Derneğin, "Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programı" kapsamında Ege Üniversitesi desteğiyle yürüttüğü "Lezzetli İstilacılar Projesi"ne ilişkin AA muhabirine bilgi veren Proje Koordinatörü Esra Kartal, Süveyş Kanalı'nın 1869 yılında açılmasıyla dünya deniz ticaretinin yanı sıra Kızıldeniz ile Akdeniz'in birbirinden çok farklı olan ekosistemlerinin de birleştiğine dikkat çekti. Bu durumun iklim değişikliğinin de etkisiyle istilacı türlerin Akdeniz Havzası'nda yayılımına neden olduğunu anlatan Kartal, Türkiye'nin de bu değişimden payını aldığını ve özellikle küçük ölçekli kıyı balıkçıları için yeni sorunların ortaya çıktığını söyledi.

HANGİ İLÇEDE NE KADAR HASAR VAR? HANGİ İLÇEDE NE KADAR HASAR VAR?

Kartal, özellikle son 5 yılda balon, aslan, asker, kılkuyruk mercan gibi yeni balık türlerinin popülasyonunun hızla arttığına dikkati çekerek, "Balon balığı türleri dışında bahsedilen türlerin hepsi yenebilir olmasına rağmen tüketici ve restoranların tanımaması ve talep etmemesi nedeniyle çoğu balıkçı tarafından satışa sunulamayıp ıskartaya ayrılıyor." dedi.

"Çok sayıda işletme menüsüne aslan balığını almaya başladı"

Kartal, 2013 yılından bu yana istilacı türlerin izlenmesi için Ege Üniversitesi ve su ürünleri kooperatifleriyle çalıştıklarını dile getirerek, şöyle devam etti: "Bu türlerin sofralara dahil olması için Türkiye'nin farklı yerlerinden gönüllü şeflerle birlikte hareket ediyoruz. Orfoz, lagos gibi alan savunma özelliği bulunan, denizlerimiz için önemli türlerin korunması, popülasyonlarının artması için Balıkçılığa Kapalı Alanlarda Deniz Koruculuğu Sistemi uygulanıyor.

Yeni balık türlerinin denizlerimize etkisini azaltmak, çok taraflı bir çaba gerektiriyor. Balık tüketim tercihlerini bu türlerden yana değiştirerek tüketicilere, bu değişimle birlikte küçük ölçekli kıyı balıkçılarına ve şeflere, denizlerimizdeki yasa dışı avcılığın engellenebilmesi için ise herkese görevler düşüyor. Bu sayede stokları giderek azalan yerli türlerimiz üzerindeki av baskısının da azalması bekleniyor."

Proje gönüllüsü Emel Erden'in danışmanlığında ünlü şefler ve restoranlarla görüşüldüğünü, bu balıkları menüye almalarının istendiğini dile getiren Kartal, projenin olumlu neticeler vermeye başladığına işaret etti.

Esra Kartal, "Son aylarda farklı illerden 30'a yakın şef, denizlerimizin ve küçük ölçekli kıyı balıkçılığının korunması çalışmalarına destek vermek için istilacı balık türleri ile tarif denemeleri yaptı. Bu kapsamda İstanbul, Muğla, Bodrum ve Ankara'daki çok sayıda işletme, menüsüne aslan balığını almaya başladı. Diğer türler için de tarif denemeleri devam ediyor."

Kaynak: AA