MUÇEP, Akyaka’da yapılan çevre yolu projeninin ‘Kesin Korunacak Hassas Alan Statüsü’ bölgesinde olduğunu ve projenin yapılması halinde ormanlık alanın zarar göreceğini, çevre kirliliğini arttıracağını belirterek tepkisini geçtiğimiz günlerde dile getirmişti.

Kesin Korunacak Hassas Alan statüsündeki orman alanında yüzlerce ağacın kesilerek ekosistemin tahrip edildiğini öne süren MUÇEP Muğla Adliyesi’nde suç duyurusunda bulundu.

Muğla Valiliği’nin Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte Akyaka’da hukuksuz olarak çevre yolu projesi çalışması başlattığını söyleyen Serdar Denktaş, konuyla ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

“DOĞAYI TAHRIP EDEN PROJELER HIZLA UYGULAMAYA ALINMAKTADIR”

ÇED gerektiren proje başvurularının “ÇED gerekli değildir” kararları ile hızlıca aşılarak doğayı tahrip eden projelerin hızla uygulamaya alındığını kaydeden Denktaş, “Ormanlarımız, zeytinliklerimiz, doğal sit alanlarımız, sulak alanlarımız, kıyılarımız maden, enerji, turizm yatırımcılarına rantlar sağlamak adına yasalar ve anayasa açıkça ihlal edilerek sermaye sahiplerine peşkeş çekiliyor. Üzülerek eklemek durumundayız ki, görevi yasaları uygulamak ve tabiat varlıklarımızı korumak olan devlet kurumları aldıkları kararlarla bu yıkımın birer aktörü haline gelmektedirler. ÇED gerektiren proje başvuruları ‘ÇED gerekli değildir’ kararları ile hızlıca aşılarak doğayı tahrip eden projeler hızla uygulamaya alınmaktadır” dedi.

“GEREKLI IZINLERIN ALINMADIĞI ORTAYA ÇIKTI”

Verdikleri dilekçelere Ula Belediyesi ve Tabiat Varlıklarını Koruma Şubesi’nden alınan cevaplardan proje için gerekli izinlerin alınmadığı, projenin hiçbir yasal dayanağı olmadığının ortaya çıktığını dile getiren Denktaş, alınan tek iznin, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne Valilik tarafından çevre yolu çalışmasının yapıldığı güzergah için verilen orman yolu bakımı izni olduğunu söyledi.

“AKYAKA’DAN BODRUM’A KADAR UZANAN ALANDA BIR OTOYOL INŞA EDILECEK”

Orman içinden açılan yolun sınırlı kalmayacağını ve devamında Akyaka’dan Bodrum’a kadar uzanan alanda bir otoyol inşa edileceğini, yüzbinlerce ağacın kesilecek, yolun geçtiği güzergahta yeni rant alanları oluşturulacağını ifade eden Denktaş, “Muğla Valiliği’nin Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte Akyaka’da hukuksuz olarak başlattığı çevre yolu projesi çalışması hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmak üzere toplandık.  Valiliğin web sitesinden duyurduğu ve uygulamaya aldığı bu proje kapsamında Akyaka’nın sınırında, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde, Kesin Korunacak Hassas Alan statüsündeki orman alanında yüzlerce ağaç kesilerek ekosistem tahrip edilmiştir. Muğla Çevre Platformu üyelerinin  verdikleri dilekçelere Ula Belediyesi ve Tabiat Varlıklarını Koruma Şubesi’nden alınan cevaplardan bu proje için gerekli izinlerin alınmadığı, projenin hiçbir yasal dayanağı olmadığı ortaya çıkmıştır. Alınan tek izin, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne Valilik tarafından çevre yolu çalışmasının yapıldığı güzergah için verilen orman yolu bakımı iznidir. Bu izne dayanılarak Orman Bölge Müdürlüğü tarafından orman alanında 20 metre genişliğinde yaklaşık 2 km uzunluğunda bir yol açılmıştır. Muğla Valiliği ve Orman Bölge Müdürlüğü’nün hiçbir yasal onay almadan bu projeyi  hayata geçirmek için kendilerini yetkili gördükleri ve el ele verdikleri anlaşılmaktadır.  Görünen odur ki, orman içinden açılan yol bununla da sınırlı kalmayacak ve devamında Akyaka’dan Bodrum’a kadar uzanan alanda bir otoyol inşa edilecek, yüzbinlerce ağaç kesilecek, yolun geçtiği güzergahta yeni rant alanları oluşturulacaktır. Ormanların ve doğanın korunmasından birinci derecede sorumlu iki kurum, ne özel çevre koruma bölgesi, ne de hassas koruma alanı demeden, bizzat kendileri bu ekokırıma ortak olmuşlardır. Açıkça görev suçu işlemişlerdir” dedi.

“MUĞLA SAHIPSIZ DEĞILDIR”

Muğlalı yurttaşlar olarak  ortak yaşam alanlarını korumak için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyleyen Denktaş, “Muğla’nın doğa koruma alanlarının yok edilmesine karşı mücadele etmek üzere Muğla’nın tüm ilçelerinden katılımla oluşturulan Muğla Çevre Platformu’nun bileşenleri ve yurttaşlar olarak bugün bu suça seyirci kalmayacağımızı göstermek üzere  sorumluları hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuyoruz. Muğla Valiliği’nin, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün ve tüm diğer kamu kurumlarının bilmesini isteriz ki, Muğla sahipsiz değildir. Muğlalı yurttaşlar olarak  ortak yaşam alanlarımızı korumak için anayasanın ve yasaların bizlere verdiği hakları sonuna kadar kullanarak her türlü meşru mücadelemizi vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

İNŞAAT ÇALIŞANLARI FACİAYI BÖYLE PROTESTO ETTİ İNŞAAT ÇALIŞANLARI FACİAYI BÖYLE PROTESTO ETTİ

Kaynak: Bultenler