Muğla'nın önde gelen isimlerinden biri olan Ali Turbalıoğlu'nun sosyal medya hesabında yer alan iddiaya göre, Menteşe Belediyesi "8'inci Kültür ve Sanat Şenliği" etkinliğini düzenledi. Bu etkinlikte sahne alan müzik grubunaysa oldukça yüksek bir ücret ödendiği ortaya çıktı. Grubun, Menteşe Belediyesi'nin düzenlendiği etkinliklere 2 ya da 3'üncü kez katıldığı ve grubun sahne alma ücretinin 150 bin TL olduğu iddia edildi. Yapılan ödeme ve bu grubun sahne alması ise bazı kişiler tarafından "Muğlalı genç sanatçılara destek" olarak savunulmaya çalışıldı. Nepotizm yapıldığı iddialarının sebebiyse bu müzik grubunun sahibi olan Doruk Can Ereşter'in, Menteşe Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hülya Ereşter'in oğlu olması.

YEREL BASINDA MANŞET OLDU, BELEDİYE SESSİZLİĞİNİ KORUYOR

Ali Turbalıoğlu'nun sosyal medyada paylaştığı bu iddia, bölgedeki yerel medyada geniş yer buldu. Muğla 'Manşet' gazetesinde kendine manşette yer bulan olay hakkında henüz bu iddiayı doğrulayan somut bir belge sunulmadı. Öte yandan Menteşe Belediyesi'nden de herhangi bir resmi açıklama yapılmadı. 

SOSYAL MEDYA GRUPLARINDA ENGELLENİYOR İDDİASI

Bu iddiaların doğruluğu ya da yanlışlığına dair kamuoyunda büyük bir merak hakim olmasına rağmen yeni bir iddia "yok artık" dedirtti. Gazetemizdeki köşesinde konuyu kaleme alan Canan Baykız'ın yazısının, sosyal medya gruplarında engellenmeye çalışıldığı ve hatta bazı kişi veya kişilerce paylaşımda olan yerlerden kaldırtılmak istendiği iddia edildi. Bu durum "Açıklama yapmak yerine iddiaların hedefindeki kişiler, halkın bu olayı öğrenmesine engel olmaya mı çalışıyor?" sorusunu beraberinde getirdi.

NEPOTİZM YOZLAŞTIRIR

Nepotizm, özellikle kamu kurumlarında ve belediyelerde önemli bir konu. Her ülkenin kamu işleyişi ve yerel yönetim sorunlarının arkasında liyakatsızlık ve nepotizm yatar. Nepotizm yani akraba kayırma, halk ile kamu arasındaki bağı zayıflatır. Halkın kaynaklarının bazı kişilerin aile ve yakınlarına aktarılması, bu kişilerin bulundukları kurum ve mevkilerde yozlaşmanın başlamasına neden olur. 

Eğer bu iddia doğruysa, bu durum belediyenin şeffaflık ve adil rekabet ilkelerine uyup uymadığına dair de ciddi soru işaretleri doğuracaktır. Kamuoyu, Menteşe Belediyesi'nin bu iddialara nasıl bir yanıt vereceğini merakla bekliyor. 

VELEV Kİ İDDİALAR YANLIŞ YA DA YAPILAN DOĞRU...

Siyasi 'Etik' gereği, böyle bir durumda Menteşe Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hülya Ereşter'in, "Oğlum, Belediye'den ücret talebinde bulunma." demesi gerekmez mi? Velev ki demedi... Doruk Can Ereşter, Muğlalı bir genç olarak annesinin müdürlük yaptığı bir belediyenin şenliğine, "Efendim, yanlış anlaşılır. Düşünceniz için teşekkür ederiz, biz grup olarak ücretsiz çıkalım." demesi hoş olmaz mıydı? Menteşe Belediyesi veya herhangi bir belediyenin benzer etkinliklerde, "Ahmet'in kızı Hatice, Ayşe'nin oğlu Veli'ye 150 bin TL" demesi yerine, "İlimizin genç sanatçıları, üniversite öğrencisi sanatçı kardeşlerimiz vb. her birine 10 bin TL destek vermek istedik. Sağ olsunlar etkinliğimizi, şenliğimizi daha keyifli hale getirdiler, onlar bizim umudumuz..." tarzında bir yaklaşım, açıklamada bulunması daha doğru değil mi? Halk, kendi çocuklarına imkan verilmesini mi görmek ister 1 kişinin ya da bir grubun cebinin dolmasını mı?

SEÇMEN 'NEPOTİZM'E CEVABINI SANDIKTA VERİR

Hangi partiden olursa olsun, 'nepotizm', tepki gösterilmesi gereken bir durum olmasına karşın, ülkedeki siyaset gündemi ve söylemler dikkate alındığında bu gibi bir durumun (eğer doğruysa) CHP'nin güçlü olduğu bir ilde ve yine CHP'li bir belediyede yaşanmış olması yaklaşan yerel seçimler öncesinde partiye de büyük zarar verir. Seçmen, ne nepotizm yapanlara ne de nepotizmin yapılmasına göz yumanlara tekrar seçim kazandırır.

Menteşe Belediyesi Nepotizm İddialarıyla Sarsılırken Sorulması Gereken Sorular ve Vurgulanması Gereken Noktalar

Menteşe Belediyesi'nin Resmi Açıklaması Nerede?

-Menteşe Belediyesi, iddialar hakkında nasıl bir açıklama yapmayı planlıyor?
-Belediye, bu iddiaları yanıtlamak için hangi adımları atacak?

Nepotizm İddiaları Doğrulanırsa Bu Etik Değil, Neden Sessiz Kalınıyor?

-Belediyenin yetkilileri, eğer iddialar doğruysa, bu durumun etik standartlarla bağdaşıp bağdaşmadığını nasıl değerlendiriyor?
-Bu tarz akraba kayırma iddialarına karşı alınmış bir politika var mı?

Sanat ve Kültür Desteği Nasıl Dağıtılıyor?

-Menteşe Belediyesi'nin kültür ve sanat etkinliklerine destek verirken izlediği politika nedir?
-Belediye, sanat ve kültür desteği konusunda adil bir dağıtım politikasına sahip olduğunu nasıl savunuyor?

Hemşehri Kavramı ve Adil Destek Politikaları

-Belediye, aynı sanatçılara sürekli destek verirken başka sanatçıları nasıl değerlendiriyor?
-Muğla'daki diğer sanatçılar, belediyenin adil destek politikalarını nasıl değerlendiriyor?

STK Başkanının Rolü ve Sorumlulukları

-Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Kaytan, hangi temele dayanarak Menteşe Belediyesi'nin yaptığının doğru olduğunu savundu ve destekledi? (Belediye henüz açıklama yapmamış, iddialara dair herhangi bir belge kamuoyuna sunulmamışken...)
-Bir STK Başkanı ya da Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, benzer durumlarda kamuoyunu aydınlatma ve doğru bilgileri sunma sorumluluğunu nasıl yerine getirmelidir?

Belge ve Delil Durumu

-Şu ana kadar iddiaları doğrulayacak somut bir belge sunulmuş mudur?
-İddiaların yanlış olduğunu ispatlayacak somut bir belge ve/veya delil varsa Menteşe Belediyesi ile nepotizm iddialarının odağı Hülya Ereşter ve oğlu Doruk Can Ereşter neden bunu kamuoyuna sunmuyor, hangi adımları atacaklar?
-İddiaların doğruluğunu ya da yanlışlığını doğrulayacak belge ve deliller varsa neden kamuoyuyla paylaşılmıyor?