardan ekstra ödemeler talep ederek kullanıcıları ağına düşürüyor.

“Paranızı alabilmek için bize ödeme yapmanız lazım"

Bu noktada dolandırıcılar genelde iki farklı yöntem izliyor. Öncelikle size bazı görevler verip, para kazandığınızı söylüyorlar. Ancak parayı doğru adrese gönderdiklerinden emin olmak için de öncelikle size verecekleri bir banka hesabına para yollamanızı istiyorlar. Dolandırıcılara göre siz parayı yolladığınızda IBAN hesabınız onların sistemine otomatik olarak kaydoluyor ve bundan sonra vereceğiniz her oy için ödeme otomatik gerçekleşiyor.

Mobil hattınız ile istedikleri her şeyi yapabilirler

Dolandırıcıların tek yöntemi mağaza puanı vereceğiniz yalanıyla sınırlı değil. Temel olarak çok basit görünen ve yaptığınız takdirde güzel paralar kazanabileceğiniz sahte yöntemler de sıkça kullanılıyor.

Eğer karşınızdaki dolandırıcılar biraz daha profesyonel ise işler sizin için daha da zorlaşabiliyor. Bu tür kişilerin hedefinde sizin cep telefonu hattınızı ele geçirmek oluyor.

Öncelikle size o işi yapabilmeniz için gerekli olduğunu öne sürdükleri bir form ya da benzeri belgeyi indirebilmeniz için link atıyorlar. Ancak bu linke tıkladığınız anda cep telefonunuz kötü amaçlı kişilerin saldırısına açık hale geliyor.

Sahte link ile aslında sizin telefon hattınızı mobil uygulama üzerinden yönetebiliyor. Bu da haliyle tüm bankacılık işlemleriniz başta olmak üzere kritik uygulamalar için size gelmesi gereken güvenlik kodlarının doğrudan dolandırıcıların eline geçmesi anlamı taşıyor.

photo_2023-07-24 11_02_26

Dolandırıcların kullandığı mesajlara bir örnek.