MUĞLA’DA OTOMOBİL UÇURUMA YUVARLANDI: 1 ÖLÜ MUĞLA’DA OTOMOBİL UÇURUMA YUVARLANDI: 1 ÖLÜ

Edirne'nin Keşan ilçesinde, Erikli, Mecidiye ve Yayla sahillerindeki 11 bölgenin Muğla Turizm Çevre Vakfı – Turizm ve Ticaret Limited Şirketi (MUÇEV) tarafından kiralanması Edirne'yi ayağa kaldırdı. 

Edirne'nin Keşan ilçesinde faaliyet gösteren yerel basın (kesanonline.com), konunun üzerine gitti. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, İYİ Parti Keşan İlçe Başkanı Zafer Sarıkeçe, Cumhuriyet Halk Partisi Keşan İlçe Başkanı Recep Pekcan ve kapanan S.S. Erikli Sahili Turizm Geliştirme Kooperatifi’nin eski İkinci Başkanı ve eski Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Akıllı açıklamalarda bulundu.

Olay Tam Olarak Ne?

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu'nun 11 Ekim 2019'da Çevre ve Şehircilik Bakanı'na verdiği soru önergesine 71 gün sonra verilen cevapta;

Erikli kumsalında 3 – 4 km’lik sahil şeridinde asgari 1,5 dönümlük 8  alan, Mecidiyede Kale(İtalyan) Koyu, Danişment Köyü’nde Özel İdare alanı, Yayla kumsalında da vaziyet planındaki bir alan büfe, şezlong ve şemsiye kullanım amaçlı olarak Muğla Valiliği ve Çevre Şehircilik Bakanlığı ortak kuruluşu MUÇEV’e 10 yıllığına, 1.8 Milyon + KDV  bedelle Bakanlık tarafından ihale yapılmadan pazarlık usulü ile verildiği belirtiliyor.



MUÇEV İşletmecilerden Dönüm Başına Yıllık 120-150 Bin TL Kira İstiyor

Şükrü Akıllı tarafından kaleme alınan yazıda şu ifadelere yer verildi:

“MUÇEV yetkililerinin alt kiracı bulmak için Keşan’da çalışmalar yaptığı bilgileri de yerel basında yer aldı. Parsellenen yerlerde dönümüne 120 – 150 bin civarında istiyorlarmış. Tabii ki onlar sağlanacak rantın peşine düşeceklerdir.
Bugünkü siyasi iktidarın ilk yıllarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca; tabiat varlıkları ve doğal sit alanları ile özel çevre koruma bölgelerinde bulunan devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin idaresi hakkında bir yönetmelik yayınlanmış Resmi Gazete’de. Bu yönetmelik kapsamında ülkemizde Ege ve Akdeniz sahillerinde çok sayıda kiralamaların halkın tepkisine, yargının kararlarına rağmen yapıldığını biliyoruz. Bölgemizde ise bu tip uygulamalar 16 yıl sonra kendini gösterdi."

"Hukuki Süreç Başlatılacak, Konu Meclise Taşınacak"

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, İYİ Parti Keşan İlçe Başkanı Zafer Sarıkeçe ve Cumhuriyet Halk Partisi Keşan İlçe Başkanı Recep Pekcan, yaptıkları açıklamalarda, sahillerin MUÇEV'e verilmesinin kanuna aykırı ve usulsüz olduğunu savunarak, hem kira sözleşmesinin iptali için dava açılarak hukuki sürecin başlatılacağını hem de konunun meclise taşınacağını belirttiler.



Belediye'ye Sunulan 7 Alan, MUÇEV'e Gelince 11'e Çıktı!

Cumhuriyet Halk Partisi Keşan İlçe Başkanı Recep Pekcan, Keşan Belediye Meclisi’nin 12 Temmuz 2019’da gerçekleştirilen olağanüstü toplantısında gündeme alınan; Erikli, Yayla ve Danişment sahillerindeki 7 alanın Belediye tarafından kiralanması hususunda, bu yerlerden 5’in mücavir alan 2’sinin de hazine yeri olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: “Kiralama için bize önerilen süre 5 yıl. Kiralama bedeli de 764.591 TL + KDV. MUÇEV’in kiraladığı yer 7’den 11’e çıkıyor. Süre 5 yıldan 10 yıla çıkıyor. Rakam da 1.8 milyon TL’ye çıkıyor. Bize ilk söylenen duruma göre çok pahalıya geldiğini görüyoruz.

İktidarın belediye başkanının bunu çok daha iyi şartlarda ya da bedelsiz olarak bize sunması lazımdı. Burası, kumlar ve denizler, halkın kullanması gereken alanlardır. Kişilere ya da herhangi bir kuruma, kuruluşa kiraya verilerek rant kapısı, para kazanma kapısı olarak kullanılmasına dün karşıydık bugün de karşıyız yarın da karşı olacağız.”