Tekel bayi açmak isteyen Ferhat Yıldız ve Murat Yıldız kardeşlerin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı’na İstanbul Sultangazi Belediyesi önce onay verdi, sonra iptal etti. Tekel Bayi Yardımlaşma Derneği’nin bir açıklama yaparak duyurduğu olaya göre ruhsat cemaatlerin baskısı sebebiyle iptal edildi. Söz konusu başvurunun ardından Sultangazi Belediye Başkanlığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü tarafından yapılan incelemede, bayinin; örgün eğitim kurumlarına, dershanelere, öğrenci yurtlarına ve ibadethanelere makul uzaklıkta olduğu belirlenerek onay verildi. Daha sonra ise cemaat ve tarikatların baskısıyla ruhsat iptal edildi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN ÖZGÜR ÖZEL'E ZEHİR ZEMBEREK SÖZLER KILIÇDAROĞLU'NDAN ÖZGÜR ÖZEL'E ZEHİR ZEMBEREK SÖZLER

Kendisini ‘mahalle imamı’ olarak tanıtan bir kişi, söz konusu bayinin önüne gelerek bir video çekimi gerçekleştirdi. Videoda şu ifadeler kullanıldı: “Karşımızda gördüğümüz tekel bayi yeni, prosedüre uygun olarak içki satacak. Mümin, içki içerken Mümin olarak içmez bir kere. Bunu bilmek lazım. Hemen karşısında miniklerin anaokulu var. İçki satılan yerde eğitim görecekler. Elli metre solumuzda Hacı Bayram Veli cami var. Esnaf ve Sultangazililer olarak biz rahatsız oluyoruz, razı değiliz. Allah, Resullulah, Ümmeti Muhammed de razı değil. Müslüman kardeşlerimden destek bekliyorum. Allah rızası için. Sultangazi’de 15 Temmuz’da şehit verdik. Şehitler bizim yakamıza yapışıp da, ‘Bizim size emanet ettiğimiz topraklar üzerinde bu gibi pislikler yapılırken neden sesiniz çıkmadı?’ demesinler. Allah rızası için buna bir el atın.”

‘CUMHURBAŞKANLIĞI’NA ŞİKÂYET EDİN’

‘İmam’, videoyu çeken kişinin “Peki kardeşlerimizin ne yapması gerekir?” sorusu üzerine ise şu cevabı verdi: “Kardeşlerimiz gerekirse Cumhurbaşkanlığı’nı, gerekirse Sultangazi Belediyesi’ni arayarak şikâyette bulunabilirler.”

Videonun ardından, esnafların tüm yasal yükümlülükleri yerine getirmesine rağmen, cemaatlerin baskısı sonucu İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı, Sultangazi Belediyesi tarafından iptal edildi. Konuya ilişkin başka bir kişi tekrar bir video yayınladı. Uluçam İlim ve Hizmet Derneği adına konuştuğunu belirten kişi, Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun’a teşekkür etti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Tekel Bayileri Platformu, gerekli resmi evrakların teslim edildiğini, örgün eğitim kurumları, dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında mesafe şartının sağladığını TAPDK’ ya gerekli satış ruhsatları için başvuruda bulunulduğunu ancak tüm bu sürece rağmen gelen iptalin esnafı maddi ve manevi zarar uğrattığını belirtti.

Platformun açıklamasında şöyle denildi:

"Cemaat ve tarikatların baskısını sebep göstererek kazanılmış yasal hakkın, belediyeler tarafından iptal edilmesi kabul edilir bir durum değildir! Her insanın kamusal yasaları hiçe sayarak canının istediği gibi yorumlama özgürlüğü olsaydı, hiçbir devlet ayakta kalamazdı. Kanun ve yasalar cemaat ve tarikatların baskısı ile şekillenmez, şekillenemez. Küçük işletmelerden oluşan tekel bayileri meşrubattan, temel gıdaya, dükkânlarında yüzlerce ürün bulundurarak müşterilerine hizmet vermektedir. Teşhir edilen tüm ürünler devletin yasal izni ile üretilmekte olup, perakende satış belgesi izni ile son tüketiciye ulaştırılmaktadır. Devlet hukuki düzenlemelerin ana mercii iken, cemaat ve tarikatların sosyolojik baskısı sebep gösterilerek hiçbir bireyin ticaret özgürlüğü manipülatif yöntemlerle elinden alınamaz.
Bu bağlamda mağdur olan bayiimizin tüm yasal haklarını sonuna kadar kullanması için yanında olacağımızı bildiririz."