Doç. Dr. Ceyhun," kalp krizi geçiren hastanın kalp damarlarına Bingöl'de başarılı şekilde müdahale edildiğini ancak kalp krizine bağlı kalp duvarında yırtık meydana geldiğini" ifade etti.

Hastaya literatürdeki kısıtlı vaka serilerinin verdiği bilgi eşliğinde anjiyografi olarak girişim planladık diyen Ceyhun, "Kalp duvarındaki yırtık ölümcül bir durum, müdahale edilmediği takdirde 1 ay içinde ölüm oranı yüzde 90'lara ulaşıyor. Literatürü araştırdığımızda, benzer Avrupa'da 25, Amerika'da 30 yapılmış vakayı inceleyip bu vakaların nasıl yapıldığını değerlendirerek hastamıza müdahale ettik. Yaklaşık 3 saatlik operasyonda doğuştan kalp deliği hastalarına uygulanan kapatma aparatını, hasta özelinde modifiye ederek uyguladık ve kalp yırtığı başarılı şekilde kapatıldı." dedi.

SEYDİKEMER DEVLET HASTANESİ'NE ATANAN BAŞHEKİM BELLİ OLDU SEYDİKEMER DEVLET HASTANESİ'NE ATANAN BAŞHEKİM BELLİ OLDU

Ceyhun, ayrıca, operasyondan yaklaşık 14 gün sonra laboratuvar parametreleri ve klinik tablosu tamamen normale dönen Tokay'ı taburcu etmenin mutluluğunu yaşadıklarını da sözlerine ekledi.

Ceyhun," kalp yırtıklarında kullanılmak için üretilen tıbbi teknolojik cihaz henüz bulunmadı.  Operasyonda, kalbin içerisine yerleştirilen geçici kalp pili ve yemek borusuna yerleştirilen ultrason eşliğindeki görüntülerle yırtık bölgeye müdahale ettik " dedi.

Bu vakalarla sık karşılaşılmadığına dikkati çeken Ceyhun, son olarak;

"Bu tarz hastalar genelde kaderine terk ediliyor ve çoğu vefat ediyor ama biz bu tekniği başarılı şekilde uygulayıp hastamızın sağlığına vesile olduk. Bundan sonra böyle vakalar ile karşılaşıldığında literatürde bizim de payımız olacak. Yapılan önceki vakalara baktığımızda Türkiye'de karşımıza çıkan literatür verisi yok ve denenen hastaların çoğu vefatla sonuçlanmış. Avrupa'da 25 vakadan 16'sı, ABD'de ise; 30 vakadan yüzde 30'u vefat etmiş. Bizim vakamız yırtığın anatomik yeri dikkate alındığında ülkemizde bildiğimiz kadarıyla başarılı şekilde kapatılan ilk vakalardan." diye konuştu.