Merhaba degerli yemek severler yemekleri sevmek gercekten pişiren için çok önemli, aşçı olmak için oldukça önemli bir ayrıntıdır. Vejeteryan bir aşçı iyi bir et yemeği yapamaz diye düşünüyorum. Öyle ya, "Tadını bilmeden yemek mi yapılır ya da dere otunu sevmeyen biri hiçbir zaman dere otlu yemek veya salata sanırım yapmaz." Bu noktalar çok önemli bence. İster profesyonel aşçı olsun, ister yemek yapan herhangi biri olsun, kullanacağı ürünlerin tadını çok iyi bilmeli, pişirirken hissetmeli ve yemelidir. 

Adını sıkça duyduğumuz ama "ne bu acaba" diye düşündüğümüz ve genelde kullanmaya alışık olmadığımız bir çok baharat var. Bunlardan biri de zerdeçal. Yararlarını duyduktan sonra mutlaka kullanacağınızı biliyorum. Kullanmanızı da istiyorum.

Zerdeçal başta Pakistan, Hindistan ve Çin olmak üzere Asya’nın tropik bölgelerinde yetişen zencefil familyasından bir bitkidir. Bitkinin toz haline gelmesi için temizlendikten sonra suda kaynatılması, sarı renkli kök saplarının öğütülmesiyle oluşan bir baharat. Evde bu zor işlemi denemek yerine, zerdeçalın toz halini marketlerde de rahatlıkla bulabilirsiniz. 

Genelde köri yapımında kullanılması uygun olmasına rağmen, safranın kullanıldığı her yerde kullanılabilirsiniz. Özellikle tavuk yemekleri ve sebze yemeklerine çok güzel bir tat verir. Aynı zamanda renk verici özelliğinin de olması sayesinde pilav veya soslarda da çok kullanılır.

Tüm bunların yanı sıra halk arasında bitkisel ilaç olarak da kullanılır. Yapılan çalışmalarda antioksidan etkisi kanıtlanmış ve enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanilir. Buna uygun, vereceğim Zerdeçallı Tavuk Sarma tarifini mutlaka deneyiniz zerdeçaldan faydalanmaya şimdiden başlayın. Afiyet olsun, bir sonraki yazıda görüşmek üzere.



ZERDEÇALLI TAVUK SARMA


MALZEMELER

Tavuk but 2 adet 

Kazayağı otu  300 gr

Zeytinyağ 5 cl

Tereyağ 100 gr 

Tuz 1/4 çay kaşığı 

Karabiber 1/4 çay kaşığı 

Kimyon 1/4 çay kaşığı 

Kırmızı toz biber 1/4 çay kaşığı 

Kekik 1/4 çay kaşığı 

Mercan Köşk 1/4 çay kaşığı 

Yeni bahar 1/4 çay kaşığı 

Fesleğen 2 yaprak 


GARNİTÜR

1 adet iri havuç 

1 tatlı kaşığı krema 

1 tatlı kaşığı kaşar peyniri 

2 adet incir kurusu

2 adet kayısı kurusu 

Bal 50 gr 

Tuz 1/4 çay kaşığı 


SOSU İÇİN

Tereyağ 1 yemek kaşığı 

Un yarım yemek kaşığı 

Zerdeçal bir tatlı kaşığı 

Süt bir su bardağı 


YAPILIŞI


2 adet Tavuk butu pirzola şeklinde kemiğinden  ayırarak açıyoruz . Hafif döverek genişletiyoruz .üst üste yerleştiriyoruz . İçine doğrayıp sotelediğimiz Muğla’da meşhur  kazayağı otunu yerleştirip az miktarlarda tuz, karabiber , mercan köşk , yenibahar , kekik ,kırmızı toz biber , kimyon ,tereyağı ve 1-2 yaprak fesleğen ve ev yapımı  rulo şeklinde sarıyoruz. Bir kürdan yardımı ile açılmaması için tutturuyoruz .Zeytinyağ ile yağladığımız fırın tepsisine yapışmaması ve garnitürü olması için altına kalın dilim havuç diziyoruz . 180 derece 35 dk önceden ısıtılmış fırına sürüyoruz . Piştikten sonra havuçları az miktarda krema ,tuz ve kaşar peyniri ile püre haline getiriyoruz . Tavukları dilimleyerek yanında bir tavada balın içine ince dilim incir ve kayısıyı koyarak kavuruyoruz. Ayrı bir tencereye tereyağ eriterek un kavuruyoruz süt ekliyoruz içine zerdeçal tozu koyarak kıvamını ayarlıyoruz . Bezelye , çeri domates tavada soteliyoruz . Üzerini kızartılmış kibrit patates , pancar ve çilek kurusu atarak servis ediyoruz. afiyet olsun.