Yaşayan tarih kenti olarak da adlandırılan antik dönemlerden Osmanlı ve cumhuriyete kadar her dönemden yapı ve kent dokusunun birlikte görülebileceği nadir yerlerden olan Stratonikeia Antik Kentinde yapılan Orman Haftası etkinliğine Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın yanı sıra Yatağan Kaymakamı Onur Kökçü, Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Yatağan Orman İşletme Müdürü Beril Öztürk, Yatağan Cumhuriyet Başsavcısı Alper Çetin, Siyasi Parti ve Sivil Toplum Temsilcileri, Kazı Ekibi,  Öğrenciler, öğretmenler ve Orman Personeli katıldı.

Dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan, 3 bin 500 yıllık Stratonikeia Antik Kenti'nde köy meydanında düzenlenen tören saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.

Halk oyunları gösterisinin ardından Vali Orhan Tavlı ve beraberindeki protokol üyeleri antik kentte belirlenen alanlara lavanta ve defne fidanı dikerek, etkinliğe katılan öğrencilerle birlikte gökyüzüne renkli balon bıraktı.

Öğrencilerle sohbet eden Muğla Valisi Orhan Tavlı Orman’ın sadece ağaçların bulunduğu bir alan olmadığını aynı zamanda tüm canlılar için bir yaşam alanı olduğunu belirterek öğrencilerden ormanlara sahip çıkmalarını istedi. 

Orman oluşturmak kadar korumanın da önemli olduğunu söyleyen Vali Orhan Tavlı köy meydanındaki asırlık çınar ağaçlarının bulunduğunu ve yüzyıllardır bu ağaçların korunduğunu belirterek çocuklarla birlikte dikilen fidanları suladı.

Böyle önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirten Stratonikeia ve Lagina kazı başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt "Lagina Antik Kenti'nde 2 bin, Stratonikeia'da ise 800 yıllık ağaçlarımız var. Biz antik kentte sadece kültür varlıklarını değil, anıtları ve ağaçları da koruyoruz. Öğrencilerimizle geleceğe nefes olmak için böyle bir etkinlikte buluşmak bizi mutlu etti." dedi.

MUĞLASPOR-YATAĞAN MAÇINDA OLAY ÇIKTI MUĞLASPOR-YATAĞAN MAÇINDA OLAY ÇIKTI

Kaynak: Bultenler