Ortaca İlçe Devlet Hastanesi'nde görevli 34 yaşındaki Canan Ö., iddiasına göre 2019 yılından bu yana kurum içerisinde sistematik mobbing, şiddet ve taciz eylemleri yaşıyordu. Bu durumu daha fazla katlamayan Canan Ö., 21 Ağustos 2023 tarihinde çalıştığı hastanenin en üst katına çıkarak, yaşadıklarının son bulması için kendini aşağı atmak istedi. Hastane çalışanları uzun süre ikna etmeye çalıştı. İkna çabaları bir sonuç vermedi. Atlamak istediği sırada genç kadın son anda kurtarıldı.

OLAYIN ÜSTÜ ÖRTÜLDÜ!

İddiaya göre, Ortaca Devlet Hastanesi yönetimi, yaşanan intihar girişiminin üzerini örttü ve olayı İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne yansıtmadı. İntihar girişiminde bulunan kadın ise hastane yönetimi tarafından psikoloji servisine gönderildi. Canan Ö.'ye sakinleştirici uygulandı ve psikoloji servisi tarafından 5 günlük rapor verildi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Canan Ö., yaşadığı olaylardan sonra, hastane müdürü Salih Y. ve müdür yardımcısı Mustafa G. hakkında 5 Haziran 2023 tarihinde suç duyurusunda bulundu. 6 Haziran 2023 tarihinde Ortaca 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun gereğince 30 günlük tedbir kararı aldı. Kararda, "şiddet uygulayan" kişilerin karara uymaması durumunda "hürriyeti bağlayıcı cezaya" çaptırılacağı (zorlama hapsi) belirtildi.

MOBBİNGİN DETAYLARI…

Edinilen bilgi ve belgelere göre, intihar girişimi öncesinde yaşananlardan öne çıkan başlıklar şu şekildeydi. Ortaca Devlet Hastanesi'nde santral görevlisi olan kamu çalışanı Canan Ö., bilgi ve belgesi olmadan görev yeri düzenli olarak değiştirildi. Kurum içi usulsüz görevlendirmeler ise hastane müdürü Salih Y. tarafından yapıldı. Canan Ö., göz polikliniği ve Covid bölümlerinde de çalıştırıldı. Covid’e de yakalandı.

GEREKİRSE ÖLECEKSİN, CEVAP VERMEYECEKSİN

Canan Ö., Covid-19'a yakalandığı sırada rapor kullandığı için hastane müdürü Salih Y. tarafından Fethiye Devlet Hastanesi'ne gönderilmek istendi. Bu değişikliği kabul etmeyeceğini belirttiğinde ise Salih Y.'nin el kol hareketleri yaparak "Terbiyesiz, ne biçim insansın, gerekirse öleceksin, kusacaksın cevap vermeyeceksin." gibi söylemlerde bulunduğu ileri sürüldü.

Bu olaylara diğer hastane çalışanları da tanık oldu. Hastane müdürü Salih Y.'nin, sistematik mobbing, taciz ve şiddet eylemleri süresince, sürekli Canan Ö.'nün odasına gelerek "Neredesin, ne yapıyorsun, seni mola vereceğin yere geçiririm" gibi söylemlerde bulunduğu ifade edildi.

NEREDESİN, NE YAPIYORSUN ORADA?

Ramazan ayında hastane müdür yardımcısı Mustafa G. de mobbing eylemlerine katıldı. Canan Ö., öğle aralarında ibadet için gittiği mescitte dahi Mustafa G. tarafından arandı. "Neredesin sen, ne yapıyorsun orada, çabuk yerine geç, senin öğle aran mı var, burası boş kalmayacak" diye bağırdı kaydedildi.

Yapılan baskılar hakkında konuşmak için Mustafa G.'nin odasına gittiğini belirten Canan Ö., müdür yardımcısı Mustafa G.'nin elini masaya vurarak "Ben burada otorite kuruyorum, dediğimi yapacaksın, istemiyorsan seni gönderecek yer bulurum." dediğini ileri sürdü.

Öyle ki "Neredesin" diye aranarak, kurulan baskının tuvalete gidildiğinde dahi devam etti. İntihar girişimi öncesinde yaşananlardan dolayı, Psikiyatrist Dr. Neşe Koçuk'un, Canan Ö.'ye kaygı ve anksiyete bozukluğu teşhisi koydu ve ilaç tedavisine başladı.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Bütün bu yaşananlardan sonra Canan Ö., Ortaca Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Şikâyetçi olduğu gün, yani 5 Haziran 2023 tarihinde, hastanede görevli güvenlik görevlisi çalışanlarla çalışma odasında olduğu sırada, hastane müdür yardımcısı Mustafa G. odaya geldi. Mustafa G., güvenlik personeline yönelik "çıkın dışarıya, yalnız kalacağız" dedi.

ÇOK KORKTUM

Canan Ö., suç duyurusunda bu durumdan "Bekar bir kadın olarak bu durumdan çok korktum, Mustafa G. 'seni polikliniğe verdik' dedi, çalışma alanının belli olduğunu ve böyle bir görevinin bulunmadığını belirtmesi üzerine Mustafa G.'nin 'başhekim imzaladı, biz böyle istiyoruz onaylandı, çıkacaksın' ifadeleriyle bahsetti. Usulsüz görevlendirilmesine itiraz etmesi üzerine Mustafa G.'nin "çıkma da göreyim" diyerek elini kaldırdığını anlattı. Canan Ö., Mustafa Ö.'nün kendisine vurmadığını ancak masaya vurarak bağırmaya başladı." İfadelerini de dile getirdi.

HABER YAPTIK VE SORDUK…

Haber48 olarak, olaydan sonra yaptığımız haberde, “Ortaca Devlet Hastanesi gibi bir devlet kurumunda, 2019 yılından bu yana bir kadına karşı yürütülen sistematik mobbing, taciz ve şiddet eylemleri intihar girişimiyle sonuçlandı.” diye yazdık.

DALAMAN İLÇESİNDEKİ TARİHİ ATATÜRK KÖPRÜSÜ NE ZAMAN AÇILACAK? DALAMAN İLÇESİNDEKİ TARİHİ ATATÜRK KÖPRÜSÜ NE ZAMAN AÇILACAK?

“İddiaların tamamı doğru olmasa dahi, 34 yaşında genç bir kadına hayatını sonlandırma kararı aldıracak kadarı inceleme ve detaylı bir denetim başlatmaya yeterli şüphe oluşturmalıdır. Harekete geçmek için bir insanın hayatını kaybetmesi mi gerekiyor?” diye sorduk.

HABERİMİZDEN SONRA HAREKETE GEÇİLDİ

Canan Ö.’nün şikâyeti ve Haber48’in olayı tüm detaylarıyla yazmasından sonra Ortaca Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti.

İKİ İSMİ SORUŞTURMA İZNİ YOK, BİR İSME VAR

Gerekli incelemelerin ardından iki isme soruşturma izni verilmedi, bir isme ise verildi. Soruşturma izni verilmeyen isimler için, “Ortaca Devlet Hastanesi Başhekimi Erol Ç., İdari ve Mali İşler Müdürü Salih Y. hakkında isnat edilen mobbing iddialarının sübuta ermediği kanaatine varıldığından, 4483 sayılı memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yargılanması hakkında kanunun 6. Maddesi gereğince soruşturmaya izin verilmemesine” denildi.

SORUŞTURMA İZNİ VERİLEN İSİM…

Kararda, soruşturma izni verilen isim için ise, “İdari ve Mali İşler Müdür Yardımcısı Mustafa G. hakkında iddia edilen tacizi iddiasının, ciddiyeti ve mahiyeti göz önünde bulundurulduğunda, iddianın gerçekleşip gerçekleşmediği adli soruşturma sonrasına açığa çıkarılmasının daha uygun olacağı, değerlendirildiğinden, 4483 sayılı memur ve diğer kamu görevlilerinin yargılanması hakkında kanunun 6. Maddesi gereğince soruşturma izni verilmesine…” ifadeleri kullanıldı.