Muğla Tüm Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası tarafından görevi başında hayatını kaybeden itfaiye ve zabıta ekiplerinin şehit sayılması gerektiğine yönelik basın açıklaması yapıldı. Van-Bahçesaray karayolunun 33'üncü kilometresinde üzerine çığ düşen minibüste bulunan 2 yolcuyu arama çalışmalarında 3 itfaiye erinin yaşamını yitirdiğinin belirtildiği açıklamada 2330 Sayılı Nakdi Tazminat Ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunun 2'nci Maddesi okundu. 

OPERASYONDA ONLARCA KİŞİ GÖZALTINA ALINDI OPERASYONDA ONLARCA KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

 "İTFAİYE ÇALIŞANLARI KANUN KAPSAMININ DIŞINDA"

İtfaiye eri Bilal Eşe tarafından okunan basın açıklamasında, "Kanun maddesinde belirtilen kişiler, görevi başında hayatını kaybettiğinde bu kanun kapsamında ''şehit'' sayılmakta, yaralanmaları halinde ise ''gazi'' sayılmaktadır. Ancak görüldüğü üzere, İtfaiye ve zabıta çalışanları bu kanun kapsamının dışındadır. Birlikte arama kurtarma çalışması yapan jandarmalar, korucular resmi şehit sayılmakta, ancak aynı amaç uğruna hayatını kaybeden, aynı felakette can verip, aynı yerde koyun koyuna yatan, aynı vatanın evladı olan itfaiyeciler yalnızca yaşamını yitirmiş sayılmaktadır. Bu kabul edilemez. Kendi hayatını hiçe sayarak, başkalarının hayatı için çalışırken görevi başında yaşamını yitiren itfaiyeciler resmi olarak şehit sayılmasa da halkın gözünde ve bizlerin gözünde şehittir" diye ifade edildi.  

"KANUN TEKLİFİ YAPILDIĞI HALDE DEĞİŞİKLİK YAPILMADI"

Açıklamanın son bölümünde ise, "Derhal kanun değişikliği yapılmalı, zabıta ve itfaiyeciler de ''şehit'' olarak kabul edilmelidir. Bununla ilgili olarak sendikamız 2016 yılında kanun teklifi hazırlamış ve siyasi partilere iletmiş, ancak kanunda herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Anayasada yer alan Sosyal Devlet İlkesi de dikkate alınarak İtfaiye ve Zabıta Teşkilatlarında görev yapan personelin görevlerinden dolayı ya da görevleri sona ermiş olsa bile yaptıkları hizmet nedeniyle yaralanmaları, hastalık sonucu ölmeleri veya sakat kalmaları halinde kendilerine ve yakınlarına ödenecek nakdi tazminat ile birlikte bağlanacak aylığın  esas ve yöntemleri düzenlenmelidir" denildi.