Liderlerin bu hafta başlayan konuşmalarına ek olarak kendilerinden bir temsilcinin de Genel Kurul'a hitap etmesini içeren yazılı istek, Taliban'ın ilan ettiği yeni hükümette dışişleri bakanı olarak duyurulan Amir Khan Muttaqi'ce gönderildi.


BM'den bir kurul, talebi resmen inceleyecek ve karar verecek.


Taliban, Doha'da olan sözcüleri Süheyl Şahin'i de Afganistan'ın Birleşmiş Milletler temsilcisi atamak üzere aday gösterdi.


Taliban'a göre önceki ay görevden uzaklaştırılan Afgan hükümetinin temsilcisi artık Afganistan'ı temsil etmiyor.


Bir BM sözcüsü, talebi değerlendiren ve Amerikalı, Çinli, Rus temsilcileri de kapsayan dokuz üyeden oluşan komite, Genel Kurul hitaplarının bitişinden sonra, gelecek hafta toplanacak. O zamana kadar, daha önce Afgan hükümeti tarafından atanmış Ghulam Isaczai, Afganistan'ın BM'deki resmi temsilcisi olarak görevini sürdürecek.


Isaczai'nin Genel Kurul'un son günü olan 27 Eylül'de dünya liderlerine hitap etmesi ön görülüyor.


Taliban ise Isaczai'nin artık Afganistan'ı temsil edemeyeceği görüşünde. Çünkü Taliban'ın Kabil'e girişiyle ülkeden kaçan Eşref Gani'yi de artık bazı ülkeler Cumhurbaşkanı olarak tanımıyor.
Isaczai, Taliban'ın Kabil'e girdiği 15 Ağustos'tan bu yana Birleşik Arap Emirlikleri'nde yaşayan Gani zamanında bu göreve getirilmişti.


Taliban'ın Afganistan'ı yönettiği 1996-2001 yılları arasında da, Taliban'ın devirdiği eski hükümetin görevlendirdiği BM temsilcisi New York'taki BM Genel Merkezi'nde görev yapmaya devam etmişti. Taliban o dönemde de talepte bulunmuş ancak BM komitesi bu talebe olumlu yanıt vermemişti.


Salı günü Genel Kurul'a hitap eden Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hama El Tani de, diğer ülkeleri Taliban'la iletişime davet etti:


"Taliban'ı boykot etmek sadece kutuplaştırma ve tepkiye yol açar, oysa diyalog sonuç veriyor."


Katar, Taliban ile ABD arasında süren 2020 yılında uzlaşma ile sonuçlanan müzakerelerin de adresi olmuştu.


Taliban'ın büyük oranda kontrolü ele geçirmesi ile beraber ülkeden ayrılmak isteyenlerin tahliyeleri sırasında Katar'ın uçak kaldırmak ve sığınmacıların indiği üçüncü ülke olmak gibi kritik bir rolü oldu.

KAFEDEKİLERİ REHİN ALDI: "BURAYI HAVAYA UÇURACAĞIM" KAFEDEKİLERİ REHİN ALDI: "BURAYI HAVAYA UÇURACAĞIM"

Kaynak: T24