Başkan Gürün, 2019-20211 yılları arasında Muğla'nın 12 milyar 787 milyon lira vergi ödediği, hükümetin ise bu yıllar arasında Muğla'ya 853 milyon 846 bin lira yatırım yaptığını söyledi. Toplanan verginin Muğla'ya yatırım oranının ise yüzde 6,48 olduğunu belirtti ve 'Muğla olarak bunu haketmiyoruz" dedi.

Gürün, "Bazı bölgelerde, görev alanımız olmayan çalışmalarda biz eleştiriliyoruz. Marmaris'te sel baskınlarında bunu çok yaşadık. Devletin yapması gereken çalışmalarda biz eleştirildik. Vatandaşın aklına ilk olarak büyükşehir belediyesinin gelmesi kötü değil. Fakat, bilinmeli ki bize ait alanlarda biz elimizden geleni yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Gürün, 2019-2021 yılında Muğla'dan toplanan vergi ile hükümetin yaptığı yatırımı karşılaştırdı. Muğla'nın 12 milyar 787 milyon lira vergi ödediği, hükümetin ise bu yıllar arasında Muğla'ya 853Milyon 846 bin lira yatırım yaptığını söyledi. Toplanan verginin Muğla'ya yatırım oranının ise yüzde 6,48 olduğunu belirtti.

Gürün, "Biz 6,48'lik payı haketmiyoruz. Muğla Büyükşehir'in altyapı yatırımını tamamlaması için 10 milyar liralık yatırım yapması lazım. Desteğe ihtiyacımız var. Şuan 1 milyar 702 milyon liralık altyapı projelerimiz devam ediyor. Örneğin Denizli yolu. 2009'da başladı. Hala inşaat devam ediyor. Neden? Ödeneksizlikten. Başka yerlere ne yollar yapılıyor. Bu sene de bitmesi pek mümkün görünmüyor" dedi.

"DÖVİZ KURU KAYNAKLI BORCUMUZ 1 MİLYAR ARTTI"

Başkan Gürün, "Döviz kurundaki dalgalanma bizi yıprattı. Hepimiz borsacı gibi olduk. Borcumuz döviz kuru kaynaklı 1 milyar arttı. Bu parayla 1000 kilometre sıcak asfalt, 18 arıtma tesisi, 1800 kilometre içme suyu hattı yapabilirdik. En kısa sürede istikrara kavuşalım. Önümüzdeki günlerde Türkiye ve dünyadaki gelişmelere baktığımızda, öngöremediğimiz sorunlar çıkabilir. Ekonomik olarak çok sıkıntılı bir sürece girebiliriz. Kıtlık kapımızın önünde duruyor. Temel ihtiyaçlarımızın kıtlaşması, bulunamaması. Cumhurbaşkanı eskiden tüm partileri bir araya toplar, çözüm önerileri konuşulurdu. Şimdi de bunun yapılması gerekiyor. Halkın güvenini kazanmak gerekiyor. Bundan daha sıkıntılı bir durum olabilir mi? Buna ihtiyacımız var" diye ifade etti.

MARMARİS'TE SEL BASKININA KARŞI ÖNLEMİ KİM ALACAK?

Başkan Gürün, "Orman Bakanlığı'nın Marmaris'e sel kapanı yapması gerekiyor. En hassas bölge Marmaris'ti. Yerleşim yerlerine yakın bölgeler yandı, toprak kaygan hale geldi. Kesilen kütüklerin hepsi derelere indi. Ormanda emniyet bantları açıldı, onun toprağı da yumuşak hale geldi. Bu konuda çok uyarı yaptık. 41 adet sel kapanı yapılması gerekiyor. Bunun tespiti yapıldı. Başım kaşınsa büyükşehir deniliyor. Görev alanımız olmadığı halde bir çok işi üstlenmek durumunda kalıyoruz. Bir derenin benim olması için, DSİ tarafından ıslah edilerek bana devredilmesi gerekiyor.

Sel konusunda alınması gereken tedbirleri kurumlar alsın deniliyor. Kimin yapacağı belli. Yönetmelik belli. Bunu devlet yapacak. Israrla ve inatla büyükşehir sorumlu diye yazılar yazılıyor" dedi.

MUĞLA GENELİNDEKİ ALTYAPI YATIRIMLARINI ANLATTI

Muğla il genelinde devam eden altyapı yatırımlarına yönelik açıklama yapan Başkan Gürün, "Muğla'ya 8 yılda 3 milyar 45 milyon lira yatırım yaptık. 767 milyon lirasını ödedik. Bodrum'da 1 milyar 46 milyon, Fethiye'de 237 milyon , Ula'da 66 milyon 600 bin, Kavaklıdere'de 11 milyon lira altyapı yatırımı yapıyoruz. Ula'da altyapı yatırımı bir çok kurum çalıştığı için uzun sürdü.

Milas Ören Kanalizasyon ve İleri Biyolojik Arıtma Tesisi ihalesi 20 Nisan'da yapılacak. Milas Bozalan, Çökertme, Türkevleri içme suyu temin projesi 26 milyon 500 bin lira, onayı geldi. Ören'in kanalizasyon ve arıtma sorunu son buluyor.

MUĞLA’DA FECİ KAZA: 1’İ AĞIR 3 YARALI MUĞLA’DA FECİ KAZA: 1’İ AĞIR 3 YARALI

Datça-Betçe içme suyu projesine yönelik 40 milyon liralık altyapı projesinde ilk kazma vuruldu. Dalaman'da alt ve üstyapıya 32 milyon liralık yatırım yapıyoruz.

Bozburun ve yarımadasının su sorununu çözmemiz gerekiyor. Yatırım bedeli olağanüstü yüksek. Kredi verin yapayım diyorum. Bunu yapamıyoruz. Yangın sırasında bakanla bu konuyu görüştüm. Ne kadar uzar, ne zaman biter bilemiyoruz" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI KREDİYİ ONAYLASAYDI SU ALTYAPIMIZI TAMAMLAYACAKTIK

"Fransız ajansından 230 milyon liralık ön kredi sözü aldık. Bunun bize verilebilmesi için kredi notu almamız gerekiyordu. Aldık. Muğla Büyükşehir Belediyemize Fitch tarafından en yüksek not olan AAA verildi. Hükümetin notu AAA değil. 63,5 milyon euroluk krediyi almamız, Cumhurbaşkanlığı tarafından reddedildi. Alsaydık tüm su altyapımızı tamamlayacaktık"

"ÇEVRE İLE İLGİLİ 153 DAVA AÇTIK"

"Mencilik konusunda Muğla saldırı altında. Santraller kömür aramaya devam ediyor. Vahşi bir saldırı var. Bize haber verilmiyor. Mesela her yerde mermer ocağı var. Bu meyve değil ki bir daha çıksın. Çıkarıp ham satılıyor. Blok mermer olarak ihraç ediliyor. İşlenmiyor. Bu benim değerim. Yüzde 80'i blok olarak veriliyor. Başka ülkeler bizim mermerimizi işleyip yüksek fiyattan satıyor. Mermer Yasasının acilen değiştirilmesi gerekiyor. Muğla'nın yüzde 60'ına maden arama ruhsatı verildi. Dava açıyoruz. Toplam 153 dava açtık. 43'ünü kazandık."

Kaynak: AltarZeyhan