Uzun yıllar denizcilik sektöründe çalıştıktan sonra emekli olup Muğla'nın Fethiye ilçesine yerleşen Hakkı Yücel, 2013 yılından itibaren tekne modelleme üzerine çalışıyor. Yücel, Türk denizciliğinde 15'inci yüzyıldan itibaren kullanılan teknelerle ilgili araştırmaları doğrultusunda çoğu yok olmuş modellerin maketlerini yapmaya kararverdi. Tarihi fotoğraflarda yer alan teknelerin modellerini tasarlayabilmek adına çizim çalışmaları yaptığını ifade eden Yücel, bazı teknelerin proje çizimlerine de ulaştı. Çizimlerin ardından teklerin maketlerini yapmak için koları sıvayan Yücel, geçen 7 yılın ardından 20 maket tekneyi, Göcek Mahallesi'ndeki D-Marin Göcek'te açtığı sergiyle görücüye çıkardı.

İLÇEYİ SİYAH DUMAN KAPLADI İLÇEYİ SİYAH DUMAN KAPLADI



Hakkı Yücel, Osmanlı döneminden itibaren Türk denizciliğinde başı çeken 50 model tespit ettiklerini belirterek kalan 30 teknenin de maketini yaptıktan sonra 'Türk Tekneleri Müzesi' açmak istediğini söyledi. Her bir tekneyi ortalama 3 ayı araştırma olmak üzere 7 ay gibi bir sürede tamamlayabildiğini kaydeden Yücel, çoğu yok olmuş Türk teknelerinin gelecek nesillere aktarılmasını çok önemsediğini dile getirdi.

Yücel, maketi yapılan 20 teknenin çoğunlukla kıyı ticaretinde kullanıldığını aktararak "Bugünlerde sıkça kullanılan 'Türkler denizlerde yoktu' deyimine rağmen yaptığım araştırmalarda denizcilikte de başarılı olduğumuzu gördüm. Ancak kullanılan teknelerin çoğunun örneği günümüze ulaşmamış. Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz'e özgü teknelere ilişkin araştırmalar yürüttüm. Yabancı ülkelerin envanterlerinde de yararlandık. Tarihi fotoğraf ve tabloları da kaynak olarak ele alıp modelleme çalışmaları yaptım. Türk denizciliğinde kullanılan başlıca 50 tekne tespit ettim. 20'sinin maketi hazır kalanları da tamamlayıp müze oluşturma hedefime ulaşmak istiyorum" diye konuştu.