Muğla Ticaret Borsası’nda gerçekleştirilen toplantıya, Vali Orhan Tavlı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Muğla Ticaret Borsası Meclis Başkanı Uğur Özen, Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk, Muğla Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon ve Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Ayhan katıldı.

2021 yılında yapılan çalışmaların değerlendirildiği toplantıda, 2022 yılında yapılacak çalışmalar ve planlanan faaliyetler istişare edildi. İlimizin tarım, turizm, sanayi ve teknoloji alanında daha da gelişmesi amacıyla yapılması gereken çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

İl genelinde yürütülen çalışmalardan bahseden Muğla Valisi Orhan Tavlı, Seydikemer Tarımsal Süt İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin yakın zamanda resmiyet kazanacağı proje ile bölgenin tarım ve hayvancılıkta büyük bir ivme kazanacağını söyledi. 

İŞTE MUĞLA’DA OY KULLANCAK SEÇMEN SAYISI İŞTE MUĞLA’DA OY KULLANCAK SEÇMEN SAYISI

Vali Orhan Tavlı, arıcılık konusunda da çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade ederek, Apiterapik Arıcılık Ürünleri, İşleme, Paketleme ve Uygulama Merkezi projesinin hayata geçirildiğini, Muğla Teknopark A.Ş.’de Apiterapik Ar-Ge İnovasyon Merkezi’nin kurulacağını ve yapılan çalışmalarla önümüzdeki yıllarda sektörün ihtiyaç duyduğu standart ve kalitede apiterapik arı ürünleri üretiminin ve üretilen ürünlerin pazarlamasının sağlanacağını ifade etti.

Vali Orhan Tavlı ilimizin sahip olduğu kültürel ve tarihsel zenginliklerinin ortaya çıkarılmasını sağlayan arkeolojik kazılara Muğla Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı tarafından 25 milyon TL kaynak aktarıldığını, Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından Muğla’da uygulama aşamasında olan Alternatif Turizm ve Kooperatiflere Yönelik Mali Destek programları ile 31 Projeye, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı Kapsamında 3 Projeye ve Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme Merkezi Güdümlü Projesine destek sağlandığını söyledi. Ayrıca GEKA desteğiyle doğa turizmi, spor turizmi, kültür turizmi, sağlık turizmi ve diğer alternatif turizm temalarında şimdiye kadar yürütülen 69 proje ile bölgede alternatif turizm alanında önemli düzeyde altyapı oluşturulduğunu belirtti.

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2021 yılında toplam 132 derslik, 1 pansiyon ve 1 atölyenin yapımının tamamlandığını, 271 derslik, 900 öğrenci kapasiteli 5 pansiyon, 7 atölye ve 1 yemekhanenin yapımının sürdüğünü ve ihale aşamasında bulunan yatırımların olduğunu söyleyen Vali Orhan Tavlı, “Sağlık Bakanlığımız vatandaşlarımızın sağlık ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla modern, tam donanımlı hastaneler inşa etmeye, mevcut sağlık tesislerimizi geliştirmeye devam ediyor. Sağlık alanında ilimizde önemli yatırımlar gerçekleştirilmektedir. Seydikemer 150 yataklı Devlet Hastanesi, Marmaris 125 Yataklı Devlet Hastanesi, Bodrum 150 Yataklı Devlet Hastanesi önemli yatırımlar olarak ön plana çıkmaktadır.” Dedi. 

Vali Orhan Tavlı, “İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz tarafından önümüzdeki yıllarda kırsal alanların ve tarihi yerlerin çeşitli sportif etkinliklerle tanıtımı yönünde çalışmalar planlanmaktadır. Bu çalışmalarla kırsal alanların bölgemizin sosyal ve ekonomik gelişimine katkı sunmasını, kısa sürede en fazla turisti bölgemize çekmeyi, bölge insanının yaşam standardını yükseltmeyi, tarihi, doğal değerleri korumayı ve sürdürülebilirliğini sağlamayı hedefliyoruz.” Dedi.

Tarım ve Hayvancılık konusunda Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce hayata geçirilen projelerden de bahseden Vali Orhan Tavlı, Muğla Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının desteğiyle Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen çilek üretiminin yaygınlaştırılması projesi, Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ürünleri Zirai Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertaraf Projesi, Buzağı Kalkanı Projesi, Damızlık Sığır İşletmelerinin Hastalıklardan Arilendirilmesi Projesi ve Lavanta projesinin hayata geçirildiğini söyledi.

Toplantıya katılan oda ve borsa başkanlarımız tarafından ilimizin sosyo-ekonomik gelişimi için gerekli olan talep ve ihtiyaçlar dile getirilerek, 2022 yılında da Muğla’mızın altyapı ve üstyapı yatırımları konusunda üst düzey yatırımları almasının gerekli olduğu ifade edildi.

Muğla’ya yapılan yatırım ve desteklerden dolayı başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Bakanlarımıza, Milletvekillerimize şükran ve teşekkür duyguları ifade edilerek, toplantı sona erdi.

Kaynak: Bultenler