MUĞLA'DA YANGIN SEZONU ÖNCESİ HAZIRLIKLAR YENİDEN GÜNDEME GELDİ

Muğla'da Orman Haftası etkinliklerinde Muğla Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak, yanan alanlardaki ağaçlandırma çalışmalarının yüzde 75'inin tamamlandığını, yıl sonuna kadar ağaçlandırma çalışmalarının tamamlanacağını söylemişti. Yaprak, "Geçtiğimiz yıl orman yangınları açısından çok sıkıntılı göndüler geçirdik. Çok sayıda orman yangınları oldu. Bu yangınlar sonucunda 52 bin hektar alanımız zarar gördü. Bu alanların tekrar ağaçlandırılması çalışmalarımız devam ediyor. Yanan alanların ağaçlandırılıp tekrar orman olması konusunda tüm imkanlarımız ile sahadayız. Bu alanlarımızın yüzde 75'inde çalışmalarımızı tamamladık. Yılsonu itibari ile zarar ören alanlarımızın tamamında ağaçlandırma çalışmaları bitmiş olacak” dedi.

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YANGIN SEZONU ÖNCESİ YAPILAN ÇALIŞMALAR

Muğla Orman Bölge Müdürlüğünde yangın sezonu öncesi Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü koordinesinde eğitim çalışmaları gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda hem kurum içi hem de kurum dışı eğitim çalışmaları yapılıyor.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğünde 2022 yılı yangın sezonu öncesi çalışmaları kapsamında şu ana kadar orman yangın gönüllüsü eğitimleri yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Şu ana kadar 2 bin orman gönüllüsü eğitimi yapıldı. Mayıs ayı sonuna kadar 2 bin 500 kişiye orman yangın gönüllüsü eğitimi verilecek.

Belediye itfaiye ekipleriyle olası yangınlar durumunda birimler arası koordinasyon ve işbirliği eğitimleri yapıldı.

Nisan ayı itibariyle yangına hassas kritik bölgelerde arazöz ekipleri faaliyete geçirildi. Mayıs ayı itibariyle tüm yangın söndürme ekipleri göreve başlamış olacak. Ayrıca yangın gözetleme kuleleri aktif hale geçiriliyor.

GİRGİN: "YANGINLARLA MÜCADELE ÖZEL ŞİRKETLER ELİYLE YAPILACAK"

Orman Genel Müdürlüğü tarafından bu sene 5 bin orman yangın söndürme işçisinin alınacağını duyurmasının ardından, ilan.gov.tr üzerinden de verdikleri ilanla Muğla'nın Marmaris ve Köyceğiz İşletme Müdürlüklerine yangın söndürme işi için özel firmalara hizmet izni verileceği duyurusu yapıldı.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, orman yangınları ile mücadele özel şirketler eliyle yapılmasının denendiğini ve birçok yanlışları olmasından dolayı iptal edildiğini söyledi. Girgin, “Yangınla mücadelede en önemli konu yerinde ve zamanında müdahaledir. Bunu da ancak orman köylüleri yapar. Yangın işçisi orman köylülerinden olmalıdır. Hem orman köylüsü desteklenir hem de ormanı iyi tanıdığı için yangına daha hızlı müdahale sağlanır. Bütüncül bir strateji oluşturmak yerine; alandaki odaları, sendikaları, uzmanları dinlemeden, ihtiyaçları kamu eliyle değil piyasa aracılığıyla gidermeye yönelik adımlar atılıyor."

MARMARİS VE KÖYCEĞİZ İÇİN İLANLAR

180 günlük süre için verilen ilan metni şöyle: “Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü, Hisarönü Orman İşletme Şefliği, Değirmenyanı Yangın İlk Müdahale Ekip Merkezinde konuşlandırılmak üzere 2022 yılı orman ve kırsal alan yangın söndürme işçiliği ve minibüs kiralama işi hizmet alımı yapılacaktır. 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edilecek olup, teklifler sadece elektronik ortamda EKAP üzerinden alınacaktır.” Teklifler 25 Nisan'a kadar verilebilecek.

Köyceğiz'de de 214 günlük süre için orman söndürme işçisi ve minibüsün kiralanacağı yukarıdaki kanun ve metinle duyuruldu. Köyceğiz'deki son ihale teklif tarihi ise 18 Nisan.

GÖKCAN: "HAVACILIK DAİRE BAŞKANLIĞI KURULDU, YANGINA HIZLI MÜDAHALE İÇİN SÜREÇ BAŞLATILACAK"

Ak Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan ise Orman Haftası etkinliklerinde, bakanlık bünyesinde Havacılık Daire Başkanlığı kurulduğunu belirterek şu ifadeleri kullanmıştı: “Bu yangınlarda su tankerlerinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Çünkü köylümüz, vatandaşımız ilk müdahaleyi su tankerleri ile yaptı. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü olarak il genelinde 35 su tankeri dağıtımı yapılacak. Merkez İlçe Menteşe'nin Bayır, İkizce, Kozağaç, Muratlar ve Şenyayla muhtarlarına su tankeri teslimi yapılacak. Bakanlığımız tarafından da orman yangınlarına hızla müdahale için Havacılık Daire Başkanlığı kuruldu. Bundan sonra çıkan yangınlara daha hızlı bir şekilde müdahale edilmesi için süreç başlatılacak” dedi.

MUĞLA’NIN GÜRÜLTÜ HARİTASI İÇİN BİRÇOK YER MERCEK ALTINDA MUĞLA’NIN GÜRÜLTÜ HARİTASI İÇİN BİRÇOK YER MERCEK ALTINDA

ERBAY: "ORMAN YANGINLARI İLE MÜCADELE İÇİN AYRILAN BÜTÇE DÜŞÜRÜLDÜ"

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, orman yangınları için geçen yıl 8 milyar lira harcandığını, bu yıl bütçenin 5 milyar 400 milyon lira olarak belirlendiğini söyleyerek, "Zaman yaklaşıyor ve her zaman söyledik; uçak kiralanarak bu yangınların engellenmesi mümkün değil, ormanların korunması mümkün değil. Türkiye Cumhuriyeti güçlü bir devlettir, kendi hava filosunu kurmak zorundadır. Kendi yangın filosunu kurmak zorundadır ama Orman Genel Müdürlüğü’nün performans programında açıklanan bu 5 milyar 400 milyon lira ile hava filosunu, uçak filosunu Türkiye Cumhuriyeti’nin kurması mümkün değildir" demişti.

Kaynak: AltarZeyhan