Ziyarette, firmaların Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencilerine sağladığı staj, istihdam imkanları ve akademisyen şirketlerinin varlığı ile Teknoparkların Üniversite-Sanayi işbirliklerindeki önemi vurgulandı. 


MCS Aquatic firmasının sahibi, aynı zamanda bir akademisyen olan, Dr. Murat Can Sunar, bölgemiz için önemli olan ve TÜBİTAK’ın da desteklediği yavru balık yemi geliştirmeye yönelik çalışmalarını anlattı.

GeoPort firması yetkilileri geliştirdikleri inşaat sektörüne yönelik zemin analiz sistemini anlatırken bu sistemin uzun vadede hangi bileşenlerle geliştirileceğini ifade ederek, yabancı muadillerine göre özgün ve maliyete uygun olan çözümlerinin, tamamlanmasını takiben ulusal ve uluslararası pazarlara yaymayı düşündüklerini belirttiler.

Teknopark’ın ilk firması İroTech Ar-Ge’nin Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Uslan, balık çiftlikleri için geliştirdikleri ürünlerini ve Teknopark’ın ilk tamamlanan balık çiftliklerini uzaktan izlemeye yönelik ürünlerini tanıttı. Firmanın yeni projelerini, seri üretim hedeflerini ve uluslarası piyasalara açılmaya yönelik planlarından bahsetti.

Willow Software firması yetkilileri geliştirdikleri sensör teknolojileri, bunların uygulama alanları ve son olarak Arçelik Beyaz Eşya’nın da eklenmesiyle, sayıları artan ulusal/uluslarası müşterilerini anlattılar.

Shift Soft firması halen geliştirdikleri yapı denetim uygulamaları ve bu alandaki tümleşik ürün gamı geliştirme projeleri konusunda bilgilendirdi. Firma ortaklarından Murat Yazıcı, akıllı tarım konusunda planladıkları Ar-Ge faaliyetlerinden de bahsetti.

İdamobile firması yetkilisi Gökhan Karaca, perakende ve üretim sektörlerine yönelik geliştirdikleri yapay zekâ destekli dijital dönüşüm çözümlerinin yanı sıra yeni nesil kiralık scooter yönetim sistem çalışmalarını anlattı.

Bilge Teknoloji firması bölgemiz önemli olan mermer üretimine yönelik Endüstri 4.0 projelerinden ve Teknoparkta geliştirilen görüntü işleme projesinin Azerbaycan Bakü’de otobüs ulaşım sistemindeki uygulamasını anlatarak yönelik çalışmalarının devam ettiğini belirttiler.


Gefeasoft firması yetkilileri TÜBİTAK ve KOSGEB desteği ile geliştirdikleri, tıpta eğitimi desteklemeye yönelik, simülasyon ve ciddi oyun projelerini anlattılar.  Firmanın halen yurtdışında ve yurtiçinde yürüttüğü yatırımcı bulma ve büyüme faaliyetlerinden bahsettiler.

TELLERDEKİ PATLAMALAR KORKUTTU TELLERDEKİ PATLAMALAR KORKUTTU

Girişimcilerden İsmail Çağlar Doylan, marina, liman, balıkçı barınakları, tersaneler ve çekek yerlerinin tüm yönetim, denetim ve işletme ihtiyaçlarını karşılayan, kullanıcılarına farklı ara yüzler ile kolaylık sağlayan, tamamen yerli yönetim yazılım ve donanıma sahip pedeştal projelerini anlattı.

Mava firmasının sahibi Hayri Yılmaz ise turizm sektörüne yönelik özgün projelerinden bahsederek firmanın üniversite ve kamu kurumları ile işbirliği içerisindeki ihtiyaçlarını belirtti.

Arniva ve Egebarkod firmaları e-ticaret konusundaki projelerini paylaştı ve e-ticaret sektöründeki uygulama alanlarından bahsettiler. Egebarkod firma yetkilileri çözümlerinin ürün ihracatındaki, önemine değindiler.

Muğla Teknopark’a önümüzdeki günlerde endüstriyel otomasyon, denizcilik, turizm ve arıcılık konusunda yeni projelerin katılması öngörülmektedir. 

Teknopark artan girişimcileri ile yakaladığı büyüme trendini devam ettirerek, 2023 yılında bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayan ve ülke ihtiyaçlarına yönelik teknolojik çözümlerin geliştiren bir kurum olma hedefine emin adımlarla ilerlemektedir.

Kaynak: Bultenler