Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Koronavirüs salgını ile ilgili Muğla genelinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Başkan Gürün 13 ilçede otogarların dezenfekte edildiğini ve çeşitli illlere gelen giden yolculardan bulaşma ihtimaline karşı sürekli dezenfeksiyon yapıldığını kaydetti. Osman Gürün alınan önlemleri şu sözlerle açıkladı:

"Toplu taşıma araçları da sürekli olarak dezenfekte ediliyor. Özellikle Muğla Büyükşehir Belediyesi resmi araçları olmak üzere özel toplu taşıma araçları da dezenfekte ediliyor. Konuyla ilgili olarak basit yöntemlerle ve ilaçlarla nasıl temizlenmesi gerektiği de öğretiliyor. Herkesin temizlikle ilgili yapabileceği çok basit şeyler var. 

Kullanılan ürünler ve oranları hakkında da açıklama yapan Başkan Gürün "%70 ve üstü alkol, %5 sodyum hipoklorit denilen çamaşır suyu ve sabun kullanıyoruz. Hem ilaçlandırma hem de bilgilendirme yapıyoruz.

Bodrum-Datça seferini yapan feribot temizlendi. Seyrek de olsa seferler devam ediyor. Ayrıca limanların temizliği de yaptık. Bodrum'da liman adalarına gidip gelen araçlar son olarak burada kalan Yunanistan'a gitmek isteyen ya da ordan gelmek isteyen hemşehrilerin taşınması yapıldı. Gelenler karantinaya alındı ve seferler son buldu. Artık sefer yok.

21 yolcu 3 mürettebat karantinada

21 yolcu 3 mürettebat karantinada ama herhangi bir bulgu tespit edilmedi. Şu an öyle bir tanımız yok. Yalnız umreden gelen vatandaşlarımız hakkında bilgim yok ama gerekli tedbirler alınıyor. Dışardan bulaşma riski daha az ama sıfır değil. Hepimiz her an karşılaşabiliriz.

Kültür ve spor merkezleri ve toplu seyirlerin yapıldığı alanlar da şu andaki haliyle dezenfekte edilidi. 

İlçe belediyeleriyle koordineli olarak ve onların refleklerini geliştirerek bu çalışmaları yürütüyoruz. 

ÇÖL TOZU MUĞLA’YA ULAŞTI; HASTALAR UYARILDI ÇÖL TOZU MUĞLA’YA ULAŞTI; HASTALAR UYARILDI

Gündüz bakımleri evi de boşaltıldı. Genel olarak elden geçirilip temizlendi açıldığı zamanda yeniden temizlecek.

Ödeme noktaları hala çalışyor. Vatandaşlar internetten ödeme yapabilir ama bizzat gelip ödemek isteyenler için açıklar. Kişileri antiseptik solusyonlarla içeri alıyoruz. Ateşi ölçüyoruz ve işi bittikten sonra bankoyu temilzliyoruz. Burada önemli olan çalışanların sağılığının da muhafaza edilmesi. Bu konuda tüm daire başkanlıkları ziyaret edildi bilgilendirmeler yapıldı. Antiseptik solusyonlar konuldu, kullandıkları materyallerin nasıl temizlenmesi gerektiği anlatıldı. Kalabalık halde toplantıları seyrelterek o şekilde sıkı teması önlemeye çalıştık. Sürekli kontrol halindeyiz. Aynı zamanda belediyede çalışan çiftler ve özellikle kadın personeller, okullar tatil olduğu için bakılacak kimse yoksa izinli sayıldılar. İzin isteyen ebeveynlere izin verildi. Onların da sağlıkla ilgili konuda sorun yaşarlarsa biligilendirilmesi istendi. 

Huzurevleri çok önemli . Belli yaşın üstünde risk oranı yüksek. Kronik hastalıkları olanlar için yaş ilerledikçe bağışıklı sistemi zayıfladığından virüs öldürücü olabiliyor. Buralarda da ilaçlama yaptık yapmaya da devam ediyoruz.

Panik yapmayalım ama basit tedbirlerin hepsini aksatmadan yapalım 

Valilik ve Adalet Sarayı da temizlendi. Burada faaliyetler devam ediyor dolayısıyla ilçalamanın nasıl yapılacağı konusunda bigi veriyoruz. Çünkü iş yerleri olarak bazı kurumarın çalışması gerekiyor ama kendimizi korumalıyız. Birey olarak ve vatandaşla temas eden kurumun personeli olarak toplum sağlığına zarar vermemek için kendimizi korumalıyız.

Zabıta denetimleri sıklaştırıldı. Rafların boşalması gibi olayar var ama bununla ilgili Muğla'da diğer illlere nazaran çok büyük bir hareket yok. Zaafiyet yaşatacak kadar bir sıkıntı yok. 

2 ay süreyle su kesintisi uygulanmayacak

Su fatura borcu olan konut abonelerine 2 ay süreyle su kesintisi uygulanmayacak. Şimdilik iki ay durumun gidişatına göre olası durumlarda da revize edeceğiz. 

Konser, tiyatro, sergi açılışları iptal.

Bilgilendirme afişlerini mümkün olduğu kadar her yere yapıştırmak suretiyle astık. Hapşurma, öksürme gibi durumlarda nelere dikkat edeceğimiz resimle ve yazıyla anlatıldı. Ayrıca yine koronavirüs bilgilendirme broşürü yaptık ve iş yerlerine bilgilendirme notları hazırladık. Dağıtıyoruz. Panik yapmayalım ama basit tedbirlerin hepsini aksatmadan yapalım. 

Sağlık çalışanlarımızın tümüne teşekkür ve minetlerimi sunuyorum. Tamamen açık ve şefaf şekilde bu arkadaşlarımız çalışıyor. Bazen şiddet gibi olmaması gerek davranışlar yaşanıyor ama şu anda farkediyoruz ki her türlü hizmeti gösteriyorlar. Umarız süreci atlatır ve sağlıklı şekilde hayatımıza döneriz."