Sedir Adasında 2004 yılından beri araştırmalar yürüten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Diler, ada tarihi ve 2020 yılında ada ve anakarada yürütülen kazı çalışmaları ve Kültür ve Turizm bakanlığınca başlatılan çevre düzenleme çalışmaları hakkında Vali Orhan Tavlı’ya bilgi verdi.

Vali Orhan Tavlı, yerli ve yabancı misafirler tarafından yoğun ilgi gören, koruma altında bulunan ve dünyada eşi olmayan altın rengindeki kumuyla ünlü Sedir Adası'ndaki "Kleopatra Plajı”nda incelemelerde bulundu. Kleopatra Plajında jeolojik oluşumlar sonrası meydana altın sarısı rengi kumun dışarıya taşınmasını önlemek amacıyla "Plajdan hiçbir şekilde kum alınamaz, taşınamaz" uyarı levhaları olduğu, ziyaretçilerin plaja havlu ve terlikle girmesine izin verilmediği ifade edildi. 

Vali Orhan Tavlı, adadaki bir diğer önemli yer olan Kedrai Antik Kentinde incelemelerde bulunarak, yürütülen kazı çalışmaları hakkında bilgiler aldı.

Kedrai Antik Kentinin Muğla’da ziyaretçi sayısı en yüksek antik kentlerin başında geldiği ve antik kentte, Apollon Tapınağı, 2500 kişilik tiyatro ve nekropol, antik liman kalıntıları ve diğer pek çok önemli sivil ve dinsel yapılar, surlarla çevrili önemli kalıntılar bulunduğu belirtildi.

Vali Orhan Tavlı, mavinin eşsiz tonlarındaki denizi, tarihi dokusu ve eşsiz doğal güzellikleriyle Sedir Adası'nın antik çağlardan bu yana önemli bir yer kabul edildiğini, günümüzde de adeta bir açık hava müzesi olduğunu ifade etti.

Vali Orhan Tavlı adada gerçekleştirilecek kazı ve restorasyon çalışmalarına Muğla Valiliği olarak her türlü desteğin verileceğini dile getirdi. İncelemeleri sırasında Vali Orhan Tavlı’ya Kültür Varlıkları Genel Müdür Yardımcısı Seyiahmet Arslan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler eşlik etti.

PARANIZ YANMASIN, TATİL PLANINIZ ZEHİR OLMASIN! PARANIZ YANMASIN, TATİL PLANINIZ ZEHİR OLMASIN!