Muğla Vergi Mahkemesi, belediyenin plaka devir, güzergah, araç uygunluk ve çalışma izin belgelerinden ücret almasının kanuna aykırı olduğuna hükmederek, ücretlerin yasal faizi ile birlikte iadesine karar verdi. Belediyenin il genelinde 10 bin şoför esnafına yaklaşık 700 milyon lira ödeyeceği öğrenildi.

Muğla’nın başarılı avukatları Kazım Eren ve Canan Alkan Kesici’nin verdiği hukuk mücadelesi zaferle sonuçlandı. İki avukatın, Muğla Vergi Mahkemesi’nde açtığı 1000 dava sonucunda, Muğla Büyükşehir Belediye’sinin Ulaşımda Dönüşüm projesi kapsamında 2015 yılından bu yana il genelinde faaliyet gösteren S-BB-TM plakalı dolmuşlardan aldığı plaka devir, güzergah, çalışma ve araç uygunluk izin belgeleri ücretlerinin yasaya aykırı olarak tahsil edildiği ve davacılara yasal faizleri ile beraber iade edilmesine karar verdi.

Mahkeme, ‘Davalı Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin meclis kararı alarak bu ücretlerin ödenmesine karar veremeyeceği, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bugüne kadar haksız ve hukuka aykırı olarak bu paraları tahsil ettiği, bu sebeple de ilgililere bu ödemelerin yasal faizi ile birlikte iadesine’ karar verdi.

Muğla Vergi Mahkemesi’nde avukatların uzun uğraş ve çalışmaları sonucunda açılan 1000 dava neticesinde 1 Ocak 2021 tarih itibari ile meclis kararı iptal edilerek şoför esnafının yükü hafifledi. Davalar neticesinde Muğla Büyükşehir Belediyesi, 10 bin şoför esnafına, 700 milyon lira iade yapmak zorunda kaldı. Davaların kazanılmasıyla birlikte, bundan sonra Muğla genelinde tüm şoför esnafı, Ulaşım Koordinasyon Merkezi'ne (UKOME) yazacağı talep dilekçesi ile geçmişe ilişkin tüm ödemelerini geri alabilecek.

Öte yandan projenin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016’da organize edilen Transist Ulaşım Kongresi’nde nasıl birincilik ödülü aldığı ise akıllarda soru işaretine yol açtı.



Kaynak: Cavit Akgün

PARANIZ YANMASIN, TATİL PLANINIZ ZEHİR OLMASIN! PARANIZ YANMASIN, TATİL PLANINIZ ZEHİR OLMASIN!