Sevgili okurlarım, "Ters Köşe"de yayımlanan yazılarıma gösterdiğiniz ilgi ve alaka için teşekkür ederim. Bu hafta, bölgemizde bir çok ele alınması gereken konu olmasına rağmen önceliği Muğla İl Jandarma Teşkilatı'nın başarısına vermek istedim. Bölge gündemini yakınen takip edenlerin de tahmin edeceği üzere konumuz, Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü merkezinde yürütülen soruşturma kapsamında Dalaman, Ortaca ve Göcek'te JASAT ekiplerince düzenlenen eş zamanlı şafak operasyonu ile devamında Dalaman ve Ortaca Orman İşletme Müdürlüklerine yapılan operasyonlar. Uzun süredir birçok konuda göreve çağırdığımız halde olaylara tepkisiz kalmanın yanı sıra gazetemiz hakkında da şikayetçi olarak bizi susturmaya çalışanların kirli oyunları İl Jandarma teşkilatımızın özverili çalışması ile adelet önüne serildi.

Haber 48 Gazetesi'ni takip edenlerin de bildiği üzere, yaklaşık 1 yıldır kıyı sorunlarının takipçisi ve araştırmacısı olduğumuz kadar orman ve ormanlık alanların da takipçisi ve ilgili konuların araştırmacısıyız. Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'nü bir kez değil bir çok kez göreve çağırdık, edindiğimiz bilgi, belge ve görsel kanıtları kamuoyuyla paylaştık, haberlerimizde asla kurumları zedelemedik ancak herhangi bir sonuç da alamadık. Vatandaş tepkilerini, medyayı, somut delilleri görmezden gelmeyi seçen bazı kişiler, bulundukları makam ve kurum isimlerinin ardında 3 maymunu oynadı. Dalaman ilçesi Payam Sıradere mevkiinde 6 Ekim 2021 tarihli yangın ve bölgedeki yangınlarda yanan/zarar gören arazilerin bazı kişilerin çıkarına göre çok veya az gösterilmesi... 

SEZAR'IN HAKKI SEZAR'A

Tüm bu hukuksuz eylemler gerçekleşirken, takdir edersiniz ki Haber 48 Gazetesi olarak her ihbarı, duyumu değerlendirmeye alıp araştırdık ve somut delil bulduğumuz ya da kuvvetli şüphe uyandıran konuların üzerine gittik. Yetkili makamları uyardık ve kamuoyunu bilgilendirdik. Bu süreç içerisinde gerek Muğla'daki yetkililerle gerek ilçelerdeki yetkililerle görüşmeler gerçekleştirdik, edindiğimiz bilgileri sunarak konuları doğrulatmaya çalıştık. Çoğu zaman geçiştirildik ya da sadece soru sorduğumuz için direkt olarak "taraflı", "ön yargılı" olmakla itham edildik. Günün sonunda ise Türkiye Cumhuriyeti'nin en saygın kurumlarından biri olan Jandarma teşkilatımız bu konuları araştırarak makam, sıfat, ilişkiler gibi detaylara bakmadan kanun neyi gerektiriyorsa onu yaptı ve "Kral Çıplak" dedi. Buradan tekrar Muğla İl Jandarma Teşkilatı'na ve Ortaca Cumhuriyet Başsavcılığı'na kamuoyu adına teşekkürlerimi sunuyorum.

Yaptığımız haberler ve şikayet dilekçelerimizin ardından bir gazete ve şahsım adına bir gazeteci olarak gerek meslek ahlakının gerek vatandaş olmanın gerekliliklerini yerine getirdiğimizi düşünüyorum. Bizim sıkı takibimiz ve ısrarımız sonucu bu operasyonlar gerçekleşti ve adelet eninde sonunda tecelli edecek.

PEKİ, ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ MASUM MU?

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü bu olaylar yaşanırken ne yapıyordu? Soran oldu mu acaba kendilerine? Bugüne kadar kaç kez iç denetim gerçekleştirdiler? Kaç kez yapılan şikayet veya haberlerin ardından en azından bir basın açıklaması yapma gereği duydular? Daha da önemlisi, JASAT operasyonlarının ve mahkemenin ilk duruşmada verdiği 3 tutuklama kararının ardından, geriye dönük ve ya başka olası suçlar işlenip işlenmediğini tespit etmek için herhangi bir iç denetim başlatıldı mı? 

Yukarıdaki sorulara cevap düşünedursunlar, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'nün burnunun dibinde 2020 yılında bir operasyon daha düzenlenmiş, Fethiye Orman İşletme Müdürü, Orman İşletme Şefi, Orman Muhafaza Memuru ve yine bir Kooperatif Başkanı tutuklanmıştı. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'nün denetimi altındaki iki sınır komşusu ilçede, 1.5-2 yıl arayla hem Orman İşletme Müdürleri hem de Orman İşletme Şefleri operasyonların hedefi olup tutuklanıyorsa, ilçerindeki kooperatif başkanlarıyla iş birliği yapıp kamuyu zarara uğratıyorsa... Sanıyorum derin uykudalar ya da...

UZUN LAFIN KISASI

Sadece Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü hakkındaki operasyon değil son 2-3 yıldır bölgede dönen hukuksuzlukların tek tek ortaya dökülmesinden sonra Türkiye Cumhuriyeti Orman Genel Müdürlüğü ve ilgili bakanlıklara açık çağrımdır; "Muğla'da Orman ile ilgili tüm şef ve üst makamlar çok sıkı ve derin bir denetimden geçirilmeli ve bu isimler ivedilikle değiştirilmelidir."

Bu olaylar sebebiyle önemli bir devlet kurumu büyük zarar gördü, halkın gözündeki güveni ve imajı darbe aldı. Bunun olmasını istemezdik, ancak bazı iş bilmez/iş görmezlikler nedeniyle bu yaşandı. Mevcut durumun düzeltilmesi ve halkın tekrar devlete ve kurumlarına olan güveninin temin edilmesi için bu olayların yaşandığı süreçte görevli olan şahısların görevlerinden alınarak yeni, güvenilir ve alanında bilgili isimlere görevlerin teslim edilmesi elzem!

ÖZEL TEŞEKKÜR

Tüm bu süreçte, devletin bekası için çalışan, kimsenin etkisi ya da nüfuzu altında kalmayan isimsiz kahramanlar da var. Bu yazı vesilesiyle, kendilerine teşekkür ederim.


Adalet elbet tecelli eder, iyi yaptıysan iyi kötü yaptıysan kötü... / Metin Gire