Zengin canlı tür çeşitliliği, iklimi, doğal güzellikleri, binlerce yıllık tarihi geçmişi ve eşsiz koyları ile Türkiye’nin en önemli doğa, kültür ve turizm alanlarından biri olan Muğla’nın yüzde 59’unun madenlere ruhsatlı olduğu, çalışmanın ilk bulgularına göre Muğla’nın 1.449 maden ruhsatına bölündüğü vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Tarihi ve kültürel özellikleri, doğası ve tarım alanları ile Türkiye turizminin ve tarımsal üretiminin merkezlerinden biri olan Muğla ve yakın çevresinin geleceği var olan binlerce maden ruhsatı sebebiyle tehdit altında. İhale, arama ve işletme aşamalarında 1.449 maden ruhsatına bölünen bölgenin yüzde 59’u ruhsatlandırılmış durumda. Bölgede mevcut ruhsat sahalarının hayata geçmesi halinde, Muğla’nın toprağı, suyu, doğal varlıkları, yöre insanının sağlığı, tarıma ve turizme dayalı ekonomisi telafisi imkânsız zararlar görecek.”

"MADENCİLİK FAALİYETLERİ MUĞLA'YI TEHDİT ETMEYE DEVAM EDECEK"

Maden Kanunu’nda bugüne kadar yapılan değişikliklerin ülkemizin doğa alanlarını, tarım alanlarını, meralarını ve kültür miraslarını madencilik faaliyetine açtığına dikkat çeken açıklamada TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç’ın görüşlerine de yer verildi. Ataç açıklamasında “Mevcut Maden Kanunu’nda yapılan değişiklikler, tüm koruma statülerini yok var sayarak; yaşam alanlarımızı da binlerce maden ruhsatı ile karşı karşıya bırakıyor. Bugün maalesef ülkemizde doğa koruma alanı, tarım alanı ya da içme suyu havzası kanunlarla korunmamaktadır. Halbuki ülkemizde kanunlarla madencilik faaliyetlerinden korunan alanlar oluşturmamız gerekiyor. Aksi halde madencilik faaliyetleri Çanakkale’de olduğu gibi Muğla’nın da ormanlarını, tarım alanlarını, meralarını, şehrin kültürünü ve turizmi tehdit etmeye devam edecek. Yetkilileri Muğla ve tüm illerimiz için madencilik faaliyetlerine karar verirken; doğal varlıklarımızı, tarımımızı ve su varlıklarımızı göz önünde bulundurmaya ve bu tarihi sorumluluğu hep birlikte almaya davet ediyoruz” dedi.

MUĞLA BULGULARI

Açıklamada TEMA’nın Muğla ve yakın çevresinde madencilik çalışmasının ilk bulguları paylaşıldı. Buna göre; Muğla ve çevresinin yüzde 59’u, Muğla ve çevresi orman alanlarının yüzde 65’i, Muğla ve çevresinde bulunan uluslarası koruma kriterlerine göre belirlenen ve nadir flora ve fauna barındıran, dünya ölçeğinde önemli ekosistemler olan Önemli Doğa Alanlarının yüzde 65’i, Muğla ve çevre tarım alanlarının yüzde 48’i, Muğla ve çevresinde nadir canlı tür çeşitliliği, doğal ve kültürel özellikleri ile tabiatı koruma alanı, milli park gibi statülerle koruma altına alınmış alanların yüzde 55’i, Türkiye’nin en yaşlı karaçam ormanı (250-700 yaş) ve eşsiz yaban hayatı ile mutlak koruma statüsüne sahip Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanının tamamı, Kültür Varlıklarının (arkeolojik sit alanı, vb.) yüzde 66’sı madenler için ruhsatlandırılmış durumda.

İNŞAAT ÇALIŞANLARI FACİAYI BÖYLE PROTESTO ETTİ İNŞAAT ÇALIŞANLARI FACİAYI BÖYLE PROTESTO ETTİ

Kaynak: Altar Zeyhan