Lale Aytaman'ı kapıda karşılayan Başkan Osman Gürün, "Sayın valimiz, Muğla ve benimle olan irtibatını hiç kesmedi. Kendisinden çok ilham alıyorum. Bugün meclisimiz olduğu için zamanımız maalesef kısıtlı. Melsa'nın kuruluşu sayın valimizin iradesi ile oldu. Sayın valimiz o dönem yine ipekböcekçiliği ile ilgili girişimlerde bulunmuştu. Biz şimdi Pisi'de Menteşe Belediyemizle birlikte ipek böcekçiliğini tekrar ayağa kaldıracağız" dedi.

"MUĞLA'DA YAŞADIĞINIZ İÇİN ŞANSLISINIZ"

MUĞLA’DA EVDE REÇETE HİZMETİ BAŞLATILDI MUĞLA’DA EVDE REÇETE HİZMETİ BAŞLATILDI

Lale Aytaman ise, "Son yıllar eşim rahatsızdı. Sizleri ziyarete gelemedim. Muğla'yı çok özlemişim. Başkanımı da özlemişim. Bugün kısa bir ziyaret olacak ama daha sonra Muğla'da ziyaret edeceğim birçok yer var. Tüm Muğlalılara sevgiler. Muğla'ya girerken içim açıldı. Muğla'da yaşadığınız için şanslısınız" diye konuştu. Aytaman, "Kadınları tarlalardan alıp, evlerinde ürettiklerini değerlendirilmesini istedim. Bizim genlerimizde olan el becerisini Muğla canlı bir şekilde yaşatıyor. El becerilerinin yeniden büyük önem kazandığı bir çağa giriyoruz. Yeşilyurt'ta dokumacılık müzesi kurmanızı rica ediyorum" ifadelerini kullandı. Başkan Gürün ise Aytaman'ın bu ricası üzerine, "Maşat mevkiinde bir müze kuracağız. Geçmişte olan dokuma tezgahlarını topluyoruz. Bir daha geldiğinizde inşallah bunu gerçekleştirmiş olacağız" diye konuştu.

MELSA 2014 YILINDA BÜYÜKŞEHİR'E DEVROLDU

Melsa Muğla El Sanatları San.Tic.Ltd.Şti. kaybolmaya yüz tutmuş yöresel el sanatlarının yaşatılması,geliştirilmesi ve ev kadınlarına istihdam sağlanması amacıyla 1995 yılında Türkiye’nin ilk kadın valisi Lale Aytaman’ın girişimi ile Muğla İl Özel İdare Müdürlüğü ve Muğla’ya Hizmet Vakfı işbirliğiyle kuruldu. 12/11/2012 tarih ve 6360 sayılı kanun kapsamında 2014 yılı yerel seçimleri sonrasında Muğla İl Özel İdaresi’nin kapanması sonucu Melsa Muğla El Sanatları San.Tic.Ltd.Şti.’ndeki İl Özel İdaresi hisseleri yeni kurulan Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne devroldu.

LALE AYTAMAN KİMDİR?

Aytaman, 6 Temmuz 1991 tarihinde Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından Muğla Valiliği görevine getirildi ve bu görevi 1995 yılına kadar sürdürdü. 1994-1995 yıllarında Muğla Valisi olarak Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Planlamalar Kongresi Türk Milli Heyeti Başkanlığı yaptı, "Avrupa Planlamaları Çalışma Grubu" başkan yardımcısı oldu. Muğla'da kadının el emeğinin değerlendirilmesi ve tütüne alternatif projeler geliştirilmesi kapsamında, geleneksel dokumacılığın korunması için Yeşilyurt Modelini oluşturarak "MELSA"yı kurdu. Muğla Üniversitesi'nin kurulması, çevreye yönelik faaliyetleri ile öne çıktı. 1995 yılında ANAP'tan Muğla milletvekili seçildi. TBMM Kadının Statüsünü Araştırma Komisyonu Başkanlığı yaptı. TBMM ANAP Grup Yönetim Kurulu üyeliği ve ANAP Merkez Karar Yönetim Kurulu üyeliklerine seçildi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) ve Batı Avrupa Birliği Milli Heyet Üyeliği yaptı. AKPM'de bir Komisyon Başkanlığına seçilen ilk Türk Milletvekili olarak "Çevre, Yerel ve Bölgesel Yönetimler Komisyonu" Başkanlığı yaptı.



Kaynak: Altar Zeyhan