Muğla’nın Fethiye ilçesi İncirköy Mahallesinde ‘İncirköy tıbbi aromatik bitkiler’ şenliği düzenlendi.

Şenlikte konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “Burada üretilen tüm tıbbi aromatik bitkilerin ekstresinin çıkartılmasını il merkezinde kurduğumuz tesiste yapabiliriz. Bunu kooperatif başkanımız ve muhtarımızla yapacağız. Arzu edersiniz şişelenmesini ve pazarlanmasını da hayata geçireceğiz. Çünkü bu zincir eksik. Yetiştiriyorsunuz. Ancak ürünlerin şişelenmesinde ve pazarlanmasında eksiğimiz var. Büyükşehir Belediyesi olarak yanınızdayız. Üreten köylü milletin efendisi olacak” dedi.

MUĞLA TARIMDA SÖZ SAHİBİ OLACAK

Türkiye’nin en önemli turizm kenti olan Muğla, ülke tarımında da söz sahibi olmak istiyor. Bu bağlamda Muğla’nın Fethiye ilçesi yöresel bitkiler, aromatik bitki ve yağların sunumunun gerçekleştirildiği ‘İncirköy Tıbbi Aromatik Bitkiler’ şenliği düzenlendi. Şenliğe Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban ve yöre halkı katıldı.


OSMAN GÜRÜN: TOHUM SİLAHTAN DAHA ÖNEMLİ

Şenlikte konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün “Türkiye’nin diğer illerinde ve başka ülkelerde genellikle turizm kenti olarak biliniyoruz. Fethiye, Marmaris, Bodrum, Marmaris, Datça gibi destinasyonlarımız var. Nüfusun yüzde 60’ı kırsalda yaşayan aynı zamanda tarım kentiyiz. Muğla’da kalkınmayı teşvik edeceksek, tarım ve hayvancılığı da mutlak sürede desteklememiz gerekiyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak öncelikle ilimize Yerel tohum bankasını kurduk. Tohum bir ülkenin geleceği için çok stratejik bir ürün. Toptan tüfekten daha önemli ve değerli. Muğla olarak 737 tohumumuz bankamızda. Bunların hepsinin üretimini yapıyoruz. Gönüllü çiftçilerle üretime devam ediyoruz” dedi.

"KOOPERATİFLEŞEREK ÜRETECEĞİZ"

 

Başkan Gürün, “Yerel Tohum bankamızda ayrıca tıbbi aromatik bitkilerin ekstresinin elde edilmesi için tesis kurduk. Bu tesislerde üretilen tüm tıbbi aromatik bitkilerin ekstresini çıkartıyoruz. Kooperatifimizle şişeleyeceğiz ve pazarlayacağız. O yüzden İncirköy çok önemli. Tıbbi aromatik ürünlerine katma değer katarak satılması, aracıların suistimal etmesini de engellemiş oluyoruz. Burada üretilen tüm tıbbi aromatik bitkilerin ekstresinin çıkartılmasını il merkezindeki tesisimizde yapabiliriz. Bunu kooperatif başkanımız ve muhtarımızla yapacağız. Arzu edersiniz şişelenmesini ve pazarlanmasını da hayata geçireceğiz. Çünkü bu zincir eksik. Yetiştiriyorsunuz. Ancak ürünlerin şişelenmesinde ve pazarlanmasında eksiğimiz var. Büyükşehir Belediyesi olarak yanınızdayız.” şeklinde konuştu.

2 SERA İLE BAŞLAYAN PROJE 27 SERAYA ULAŞTI


Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Yerkesik’te koku vadisi kurduk. Orada kekik, lavanta ve diğer aromatik bitkileri yetiştirdik. Bu sene ilk defa hasadını yaptık. Orada kadınlarımızla bir kooperatif kurduk. Koku vadisini hep birlikte geleceğe taşıyacağız. Bunun gibi çiçek üretimiyle ilgili ilk başladığımızda kadınlarımız bize büyük destek oldu. 2 sera ile başladık. Şu an 27 seramız var. 15 Milyon çiçek ürettik. Muğla’nın tüm belediyelerine, büyük otellere, Isparta’ya, Burdur’a ve diğer illere çiçek satıyoruz. Bunu kooperatifle gerçekleştiriyoruz” dedi.

ÜRETEN KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİ OLACAK


Başkan Gürün, “Öncelikle toprağımızı tanımamız lazım. Benim toprağımın kalitesini bilmem lazım. Bu toprakta hangi elementler eksik. Bu eksikliği gidermem için hangi gübreyi kullanmam lazım. Muğla’da bir toprak haritası çıkarttık. Bir çiftçimiz bize müracaat ettiğinde aracımız gidiyor, çiftçimizin toprağını alıp tahlil ediyor. Eksik olan elementleri belirliyor. Bunun ardından çiftçimize rapor veriyoruz ve dönüm başına hangi üründen daha fazla ürün elde edebileceğini belirliyoruz. Eğer toprak tahlili yaptırmayan çiftçilerimiz var ise Muğla Büyükşehir Belediyesine müracaatta bulunsun. Biz toprak tahlilini yapalım. Biz tahlil sonuçlarına göre bölgelere incir, ceviz ve zeytin dağıtıyoruz. Bunların hiçbirisi mevsimlik değil. Ayrıca meyve kurutma tesisi kurduk. Domatesi satamadığımızda, elmayı satamadığımızda atıyorduk. Üreticimiz satım fazlası olan ürününü getiriyor. Onları kurutup, paketliyoruz. Satımına ve pazarlanmasına da katkı sağlıyoruz. Önümüzdeki 5 yıllık süreç içerisinde tarımda ve hayvancılıkta Muğla olarak çok farklı bir yere geleceğimize inanıyorum. Üreten köylü tekrar milletin efendisi olacak” dedi.

ALİM KARACA: BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZLE BİRLİKTE HER ŞEYİ BAŞARACAĞIZ

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca “Bu etkinliğe ekonomik etkenlerden dolayı ara verilmişti. Bizler göreve geldikten sonra Fethiye Belediyemiz ve Muğla Büyükşehir Belediyemizle birlikte sadece İncirköy’de değil tüm mahallelerimizdeki etkinliklere destek vereceğiz. Kardeş Belediyemiz olan Muğla Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 5 yıl içerisinde farkındalık yaratacağız” dedi. İncirköy Muhtarı Orhan Orhon “ Şenliğimizin yapılmasını sağlayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Gürün’e, Fethiye Belediye Başkanımız Alim Karaca’ya, İncirköy adının tıbbi ve aromatik bitkilerle anılmasını sağladıkları için teşekkür ederim” dedi.

AKYAKA SAHİLİNE DENİZ KAPLUMBAĞASI VURDU AKYAKA SAHİLİNE DENİZ KAPLUMBAĞASI VURDU