Teknoloji Haberleri

YAPAY ZEKA MEYVELERİN RAF ÖMRÜNÜ UZATIYOR

Abdullah Gül Üniversitesi'nde akademisyenler, yapay zeka yardımıyla, milyonlarca ton gıdanın çöpe gitmesini engelleyecek ürün geliştirdi.

Abone Ol

TÜBİTAK, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın AR-GE destekleri ile AGÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çağrı Güngör, elektrik elektronik mühendisi Dr. Cem Ayyıldız ve iş insanı Baran Baykurt Emiroğlu tarafından 1,7 milyon lira gibi bir yatırımla kurulan FreshSens isimli akıllı tarım girişimi;  meyve, sebze ve çiçeklerin soğuk havada saklanma süresini en az 2 kat artıran bir ürün geliştirdi.

Prof. Dr. Güngör, hasat sonrasında soğuk hava depolarına getirilen ürünlerin, geliştirdikleri özel kutulara konulduğu bilgisini paylaşırken, seçici gaz geçirgenliğine sahip kapaklarla oksijen ve karbondioksit oranlarının kutu içinde ayarlanabildiğini de sözlerine ekliyor. Bu sayede de, ürünlerin taze olarak saklanma süresinin uzadığının altını çiziyor.

Çeşitli tarım ürünlerinde denemeler yaptıklarını de aktaran Prof. Dr. Güngör, örneğin kirazın, normal şartlarda 10 gün saklanabildiğini, geliştirdikleri ürünle bu sürenin 44 güne kadar çıktığı bilgisini de notlarımıza ekliyor.