Bodrum'un Güvercinlik bölgesinde yer alan Çamlık, Pınarbelen, Kumköy, Yalıçiftlik, Kızılağaç köylerinin doğasını tehdit eden RES projelerine Danıştay 'dur' dedi. Mahkeme, Muğla Valiliği'nin 'ÇED gerekli değildir' kararını iptal eden kararı onayladı. 

Doğa katliamlarına karşı verdiği mücadelede köylülerin avukatlığını yapan Remzi Kazmaz, Güvercinlik bölgesinde kurulmak istenen RES’lere karşı yöre köylüleri adına sürdürdükleri hukuk mücadelesinde Danıştay’ın kendileri lehine önemli bir karar verdiğini söyledi. Kazmaz, "Vatandaş her durumda kendi kurumlarla karşı karşıya bulmak istemiyorsa hem sosyal anlamda hem kurumsal anlamda adalete inanmalı ve adaleti ilke edinmelidir. Adil olanı zor da olsa kabullenmeyi bilmelidir. Tüm bunların temelinde inanç vardır" dedi. 

RES iptali için Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde açılan davada, Bodrum’da yapılması planlanan rüzgar enerjisi santralleri (RES), çevreye, doğal sit ve tarihi alanlara vereceği zararlar nedeniyle iptal edilmişti. Aynı firma, aynı yerin yakınında Muğla Valiliği’nden yine ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı alarak RES kurmaya kalkınca Bodrumlu köylüler yeniden ayaklanmıştı.

TRAKTÖR YAMAÇTAN AŞAĞI YUVARLANDI TRAKTÖR YAMAÇTAN AŞAĞI YUVARLANDI

Muğla 1. İdare Mahkemesi, RES’lerin çevreye vereceği zarara dikkat çekerek Muğla Valiliği’nin ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını iptal etti. Bu kez de Danıştay, temyiz süresinde itiraz edilmediği için bu kararı onaylayarak son noktayı koydu.

Avukat Remzi Kazmaz, "Bundan sonra bu bölgede değil RES kurmak, tek bir çivi dahi çakılamaz. Danıştay’ın bu kararı örnek olacak. Geçtiğimiz hafta Danıştay’ın onadığı karar için valiliğin hakkı olan sürede temyiz hakkını kullanmadığını gördük. Bu nedenle sevinçliyiz" ifadelerini kullandı.