Termik santralların ve madenlerin kuşattığı Muğla’nın Yatağan ilçesinde talan sürüyor. Bölgeyi çöle dönüştüren feldispat ile kuvars ocağının kapasite ve alan artışı için çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi. Çevre düzeni planlarına göre orman ve tarım alanı olan bölgede 14 bin 310 ağaç bulunuyor.

103 Milyon TL Kar Edecek

2006 yılından bu yana Muğla’nın Yatağan ilçesi Hisarardı ile Aydın’ın Çine ilçesi Kabalar mahalleleri arasında bulunan bölgede felispat ve kuvars ocağı işleten Camiş Madencilik A.Ş. kapasite artırımı için ÇED olumlu kararı aldı. 14 yılda tarım ve orman arazisini adeta çöle çeviren şirket kapasite artırımıyla birlikte yılda 103 milyon TL kâr edecek.

Proje bedeli ÇED raporunda 1 milyon 660 bin TL olarak belirlenen projede Tahribat 4 katına çıkacak.

Nihai ÇED raporunda, 1 milyon 660 bin TL olarak belirlenen projeyle birlikte 74,25 hektar alan olan alan 329,98 hektara çıkarılacak. 4 kattan fazla bir alan artışı yapan şirket üretim kapasitesini de 4 kata çıkaracak. Yıllık üretim kapasitesi 936 bin ton cevher olan madende kapasite artırımıyla birlikte 4 milyon tona çıkarılacak.

Patlatma yönetimiyle işletilen ocağa en yakın yerleşim birimi bin 300 metre uzaklıkta.

Tarım ve orman alanlarının yanı sıra bölgede yeraltı ve yerüstü su kaynakları bulunuyor. ÇED alanının yakınından Kışlı, Samantaşı, Sarmaşıklı, Bağlı, Solmaz ve Hacı derelerine ait kollar geçiyor. Şirket nihai ÇED raporunda derelere zarar vermeyeceğini ve kestiğinden 5 kat daha fazla ağaç dikeceğini iddia etti.

14-bin-agac-madenlerin-tehlikesi-altinda-802775-1.

YATAĞAN’DAKİ VAHŞİ CİNAYETTE YENİ DURUŞMA YATAĞAN’DAKİ VAHŞİ CİNAYETTE YENİ DURUŞMA


Kaynak:İHA