MUĞLA VALİSİ AKBIYIK, 23 NİSAN MESAJINDA NE DEDİ? MUĞLA VALİSİ AKBIYIK, 23 NİSAN MESAJINDA NE DEDİ?

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından sürdürülebilir kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla Muğla genelinde 1 Milyon 60 Bin lira maliyetle yüzde 50 hibeli 565 çiftçiye 55 bin adet ceviz fidanı dağıtıldı.

Menteşe'nin Düğerek Mahallesi’nde gerçekleştirilen dağıtım törenine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, CHP Menteşe İlçe Başkanı Mustafa Aytaç Kavak, belediye personeli ile vatandaşlar katıldı.

Büyükşehir Belediyesi Toprağın Analizinden Ağacın Hasadına Kadar Yanımızda

Törende genç üreticiler adına konuşan Mutlu Şahin ve Kadın üreticiler adına söz alan Funda Karayiğit Büyükşehir Belediyesinin tarımsal üretime verdiği destekler nedeniyle teşekkür ettiler. Karabağlar yaylasında bulunan arazilerine ceviz ekimi için 50 fidan aldıklarını söyleyen Funda Karayiğit, toprağın analiz edilmesinden ekime hazırlanmasına kadar her aşamada büyükşehir belediye ekiplerinin yanlarında olduklarını söyledi. Karayiğit, “Karabağlar yaylasında 2 buçuk dönüm arazimiz var. Burada ne yetiştirebiliriz diye uzun araştırmalar yaptık. Sonra Büyükşehir belediyesinin çalışmalarını öğrendik. Ceviz fidanı dağıtımını duyunca listeye yazılarak talepte bulunduk. Belediyenin ziraat mühendisleri Dönüm başı 25 adet ağaç uygun gördüler. 50 fidan alıyoruz. Biz toprağın ekime hazırlanması aşamasında da onlardan büyük destek aldık her detayı sorduk. Onlar büyük emek vererek tarlamızı hazırlamamızda yardımcı oldular. Şimdi gidip dikimini yapacağız” dedi.



Abdullah Kaya, “Sosyal Demokrat Belediyeye Yakışan Bir Hizmet”

Büyük bir arazi üzerinde ceviz fidanı dikimi yapacak olan Milas İlçesinden Abdullah Kaya, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin üreticilerin yanında olması sosyal demokrat belediyecilik örneği olduğunu söyledi. Kaya, “Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bu işe ön ayak olması büyük bir avantaj. Bu nedenle çok memnunuz. Ülke ekonomisine katkımızın olması için bir şeyler yetiştirmemiz bir çaba içinde olmamız gerekiyor. 250 fide aldık. Arazimizi büyükşehir belediyemizin toprak analiz hizmeti sayesinde analiz ettirdik. Sosyal demokrat belediyeye yakışan bir hizmet olmuş. O nedenle emeği geçen başta Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve ekibine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Başkan Gürün; "Muğla topraklarında en fazla verim alacak fidanları dağıtıyoruz"

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, kırsal kalkınmaya yönelik yapılan yatırımları anlattığı konuşmasında, "5 yıl ve bu dönemle birlikte 128 bin fidan dağıtıldı. Bunların üretime geçtiğini bir düşünün. Yapılan toprak tahlilleri sonucu Muğla topraklarında en fazla verim alacak fidanları dağıtıyoruz. Biz öncelikle yem tohumu dağıtıyoruz. Hayvancılıkla ilgili en büyük problem yem. Ayrıca ceviz, Memecik zeytini ve kestane dağıtıyoruz. Kestanenin piyasası gerçekten şuan çok iyi. İncir dağıtıyoruz. Özellikle saklanabilen ürünler tercih ediyoruz. Narenciyedeki satma sıkıntısı bu ürünlerde yok.



'Toprağını satma ürününü sat'

Bizim topraklarımız çok nitelikli incir yetiştirmeye uygun. İncir yaş ve kuru olarak tüketilebiliyor. Tarım, ülkemizin çok önemli bir sorunu. Bu politikalarla ilerlersek toprakları büyük sermayeler alacak. Vatandaşlar kendi topraklarında işçi olarak çalışacak. Bundan kurtulmak için kendi rızkımızı çıkarabilecek kadar üretmemiz gerekiyor. Bu nedenlerle 'Toprağını satma ürününü sat' diyoruz ve desteklerimizi giderek arttırıyoruz" dedi.



Başkan Gürün'den Kooperatif kurmak isteyenlere davet

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün konuşmasının devamında, "Finans ve pazarlama sorunları nedeniyle kooperatifçiliğe önem veriyoruz. Bizim önerimiz kooperatifleşme konusunda gayret göstermeniz. Bu konudaki müracaatlarda belediye olarak her türlü yardımı yapacağız. Kooperatiflerle protokol imzalayarak onlara destek veriyoruz. Bunların örnekleri var. Muğla'nın ikliminden faydalanmamız lazım. Gençlerimizin kırsalda yaşamaları lazım. Gençlerimiz asgari ücretle şehirde iş arıyor. Bunları yaparsak köylerimiz boş kalmayacak. Dışarıdan gelenlere toprağımızı satmak zorunda kalmayacağız" diye konuştu.

Program fide dağıtımının ardından sona erdi.