Orman yangınlarında alevlerin yayılmasına neden olan rüzgar, hava araçlarının çalışmasını olumsuz etkileyerek daha fazla alanın zarar görmesine yol açıyor.

TARTIŞTIĞI HAMİLE EŞİNİ BIÇAKLAYIP ÖLDÜRDÜ TARTIŞTIĞI HAMİLE EŞİNİ BIÇAKLAYIP ÖLDÜRDÜ

Rüzgar, helikopterlerin istenilen bölgeye su bırakmakta zorlanmasına sebep olurken, küçülen alevlerin tekrar büyümesinde etkili olabiliyor. İzmir'de 18 Ağustos pazar günü saat 13.00 sularında başlayan orman yangını, hızı zaman zaman saatte 70 kilometreye ulaşan rüzgarın etkisiyle büyüdü. Karabağlar ilçesinin Tırazlı Mahallesi civarında başlayan yangın, önce 20, ardından 100, daha sonra da 500 hektarlık alana yayıldı. Büyüyen yangın, komşu ilçeler Menderes ve Seferihisar'a ulaştı, böylece üç ilçedeki ormanlık alanlarda etkili oldu.

Ekiplerin gece gündüz mücadele ettiği yangın nedeniyle Seferihisar'ın Eski Orhanlı, Menderes'in Bahçecik ve Kuyucak mahalleleri tahliye edildi. Riskin ortadan kalktığı yerlerde vatandaşlar, evlerine döndü.

Yangınla mücadele çalışmalarını ilk günden bu yana bölgede takip eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yaptığı açıklamada, helikopterlerin şiddetli rüzgar nedeniyle zorlandığını vurguladı.

Yaklaşık 46 saattir süren yangına 20'ye yakın helikopter ile çeşitli bölgelerden arazözler, itfaiye ekipleri ve orman işçileri müdahale ediyor. Yangın, etkili olduğu alan bakımından, bu yılın en büyük yangını oldu.

Karabağlar'daki yangınla aynı saatlerde başlayan İzmir'in Urla ilçesine bağlı Yağcılar ve Demircili mahalleleri arasındaki orman yangını da şiddetli rüzgarla büyüdü. Yoğun duman nedeniyle Demircili Mahallesi tahliye edildi. Alevler, yoğun çaba sonucu aynı gün akşam saatlerinde kontrol altına alındı.

MUĞLA'DA YAŞANAN YANGINDA DA RÜZGAR OLUMSUZ ETKİLEMİŞTİ

Muğla'da 10 Temmuz'da çıkan ve yaklaşık 400 hektar alanın zarar gördüğü yangında da şiddetli rüzgar olumsuz rol oynadı. Dalaman'a bağlı Karaağaç Mahallesi'nde başlayan yangın rüzgarla büyüyerek, Fethiye ilçesine sıçradı. İki günlük çalışma sonunda kontrol altına alınabilen orman yangını, üçüncü gün söndürülebildi.