Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Yürütme Kurulu Başkanı Suat Esin şimdiye kadar iyi giden rezervasyonların artık neredeyse pamuk ipliğine bağlı olduğuna dikkat çekti.

Esin yeni sezon beklentilerini şöyle değerlendirdi, “Suriye ile olan sıkıntı ortada. Bu otomatik olarak Rusya'ya da sıçrayacak bir sıkıntı. Bunu kazasız belasız atlatmamız gerekiyor. Çünkü Rusya pazarı Marmaris, Muğla ve Antalya açısından çok çok önemli. Şu da bir gerçek ki turizmde her şey pamuk ipliğine bağlı. Sonuçta her an her şey olabilir. Kriz çıkar, savaş çıkar, o çıkar bu çıkar, afet çıkar… Bunlar bizim elimizde olan şeyler değil. Her şey bir anda tersine de dönebilir.” dedi. 

Rusya pazarını kaybetme lüksleri olmadığını söyleyen Esin, “Orta Doğu pazarında savaş olduğu için maalesef kriz yaşanıyor. Umarım burası da kendisini toparlar. Corona virüsünün İran'a kadar gelmesiyle artık turizm sezonunu tehdit eder konuma geçti. Bu virüs konusunu ‘kısa sürede çözerler' derken sınırımıza kadar gelip dayandı. Avrupa'ya sıçradı. Her an ülkemize de gelir endişesi büyük. Umarım bu olmaz. Çünkü şu anda en büyük tehditler arasına bu virüs sorunu da girdi.”

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı (BOYD) Serdar Karcılıoğlu Corona virüsünün, doların yükselişinden turizmi olumsuz etkilemede çok daha önde olduğunu belirterek “Doların yükselişi ve corona virüsünün bölgemizde ve dünyada hızla yayılması turizmi olumsuz etkilemeye başladı. Şu anda rezervasyonlarda ciddi bir duraklama oluştu. Çünkü örneğin İtalya'da marketlerde su kalmadı. İnsanlar evlerinden çıkmamak için su depoluyor. Böyle bir ortamda, yani evlerinden dışarı çıkmak istemeyen insanların tatil planları da yapmaları da mümkün değil. Oysaki bu dönemde Avrupalılar kataloglardan, kitaplardan, internetten tatile gideceği yerleri belirler plan yaparlardı. Şu anda böyle bir durum yok” dedi.

ACİL ÖNLEM PLANI YAPMALI KRİZ YÖNETİMİ OLUŞTURULMALI

Karcılıoğlu “Devlet ve ilgili bakanlıkların hala bir kriz yönetimi oluşturmadığını görüyoruz. Oysaki felaket geldikten sonra değil gelmeden bu yönetim planı oluşturulmalı. Turizmcinin dayanma gücü nedir ne olacaktır, devletin buna katkısı ne olacaktır? Bunun planı yapılmalı. Aksi takdirde corona virüsünün tüm dünyayı etkilediği gibi Türkiye'yi de etkilememesi mümkün değil. Corona virüsüne çare bulunur, yayılması önlenirse ki Türkiye'de şu anda açıklamalara göre yok olduğunu biliyoruz, o zaman şansımız Temmuz, Ağustos ayında Avrupa'dan gelecek ‘last minute – son dakika' turizmine kalır. Corona virüsü ve doların dalgalanmasından turizm sektörü ve konaklama sektörünün olumsuz etkileneceği garanti. Önemli olan bu olumsuz etkinin düzeyini iyi planlama yaparak en aza indirmek” dedi.

EGE'DE İRAN'DAN 20 BİNE YAKIN İPTAL VAR

İŞTE MUĞLA’DA OY KULLANCAK SEÇMEN SAYISI İŞTE MUĞLA’DA OY KULLANCAK SEÇMEN SAYISI

TÜRSAB Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Yüksel Aslan İran sınırının kapanması ve virüsün hızla yayılması ile iptallerin yaşandığını belirterek şu bilgileri verdi, “Mart ayının ikinci haftasındaki Nevruz bayramı nedeniyle Kuşadası, Marmaris ve Bodrum'a gelecek 15-20 bin İranlı turist iptal oldu. Türkiye'de henüz corona virüsünün görünmemesi nedeniyle Avrupa'dan iptaller yok. Ancak virüs nedeniyle tüm dünya turizmi çok önemli oranda etkilendi. Türkiye de etkilenecek. Virüsün Türkiye'de görülmemesi nedeniyle tatil için yine Avrupalı turistin tercihi Türkiye'den yana olacak. Ancak bu söylemlerimiz sadece bugün için geçerli. Yarın öbür gün ne olur bilinmez. Olaylar çok hızlı gelişiyor. Önemli olan nasıl tedbir alacağımız”