Zonguldak, Çanakkale, Afşin ve Elbistanlılar, baca filtresi olmadan çalışan 15 kömürlü termik santralin kapatılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na başvurdu. Mecliste vergi yasa teklifine eklenen maddeyle yılbaşında kapatılması beklenen 13 kömür santraline 2020 yılına kadar ek süre verilecek. Santrallere daha önce de 3 yıl ek süre verilmişti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen vergi yasa teklifine ek süre maddesi eklendi. Enerji Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, ek süre verilmemesi halinde ülkede elektrik sorunu yaşayacağını dile getirdi.

Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilip TBMM Genel Kurulu’na gönderilen vergi yasa teklifindeki bu maddeye göre, termik santraller 31 Aralık 2019’da kapatılmayacak. Santrallere 30 Haziran 2022’ye kadar ek süre tanınacak. Ayrıca santral sahiplerinden 30 Haziran 2020’ye kadar gerekli yatırımları yapacağına dair yapım sözleşmesi ve iş yapım planı istenecek. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen santraller uzatmadan yararlandırılmayacak ve kapatılacak. Yatırım planını sunan santraller ise her 4 ayda bir Çevre Bakanlığı tarafından denetlenecek. Plana uymayan santrallere 60 milyon liraya kadar (20 kat) ceza kesilebilecek. İş gerçekleştirme planındaki herhangi bir işin yapımı, belirtildiği süreye göre bir yıl gecikmedikçe santralin faaliyeti durdurulamayacak.

Yeni düzenlemeyle hem cezaları uygulanabilir hale getireceklerini, hem cezaları yükselttiklerini hem de her aşamada denetim mekanizması getirdiklerini belirten, Tancan;  “Bu düzenlemeden 13 kömür santrali yararlanacak. Düzenleme yasalaşmadığı takdirde 10 santral yılın sonunda kesinlikle kapanacak. Bu santrallerin ülkedeki elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 17-18’ini karşılamakta olduğunu dikkate aldığımızda bunlara ilave bir süre verilmesi gerekiyor” sözlerini kaydetti.

Plan Bütçe Komisyonu’ndan gelen haber Muğla’da bulunan termik santrallerde çalışan yaklaşık 3 bin işçinin yüzünü güldürdü.

YASANIN KAPSADIĞI SANTRALLER

MUĞLA’NIN GÜRÜLTÜ HARİTASI İÇİN BİRÇOK YER MERCEK ALTINDA MUĞLA’NIN GÜRÜLTÜ HARİTASI İÇİN BİRÇOK YER MERCEK ALTINDA

- Çanakkale/ Çan 18 Mart Termik Santrali
- Şırnak/ Silopi Termik Santrali
- Kahramanmaraş/ Afşin Elbistan A Termik Santrali
- Karabük/ Kardemir Termik Santrali
- Kütahya/ Tunçbilek Termik Santrali
- Kütahya/ Seyştömer Termik Santrali
- Manisa/ Soma A Termik Santrali
- Manisa/ Soma B Termik Santrali
- Sivas/ Kangal Termik Santrali (1 ve 2. üniteler)
- Ankara/ Çayırhan Termik Santrali
- Muğla/ Yenköy Termik Santrali
- Muğla/ Kemerköy Termik Santrali
- Bursa/ Orhaneli Termik Santrali
- Kahramanmaraş/ Afşin Elbistan B Termik Santrali