Muğla'nın Dalaman ilçesinde başlayarak Fethiye'ye kadar yayılan ve toplam 400 hektar ormanlık alanın kül olduğu yangın hakkında skandal karar. 

Muğla'nın Dalaman ilçesinde çıktıktan sonra Fethiye’ye sıçrayan orman yangını, 400 hektar alanın küle dönmesinin ardından nihayet söndürüldü. Ancak Cumhuriyet tarihinin en büyük yangınlarından birine dönüşen felak hakkında sular durulmuyor. Dalaman'da başlayan yangın hakkında ilk günden itibaren vatandaşlar ve muhalefet yangın söndürme uçaklarının neden görev yapmadığını sorguluyor. Özellikle sosyal medyada birçok vatandaş Türk Hava Kurumu'nu suçlarken, konu hakkında Türk Hava Kurumu Genel Sekreteri Rafet Yavuz, gündemi sarsacak açıklamalarda bulundu. Bu açıklamadan sonra tüm gözler Tarım ve Orman Bakanlığı'na çevrildi. Skandal niteliğindeki kararı kim, hangi gerekçeyle verdi?

2019 İÇİN THK İLE SÖZLEŞME İMZALANMADI

Türk Hava Kurumu Genel Sekreteri Rafet Yavuz, 12 Temmuz 2019 Cuma günü Sputnik Türkiye'de yayınlanan Yavuz Oğhan'ın sunduğu "BİDEBUNUDİNLE" programına katıldı. Rafet Yavuz; "Türk Hava Kurumu, 1985 yılından bu yana envanterindeki yangın söndürme uçakları, şuanda da Bombardier CL215 tipi yangın söndürme uçaklarıyla orman yangınlarına her an müdahale etmek için çalışmalarını sürdürmektedir. Orman Bakanlığı'nın açmış olduğu ihaleler kapsamında her yıl 1 Haziran-31 Ekip tarihlerini kapsayan bir sözleşme yapıyorduk ve 3-4 merkezde uçaklarımız hazır bulunuyordu. Ancak bu yıl kamuya açık olarak gerçekleştirilen ihalede yerli ve yabancı birçok firma yer aldı. İhalede maliyetler konusunda zorluk yaşadığımız için katılamadık ve 2019 için sözleşme imzalamadık. Orman Bakanlığı'nın iptal olan bir ihalesinden dolayı bizimle de anlaşma yapmak için görüşmelerin devam edeceği sırada, 10 Temmuz gibi kendileriyle görüşecektik ancak malesef bu vahim olay yaşandı." dedi.

"2 MERKEZDE UÇAKLARIMIZ HAZIRDI, YETERİNCE MÜDAHALE EDİLİYOR SİZE GEREK YOK DENİLDİ"

Açıklamalarına devam eden Yavuz; "Yangın başladığı andan itibaren Türk Hava Kurumu olarak göreve hazır olduğumuzu, İzmir Menderes'te ve Ankara'daki birer uçağımızı derhal uçuşa hazır hale getirerek faal duruma geçirdiğimizi bildirdik. Bakanlıktan talimat beklediğimiz sırada, yangına yeterince müdahale edildiği, helikopterlerin müdahale işini yaptığı gerekçesiyle uçaklara ihtiyaç olmadığı şeklinde bir bilgi geldi." ifadelerini kullandı. Yavuz Oğhan'ın şaşkınlığını gizleyemeyerek, 400 futbol sahası büyüklüğünde alan yandı, 1 kova daha ekstra su dökülme imkanı varken nasıl böyle bir şey söylendi anlayamıyorum dedi. Rafet Yavuz, "Bakanlığın maliyetler konusundaki çekincesi ve tabi uçakların müdahale eden diğer unsurlarla yaşayabileceği olası iletişim sıkıntısı da düşünülmüş olabilir." dedi. 

UÇAKLAR GECE MÜDAHALEYE DEVAM EDEBİLİRDİ

Yavuz Oğhan, "400 futbol sahası büyüklüğünde alan yandı, yeteri kadar müdahale edildiyse bu kadar alan yanar mıydı?" diye sordu. Genel Sekreter Rafet Yavuz ise bu soruya net bir cevap vermeyerek, "Orada olmadığım için bilemiyorum" demekle yetindi. Oğhan'ın bir diğer önemli sorusu, yangında görev yapan helikopterlerde olmayan gece müdahale özelliğinin uçaklarda olup olmadığıydı. Rafet Yavuz'un bu soruya verdiği cevap ise dinleyenleri şoka uğrattı. Türk Hava Kurumu'nun sahip olduğu uçaklar, su alınacak bölge aydınlatıldığı sürece gece de müdahaleye devam edebilecek özellikteydi.

Muğla'daki yangına 2 gece boyunca yangına gece müdahale edilememiş, yangının kontrol altına alınması ve tamamen söndürülmesi çok fazla zaman almıştı. 

BU BİR İHMAL Mİ?

Yavuz Oğhan, duydukları karşısında herkesin aklına geleni sorarak "Bu bir ihmal midir?" dedi. Rafet Yavuz, konuşmasının devamında Bakanlığa ve ihmale yönelik sorulara cevap vermek istemediğini belirtti. Yavuz, Türk Hava Kurumu olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yangına dair aldığı kararlara kurumsal açıdan cevap veremeyeceklerini, bakanlığın ve devletin takdiri olduğunu ifade etti. Ancak, "Bir insan olarak cevap vermem gerekirse yaşananlar karşısında benim de içim yandı." dedi.

CHP’Lİ BAŞKAN, KOYU SATTI BAŞKAN ADAYINI FİNANSE ETTİ CHP’Lİ BAŞKAN, KOYU SATTI BAŞKAN ADAYINI FİNANSE ETTİ