Kaplan’ın Diyanet’i eleştiren sözlerini engellemeye çalışan Başdeğirmen, Kaplan’ı kürsüden indirmeye çalıştı. Alevi kurum başkanları kürsüde söz almayarak duruma tepki gösterdi.

PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, Isparta Cemevinin açılışında yaptığı konuşmasında Alevilerin ibadethaneleri olan cemevinin yasal statüye kavuşturulmadan yapılacak hizmetlerin bir anlamı olmadığını belirtti.

BAŞKAN GÜNAY, MAZBATASINI ALDI, İLK AÇIKLAMASINI YAPTI BAŞKAN GÜNAY, MAZBATASINI ALDI, İLK AÇIKLAMASINI YAPTI

Konuşmasında Diyanet’in Alevilere yönelik ayrımcı söylemlerini anımsatan Kaplan, “Açılışını gerçekleştirdiğimiz cemevinin yasalarda kabul görmediğini biliyoruz. Alevilerin ibadethanelerin yasal statüsünü kabul etmeden bizlere hizmet vermenin bir anlamı yok. Aleviler açısından bu zulümdür. Cemevleri kırmızı çizgidir diyen Diyanet de bizler için kırmızı çizgidir. Diyanet’in yaptığı hizmetten tek bir dinin tek bir mezhebi yararlanıyor. Laiklik toplumsal barışın güvencesidir. Bu ülkede Diyanet olduğu sürece laiklikten bahsedilemez” ifadesini kullandı.

Diyanet İşleri'nin Alevilere yönelik ayrımcı tutum ve müdahalelerini eleştiren Kaplan’a konuşması sürdüğü sırada Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen yerinden kalkarak Kaplan’ın bulunduğu kürsüye yürüdü.

Başdeğirmen, Kaplan’ın kürsüden indirilmeden programı sürdüremeyeceğini belirtti.

Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Celal Fırat ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Ercan Geçmez de PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan’a karşı ölçüsüz üslup kullanan ve konuşmasına müdahale etmeye çalışan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’e tepki olarak söz almadı ve durumu protesto etti.

Kaynak: AA