Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih, Silivri, Topkapı ve Zeytinburnu Sosyal Güvenlik Merkezleri'nin İstanbul'daki Toplu Açılış Töreni'nde konuşma yaptı. Başkan Erdoğan, erken yaşta emeklilik (EYT) tartışmalarına değinerek, "Biz bunu yapmayacağız. Arkadaşlarıma söylüyorum. Beni bu yola asla teşvik etmeyin. Milletimin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum. Bütün dünya bizim sistemimizi kendine uyarlamaya çalışıyor, bizdeki bazı köhne zihniyetler sistemi çökertmek için hinlik peşinde koşuyor." sözlerini kaydetti.

EYT NEDİR?

KAYIP KORHAN BERZEG'LE İLGİLİ FLAŞ BİR BULGU DAHA! KAYIP KORHAN BERZEG'LE İLGİLİ FLAŞ BİR BULGU DAHA!

Bir kişinin hangi koşullarda emekli olacağı, kanuna göre belirlenir. 2006’den önce Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Bağ-Kur ve Emekli Sandığı olmak üzere üç ayrı kurum ve kanun söz konusuydu.

2006 yılında söz konusu üç kurum Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) adı altında birleştirildi. Örneğin ilk kez 30 Nisan 2008’de SSK’lı olan bir erkek 60 yaşında, 7 bin prim günüyle emekli olabilirken, bir gün sonra yani 1 Mayıs 2008’de SSK’lı olan bir erkek 7 bin 200 prim günüyle emekli olabilir hale geldi. Yani bir gün geç sigortalılık 200 gün fazla çalışmayı gerektirdi.

9 Eylül 1999 ve sonrasında sigortalı olan erkekler için 60, kadınlar için 58 yaş şartı getirildi. Şu anki sisteme göre, primini dolduran bir emekli adayı, emeklilik yaşını beklemek zorunda. Yani, bir gecede emekli olmak için belirli bir yaşı doldurmak zorunda kaldılar. Ve sorun tam da bu noktada başladı. 1999’da sisteme acil müdahale gerekiyordu ve neredeyse bir gecede şartlar değişti. EYT sorunu 1999'da emeklilik yaşını yükselten 4447 sayılı kanun ile ortaya çıktı. 8 Eylül 1999 gününe kadar işçiler emeklilik için kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 günlük prim ödeme gün sayısı şartı gerekiyordu. Bu tarihten önce sigortalı olanlar için de kademeli bir yaş şartı devreye sokuldu. Böylelikle "emeklilikte yaşa takılanlar" oluştu.