Muğla Valiliği Vali Özer Türk toplantı salonunda yapılan toplantıya Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın yanı sıra Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan, Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy, Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, Fethiye Kaymakamı Alper Balcı, Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Köyceğiz Kaymakamı Mustafa Maslak, Seydikemer Kaymakamı Yıldız Büyüker İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Gemalmaz, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Adil Şencan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Muğla Şube Müdürü Ömer Kahraman, Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, DSİ 213. Muğla Şube Müdürü Hasan Yavuz, Muğla Vakfı Genel Müdürü Tayyar Şaşmaz Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan, İlgili mahallelerin muhtarları ve ilgili sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Toplantıda; Muğla’da sınırları içerisinde bulunan 2 milli park, 11 tabiat parkı, 1 sulak alan, 5 tabiat anıtı, 3 yaban hayatı geliştirme sahası, 2 tabiatı koruma alanı ve diğer koruma altındaki alanlarda uygulanan planlama, projelendirme, bakım, kontrol ve denetimler ile ilgili bilgi verildi. Ayrıca yaban hayatı izleme çalışmaları kapsamında kaçak avcılıkla mücadele, kar ve soğuk hava dolayısıyla yiyecek bulmakta zorluk çeken yaban hayvanları için yapılan yemleme ve sokak hayvanları için yapılan çalışmalar ve tür eylem planı konusunda yürüten çalışmalar değerlendirildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından yürütülen Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter İzleme Projesi ile 37 memeli, 274 kuş, 38 iç su balığı, 37 sürüngen ve 9 amfibi türünün tespit edildiği ayrıca 2 flora ve 6 fauna olmak üzere 8 tür izlemesi yapılırken alan bazında iki bölgenin izlendiği, Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Geleneksel Bilginin Kayıt Altına Alınması Projesi ile de il genelinde 55 köyde saha çalışmaları yürütülerek geleneksel olarak kullanılan biyolojik zenginlikler araştırılacağı bildirildi.

Milas ilçesinde yer alan Güllük Deltası ve Seydikemer ilçesinde yer alan Girdev Gölü’nün Mahalli Öneme Haiz Sulak Alan olarak ilan edilmek üzere Ulusal Sulak Alan Komisyonu gündemine alındığı ve takibinin yapıldığı ifade edildi.

Vali Orhan Tavlı, Muğla’nın endemik bitki türleri, fauna ve florasının zenginliği, coğrafi konumu ve iklimin getirdiği avantajlarla ülkemizin cennet köşelerinden biri olduğu ifade ederek, doğal alanların korunmasının ve geleceğe taşınmasının önemine değindi. 

METEOROLOJİDEN MUĞLA'YA TOZ TAŞINIMI UYARISI METEOROLOJİDEN MUĞLA'YA TOZ TAŞINIMI UYARISI

Toplantı, karşılıklı görüş ve önerilerin dile getirilmesinin ardından sona erdi. 

Kaynak: Bultenler