Siyaset Haberleri

CHP'li Erbay'dan Muğla İl Yönetimine Sert Eleştiri!

Kongre'de konuşan Muğla Milletvekili Burak Erbay CHP İl yönetimi içindeki sıkıntılara dikkat çekerek eleştirilerde bulundu.

Abone Ol

CHP Bodrum İlçe Kongresi gerçekleştirildi. Halil Karahan ve Tuna Işın’ın yarıştığı seçim yarışını Halil Karahan kazandı. Öğle saatlerinde başlayan kongreye CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, CHP Parti Meclisi Üyesi ve İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, CHP Muğla Milletvekilleri Suat Özcan ile Burak Erbay, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla İl Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Sandıkçıoğlu Başarır’ın da aralarında olduğu çok sayıda partili katıldı.

"Bu hastayı ayağı kaldırmakla ilgili bir sorumluluğumuz var"

Kongre'de konuşan Muğla Milletvekili Burak Erbay parti içerisindeki sıkıntılara ve açıklamaların yanlış anlaşılabildiğine dikkat çekerek "Arkadaşlar önümüzde bir hasta var. Bu hastayı ayağı kaldırmakla ilgili bir sorumluluğumuz var. Bu noktada hastalığı doğru teşhis edebilmemiz ve doğru tedavi uygulayabilmemiz gerekiyor. Bunu özellikle Muğla ile ilgili kısma geldiğimde sakin bir şekilde tane tane anlatacağım. Çünkü bazı yerlerde alıntılar yapılarak yanlış anlamalara sebibiyet veriliyor. Bunu da CHP’nin Muğla'da eskiden olduğu gibi şahlanarak ayağı kalkması adına bunu yapıyorum" dedi.

İktidarın çevre politikasını eleştiren Erbay çevre terörünün Muğla'ya da sıçradığını ifade ederek “Aynı saldırı üst düzeyde Muğla'da var, Yatağan'da, Milas'ta var. Termik santraller. Dünyanın artık vazgeçtiği bu projeyi özelleştiriyorlar. İtalyan bankasından para alarak 30 yıl daha kömür çıkarırım diyor. Bu kömürlerin küllerinin Rodos'a kadar gittiğini biliyoruz. İçinde civa var. Denize karışan madde ne kadar tehlikeli. Milas Başkanımız burada Çamköy'de İkizköy'de direniyor ve destek bekliyor. Ben de elimden geldiğince onlarlayım. Yatağan'da daha önce istimlak edilen köyler yerinden edilmek isteniyor. Toplantılar yapıyoruz köylü teyzelerimizle, elinde zeytinyağı ile geliyor. 'Zeytinimiz gidiyor' diyor. Ağlıyor, 'Onu da bırak oğlum mezarımız nerde olsun onu bilmek istiyorum' diyor" sözlerini kaydetti.

"Heralde saraydaki sultanlara kaplıca yapacaklar"

Erbay, Muğla'da koruma altına alınması gerekn yerlerin ranta açılmak istendiğini kaydederek "Karabağlar Yaylası, Menteşe'de. Burası kentin nefes aldığı yerdir. Bundan bir süre önce baktık iş makinaları geldi. Kömür arama sahası ilan edildi dendi.  Arkeolojik sit olan bölge kömür arama havzası olacakmış. Eylemler yapıldı. Belediyelere sorduk herhangi bir yazışma da yok maalesef. Geri adım atıldı. Şimdi iş makinalarını takip ediyorum. Soru önergesi verdim. Bakanı bulduğumda yakalıyorum. Saldırı devam ediyor. Marmaris Otluk Koyu'nu jeotermal arama sahası ilan etmişler. Heralde saraydaki sultanlara kaplıca yapacaklar. İztuzu Plajı içinde mücadele ediyoruz.  Dünyaca ünlü plajı kaplumbağa hastanesi yapmak istiyorlar. Çok trajik. Yapma demiyoruz ama al onu Dalyan'da yap, kent merkezinde yap.  Kelebekler Vadisi ve bunu gibi onlarca talan ettikleri proje var. Buna karşın elimizden geldiğince mücadelemizi sürdürüyoruz. Çünkü bu topraklara borcumuz var. Ben Köyceğizliyim. Çiftçi bir ailenin çocuğuyum. Babam portakal üreticisiydi, portakalları sattı beni okuttu. O yüzden benim bu topraklara gerçekten borcum var.  Ömrümün sonuna kadarda bu mücadeleyi sürdüreceğim CHP çatısı altında"  diye konuştu.

 "CHP Muğla’da çok büyük saldırı altında"

"31 mart seçimleri gelen iktidarın ayak sesidir" sözleriyle iyi ve akıllıca tespitle vatandaşa dokunan projeler yapılması gerektiğinin altını çizen Erbay "CHP Muğla’da çok büyük saldırı altında. Bu altı oklu bayrak Muğla’da kalmaya devam edecek. Ama sıkıntılar var. Tabloyu kısaca şöyle çizecek olursak 31 martta 13 ilçemizin 7’sini kaybettik. 2018 seçimlerinden bugüne gelelim. 2018 seçimlerinde CHP’nin oyu Muğla'da nedir? 270 bin oyu var. 100 bin İyi Parti, 40 bin HDP. Biz 2 parti ittifak yaptık, HDP de aday çıkarmadı. Burada yaklaşık 400 bin potansiyeli hedefleyerek seçime çıktık. Peki biz kaç oy aldık? 215 bin oy aldık. Burada bir sıkıntı vardır ve bu sıkıntı 1 kişiye, birkaç kişiye ya da yöneticiye bağlamamalıdır. Ben 5 yıl genel meclis üyeliği yaptım. Biz o zaman türkiyede iktidar olan 4 genel meclis grubuyduk, 4 ildik. Biz o dönemde Muğla’nın köylerine ciddi hizmet etmiştik. 50 yıl sonra kırsala CHP imzasıyla hizmet gitti. Muğla kırsalını iyi bilen bir kardeşinizim. Bu kadar hizmet yapıldı elimizde 9 ilçe vardı, büyükşehiri kazanmıştık ve bunu arttırmamız gerekiyordu. Bu noktada sıkıntılar yaşandı. Hep şunu söyledim, büyükşehir yasası yanlış bir yasaydı.  Dün de örnek verdim. 40 beden bir vücuda 36 beden elbise giydirmeye çalışıyoruz. Nereden çekerseniz bir tarafı açılıyor. Bunu hep eleştirdik. Zorlanıyorduk. Bodrum'dan Fethiye'ye kadar 500 km'lik bir karayolu vardı kolay değildi. İşte bu noktada sorunlar başlamıştı. İlçere bütçe olmadığı için hizmet etmekte zorlanıyorduk. İşte bu sorunlar devam ettiği ve ilçe belediye başkanlarının aday tespitinde çok büyük yanlışlıklar yaptık. Büyükşehir yasasıyla mücadele ederken bir de kendi kendimize aday sorunu çıkardık" dedi.

"Bir araya gelelim konuşalım demek yerine 'partiden atalım' demeyi seçtik"

Erbay aday sorunu konusunda herkesin topu başkasına attığını ifade ederek "Sanki farklı bir güç Muğla'ya müdahale etti ve aldı bu hale getirdi. Ben birtakım şeyler sezmiştim, rahatsızlıklarım vardı. Öne çıkarılan kişiler kötü olduğundan değil ama yeni yapılanmanın sıkıntısı vardır. Çok güçlü durabilmeliydik. Başka şeyler düşünülerek planlanmamalıydı. Bu sıkıntıları daha kolay atlatmanın yöntemi ön seçimdi. Örgüte bu sorumluluğu verebilirdik. Yatağan'da, Ortaca'da, Köyceğiz'de, Ula'da çözebilirdik. Ama sorumluluğu almayı reddettik. Bu tabloda da 5 mevcut belediye başkanını aday yapmadık. Birkaç değişiklik olabilir ama siz ana duvarda birçok taşı birden yerinden çekerseniz duvarın çökme riski vardır. Bir senedir tedbir alınması için çok çabaladım. Dikkatli olalım sorumluluk almadan örgütümüzle bunu çözelim dedim. Kişisel eleştiri yapmıyorum. Bu anlattığım tabloda nerede hatalar yapıldı? 'Gelin eskiler, yeniler, kırgınlar, küskünler, gençler, kadınlar bir araya gelelim konuşalım demek yerine partiden atalım' demeyi seçtik. 'Bunlar hain, bunları Allah kahretsin' dedik niye arkadaşlar? Bu çözüm değil" eleştirisinde bulundu.

"Ben yapmadım şu yaptı denilmesin"

Kendisinden sonra konuşma yapacaklara da "Ben yapmadım şu yaptı denilmesin, rica ediyorum" şeklinde çağrıda bulunan Erbay, "Bunu Ortaca'da yaptılar, Ortaca kaynıyor. Ordada sıkıntılar oldu. Ortaca Belediye Başkanı kırıldı, toplantı yaptı 1500 kişiyle. 'Arkadaşlar beni aday etmediler, siz ne diyorsunuz? Başka partiye gideceğim, tamam mı devam mı?' dedi; 'Devam' denilince gitti başka partiden aday oldu. Adam yok partiden 7 bin oy aldı. 7 bin de biz aldık ama 9 bin Cumhur İttifakı ile MHP seçimi aldı. Şimdi kalkıp 'Seni Allah kahretsin' dediğimiz zaman o adamı kırıyoruz. Yapmayın rica ediyorum" ifadeleriyle isim vermeden Hasan Karaçelik ayrılığını hatırlattı.

Erbay ayrıca "O 7 bin kişiye oy verenler çıktı 'Bunlar tarih dersi almamışlar' dedi. Dedirtmeyelim. Partiye bu şekilde çok büyük zarar veriyoruz, yapmayın büyüklerim. Çok emek verildi bugüne kolay gelinmedi." dedi ve Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu'nun Ortaca İlçe Kongresi'nde Behçet Saatcı'ya faşist göndermesi üzerinden "O kadar örnekler var ki işte faşistin elini kaldırdı dendi ama o faşist adam 160 bin oy aldı. O 160 bin kişiyi kazanmayacak mıyız? 7 bin kişiye ihtiyacımız yok mu? Lütfen. Bu anlayıştan vazgeçin kucaklayın" sözlerini kaydetti.

"Kendi özlük haklarımızın kafasına sıkıyoruz"

Bu tarz kongrelerin hastalığı teşhis etmek adına önemli olduğunu vurgulayan Erbay, "Bu genç, altı oku ve Mustafa Kemal Atatürk'ü seven kardeşiniz bu uyarıyı buradan yapıyor. Daha büyük tehlikeler var. Bakın adamlar Otluk Koyu'nda 7 tane belediye başkanını topladılar Muğla ile ilgili önemli kararlar aldılar. İztuzu Plajı'nı yıllardır CHP'li belediyelerle alamadık şimdi o MHP'li belediyeye verdiler. Genel başkanımız herkesi kucaklamaya çalışıyor; açmış kolunu 'Sen de gel diyor MHPli, Saadet Partili, İyi Partili, gelin arkadaşlar buluşalım hep beraber' diyor. Biz ne yapıyoruz? Muğla'da kendi özlük haklarımızın kafasına sıkıyoruz. Bunu kabul ediyor musunuz arkadaşlar, yapmayın. Gelin Muğla sevgisinde, insan sevgisinde buluşalım" dedi.

Erbay, "Muğla ilçeleri nüfus itibariyle küçük yerledir. Bir amcaoğlu bir partide diğeri başka partide olabiliyor. Siz kalkıpta şu şurdaydı bu burdaydı diye birtakım şeyleri deşmeye kalkarsanız bunun sonu gelmez arkadaşlar" eleştirisinde bulunarak disiplin soruşturmalarındaki sıkıntılara değindi. Konuyla ilgili olarak Erbay, "Bir kadın arkadaşımız dün 'Disiplin süreçlerinde tüzüğü uyguluyor musunuz?' dedi. Bu soruşturmaların adaletli olması mümkün değil. Osman Gürün'e küfreden adam şu an delege oldu. Ne yapayım videoyu yayınlayıp 'Partiden alın atın' mı diyeyim? Bana yakışır mı? Büyükşehirde Osman Gürün’ün cenazesini kaldırmaya gidiyoruz diyen personel var. Ne yapayım bunları mı anlatayım. O yüzden bu süreçler sağlıklı gitmeyebilir. Soruşturma süreçlerinde bilgiler ilçelerden sağlıklı gelmeyebiliyor. Bu büyükşehir içinde de var. Adalet duygusunu yitirirseniz anlattığım sıkıntıların üzerine bir de bunları eklerseniz tedavi etmemiz daha zor olacak. Saygısızlık yapmadan uyarı görevimi yaptığımı düşünüyorum. “ diyerek sözlerini tamamladı.