MENTEŞE'DE KAMYON YAN YATTI: 2 YARALI MENTEŞE'DE KAMYON YAN YATTI: 2 YARALI

Menteşe İlçesi Yerkesik Yeniköy Mahallesinde 27 dönümlük arazinin 5 dönümüne dikilen lavanta, yeni sezonda güzelliği ile hem turistlerin hem de yerli halkın ilgisini çekiyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Lavanta Şenliği Başkan Osman Gürün ve protokolün katılımı ile başladı.

1 Ağustos tarihine kadar sürecek şenliğin açılışında konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, "Elimizdeki değeri iyi değerlendirecek yönetime ihtiyacımız var. Milliyetçiyim diyen insanlar sanki tarımı ortadan kaldırmaya çalışıyor. Bilinçli bir durum var. 2014 yılında Muğla büyükşehir oldu. Arkadalarımızla Muğla'da tarım konusunda yapılması gerekenleri konuştuk. İlk olarak toprağımızı tanıyabilmek için üniversiteye toprak tahlil laboratuvarı kurduk. En fazla verimi hangi ürünlerden alırız tespit ettik. Muğla'nın toprak haritasını çıkarıyoruz. Her gün yeni ölçümlerle Muğla'nın topraklarının karakterini ortaya koyuyoruz. Bu bizim direkt olarak görevi değil. Ama bizim ilk görevimiz oldu. Fiyat artışını hepiniz görüyorsunuz. Türkiye'nin yurt dışından buğday almaya ihtiyacı mı var" dedi.

"KADINLAR ÜRETECEK, ADAMLAR ONLARA YARDIM EDECEK"

Gürün, "Kırsalın üretmesi gerekiyor fakat maalesef üretimin karşılığını alamayan gençler turizmde çalışıyorlar. Kendi köyünün topralarından uzaklaştırıldılar. Pandemi sürecinde bazı gençlerimiz toprağa döndü. Her şerde bir hayır vardır. Bazı gençlerimiz şuan toprak ve hayvancılıkla uğraşmaya başladı. Kırsalı tarım ve hayvancılıkla geliştirmemiz gerekiyor. Bütün amacımız Muğla kırsalında bu. Özellikle kadınların bu faaliyetlere katılması için çaba gösteriyoruz. Kadın kooperatiflerini bu açıdan çok önemsiyoruz. Kadınlar üretecek, adamlar da biraz eşine yardım edecek. Kadınlar kurucu ve üretici oluyor. Erkekler de onlara yardım eden pozisyonunda oluyor" dedi.

Osman Gürün, "Önümüzdeki süreçte kooperatifler birleşerek birlik olacaklar. Daha fazla üretim yaptıkları için pazarda çok daha gür sesle pazarlık edebilecekler. Bu gücü birleştirdiğimizde Muğla tarım ve hayvancılıkta çok öne çıkacak. Bu turizm sürdürülebilir bir şey değil. Deniz, kum, güneş yetersiz. Muğla, turizm ve tarım kentinin yanında kültür kenti olarak çok öne çıkacak. Bizim normal gördüğümüz şeylerin nasıl sunulabileceğini hep birlikte göreceğiz" ifadelerini kullandı.

"SONBAHARDA EKMEĞİN 7 LİRA OLACAĞI SÖYLENİYOR, KENDİMİZ ÜRETMELİYİZ"

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, "Muğla büyükşehir olduktan sonra köylere yapılan yatırımların nasıl arttığını hepimiz görüyoruz. Günümüzdeki ekonomik şartlarına baktığımızda tarımın önemini hepimiz anladık. Ekmeğin sonbaharda 7 lira olacağı söyleniyor. Kendimiz üretmek zorundayız. Köylü üretemeyince, köyden merkeze göç sonrası kırsaldaki araziler boş kalıyor. Bu sorunların altından hep beraber kalkmamız gerekiyor" dedi ve ilçe genelinde yaptıkları çalışmları anlattı.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, "Belediyelerimiz ellerinden geldiğince tarım konusunda çalışma yapıyorlar. Kurulan kadın kooperatifleri ile kırsalda yaşayan insanların ekonomisine katkı sağlıyor."

"HEDEFİMİZ KURUTMA VE PAKETLEME TESİSİ KURMAK"

Kadın üreticileri temsilen konuşma yapan Meryem Aydın, "Yerkesik Kalkınma Kooperatifi olarak 2020 yılında Büyükşehir Belediyesi ile Koku Vadisi projemizi gerçekleştirdik. Kooperatifimiz tarafından 20 bin adet tıbbi aromatik bitki dikildi. Lavanta yağı, kolonyası, sabun, merhem gibi ürünleri üretmeye başladık. Üreticilerimizin ürünlerini bekletmeden kendi bünyemizde kurutma ve paketleme tesisi kurmak istiyoruz. İpekböcekçiliği için dut fidanı dikimi gerçekleştirdik ve çalışmalara başladık. Bu festival bizim çok önemli. Büyükşehir Belediyemize teşekkür ederim" dedi. Yerkesi Yeniköy Muhtarı Nevike Öçalan ise şenlikte emeği geçen herkese teşekkür etti.

Şenlik, konuşmaların ardından müzik dinletileri ve farklı etkinliklerle devam etti.

Kaynak: İHA