Muğla'nın Fethiye İlçesi Göcek Mahallesinde ve Dalaman'da inşaatların yapımına ruhsat alınmadan başlandığı, rüşvet, tehdit ve yapı denetime verilen projede yer almayan eklemeler... Daha önceki haberler çok konuşuldu ancak bu iddialar daha çok konuşulacak. Gazetemize ulaşarak başından geçen olayları bir bir anlatan Muhammet Tişken (27) ses getirecek açıklamalarda bulundu. Kalıp işiyle uğraşan ve kendine ait şahıs şirketi olan Tişken, gündemi sarsacak açıklamalarında şu iddialarda bulundu;

"İsmim Muhammet Pişken, 27 yaşındayım. Dayı İnşaat isimli şahıs şirketim var ve aynı zamanda dışarıdan da iş alarak inşaat sektöründe çalışmalarımı sürdürüyorum. Muğla'nın Fethiye İlçesi Göcek Mahallesinde Ada 374 Parsel 7 konumundaki toplam inşaat alanı 1375.18 m2 olan arazide yapılacak inşaat için Aziz Mahmut k. (55) isimli şahısla görüşerek dışarıdan bir personel olarak inşaatın kalıp işleri için anlaştık. Bu iş için protokol yapmayı teklif etsem de "Bize güvenebilirsin, biz tanınmış insanlarız. Aramızda protokole gerek yok" gibi söylemlerle beni geçiştirmişti. 

"İNŞAAT RUHSATI ÇIKMADAN ÇALIŞMALARA BAŞLADIK"

İnşaattaki çalışmamıza 2019 yılının 11. ayında inşaat ruhsatı çıkmadan bize verilen projeye göre çalışmaya başladık. Biz çalışmaya başladıktan 2 ay sonra inşaat ruhsatı ve çalışma ruhsatı çıktı, biz de bu durumu sonradan farkettik. 

"YAPI DENETİM PROJEDE FARKLILIK TESPİT ETTİ ANCAK GÖRMEZDEN GELİNDİ"

Yapı denetimciler Göcek'teki inşaatı denetime geldiğinde bize verilen projede yer alan havuzların yapı denetime verilen projede olmadığını öğrendik ve bunun üzerine uyarıldık. Aziz Mahmut k. ile görüştükten sonra kendisi inşaata geldi. Yapı denetimcilere 'sorun yok biz havuzları kapatacağız, sen bizi görmezden gel' gibi söylemlerde bulundu. Sonrasında aralarında ne konuşulduğunu bilmiyorum ancak Aziz Mahmut K. tarafından bize havuzların yapımına devam etmemiz söylendi, daha sonraki denetimlerde de yapı denetimden gelen görevliler havuzlar için herhangi bir uyarıda bulunmadı.

"FETHİYE BELEDİYESİ'NDEN BİR YETKİLİ OLDUĞUNU SÖYLEYEN ŞAHIS 100 BİN TL RÜŞVET İSTEDİ"

MUĞLA ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN KIRSAL MAHALLELERE YANGIN UYARISI MUĞLA ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN KIRSAL MAHALLELERE YANGIN UYARISI

Göcek'teki inşaatın tuğla örme aşamasına gelindiğinde, Aziz Mahmut K. bizi arayarak inşaat hakkında Fethiye Belediyesi'ne şikayette bulunulduğunu, gece çalışarak sabaha kadar havuzların üzerini kapatarak örtmemizi istedi ve biz de bir gecede sabaha kadar bu işlemi yaptık. Daha sonra 2020 yılının üçüncü ayı ile beşinci ayı arasındaki bir tarihte Fethiye Belediyesi'nden yetkililer gelerek inşaat hakkında şikayet olduğunu söyledi. Ve yine Aziz Mahmut K. belediyeden gelen yetkililere 'Siz bizi görmezden gelin' gibi söylemlerde bulundu. Yetkililer ise 'Biz görmezden gelsek bile siz ruhsat alamazsınız' dedi. Bu görüşmeden sonra Aziz Mahmut K. bana bu konuyla ilgili 'Fethiye Belediyesi'ne giderek sorunu çözmeye çalışacağım' dedi. Aziz Mahmut K. bir gün beni arayarak, bana kendisini Fethiye Belediyesi'nden bir yetkili olarak tanıtan kişi ile birlikte olduğunu söyledi ve beni yanlarına çağırdı. İkilinin yanına gittiğimde bana, inşaattaki havuzları, depoları ve bazı kaçak yapıların üzerini toprakla örterek kamufle etmemizi istedi ve biz de bu işlemi söylendiği gibi gerçekleştirdik. Yine aynı kişi bu görüşmede, Aziz Mahmut K.'dan benim yanımda rüşvet talebinde bulundu ve aradan bir kaç saat geçtikten sonra hiç tanımadığım bir şahıs gelerek Aziz Mahmut K.'den parayı istedi.

"SELAM SÖYLEYİN, GÜLE GÜLE HARCASIN"

 Aziz Mahmut K. kendi arabasının bagajından 100 bin TL'yi çıkartarak şahsa teslim etti ve "Selam söyleyin, güle güle harcasın" dedi. Tüm bunlar benim yanımda gerçekleşti ve bizzat şahit oldum. Bu olaydan sonra Fethiye Belediyesi tarafından inşaat hakkında hiçbir işlem yapılmadı ve Aziz Mahmut K. beni arayarak "Muhammet, ruhsat sorununu çözdük abim" diyerek bana haber verdi. Belediyeye yapılan şikayetin de bu olayla birlikte çözüldüğünü düşünüyorum.

"DALAMAN'DA DA RUHSAT ÇIKMADAN İNŞAATA BAŞLANDI"

Göcek'teki inşaatın kalıp işleri bittikten sonra, Dalaman'da yine Aziz Mahmut K.'ya ait; Gazi Bayram Diker Caddesi Ziya Gökalp Sokak No:1 Ada 30-83 Parsel 3 ve Muğla-Fethiye karayolu Gazi Bulvarı 10. Sokak Ada 3005 Parsel 14 konumundaki iki ayrı inşaatın yapımına 2020 Yılının Nisan - Mayıs aylarında başladım. Bu iki inşaattan Fethiye yolu üzerindeki inşaatın yapımına da Göcek'te olduğu gibi inşaat ruhsatı alınmadan başlandı. 

"ALACAĞIMI VERMEDİ, TEHDİT ETTİ"

Fethiye yolu üzerindeki inşaattaki işimi bitirip diğer inşaata geçtiğimde Aziz Mahmut K.'nın bana 100 bin TL civarında bir borcu birikti ve bu alacağımı defalarca istememe rağmen vermedi. Ben de bana olan borcundan dolayı Dalaman'daki ikinci inşaatta işi durdurmak zorunda kaldım. Bu olaydan sonra Aziz Mahmut K. ve yakınları ile Nihat A. isimli şahıs beni işe devam edip bitirmem konusunda tehdit etmeye başladı. 

"İNŞAAT ALANINDA KALAN MALZEMELERİMİ VERMEYEREK BENİ HIRSIZLIKLA SUÇLADILAR"

İnşaat alanında kalan kendi kalıp malzemelerimi almaya gittiğimde, malzemelerin kendilerine ait olduğunu ve vermeyeceklerini belirterek beni hırsızlıkla suçladılar ve polis çağırdılar. Bu olay esnasında inşaat alanındaki çalışanlara ve çevredeki tüm mahalle sakinlerine karşı rencide oldum. Dalaman İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde ifademi vererek malzemelerin bana ait olduğunu ve başımdan geçen olayları anlattım. Daha sonra Ortaca Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek karşı taraftan şikayetçi oldum. Savcılığın yönlendirmesi ile bilirkişi tutanağı çıkartarak, kalıpların bana ait faturalarını çıkartarak savcılık kalemine faturaları ibraz ettim. Aradan bir iki gün geçtikten sonra Aziz Mahmut K. beni arayarak 'İnşaata gelerek kalıp malzemelerini alabilirsin" dedi. Kendi aramızda mutabakatname imzalayarak inşaattaki malzemelerimi aldım. Ancak alacağım konusunda birkaç gün daha oyalayınca ben de Göcek'te tanık olduğum tüm usulsüzlükleri ve rüşvet pazarlığını başta CİMER olmak üzere 181 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Fethiye Belediyesi, İçişleri Bakanlığı ve Muğla Valiliği'ne internet üzerinden şikayette bulundum. Yaklaşık 15-20 gün sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan "Yapmış olduğunuz şikayet gerekli bakanlıklara iletilmiştir" diye mail geldi. Diğer kurumlardan ise herhangi bir geri dönüş yapılmadı. Konuyla ilgili alacak verecek davamız ise sürüyor. 

"YEKİLİLERDEN, RÜŞVET VE İNŞAATLARDAKİ USULSÜZLÜĞÜN PEŞİNİ BIRAKMAMASINI İSTİYORUM"

Başımdan geçen tüm bu olayların sonunda, Fethiye Belediyesi'nden geldiğini belirten yekilinin gözümün önünde aldığı rüşvetin, yapı denetim görevlilerinin yapılan usulsüzlüğü görmesine rağmen göz yummasının ve Göcek'teki inşaatın projeye aykırı yapılan bölümlerinin peşinden gidilmesini ve yeklilerin bu yozlaşmışlığı cezalandırmasını istiyorum. Ayrıca inşaatın da kanun gereği yıkılması gerekiyor.

Yapmış olduğum açıklamadaki tüm iddialarımı kanıtlayabileceğim belge ve fotoğraflara sahibim."