Türkiye'nin Antalya ile birlikte en önemli turizm merkezi konumunda olan ve her yıl milyonlarca turisti ağırlayarak ülkeye ciddi miktarda döviz kazandıran Muğla'da, her geçen gün alanı genişletilen ve verilen yeni ruhsatlarla sayısı arttırılan maden ocakları ciddi sorun teşkil ediyor. Turizm kadar tarımda da ülke ekonomisi için ciddi bir paya sahip olan Muğla'da, maden ocaklarının yanı sıra termik santraller de hem insan sağlığını hem de tarımsal üretimi ciddi anlamda etkiliyor.



Konuyla ilgili yerel yönetimlerden görüş alınmadığını savunan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, merkezi yönetimin kendilerine danışmadan faaliyet izni verdiğini ve mevcut işletmeler hakkında resmi yazıyla sorulan sorulara yanıt alamadıklarını belirtti. Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin termik santrallerin emisyon ve baca gazı değerlerini öğrenemediğini belirten Başkan Gürün, maden ocaklarının da 333 tanesinin Muğla ormanlarında, yaklaşık 60 tanesinin de arkeolojik sit alanlarında bulunduğunu belirtti.



Büyükşehir, Hangi Alanlara Maden Ocağı Ruhsatı Verildiğini Bilmiyor!

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün konuyla ilgili olarak, ”İlimiz genelinde toplam 641 maden ocağı var. Bu madenlerin 333 tanesi ormanlarımızda, yüzde 9.3’ü arkeolojik sit alanlarında bulunuyor. Madencilikle ilgili verilen bu ruhsatların hiçbirinde bizden görüş alınmadı. Bırakın görüş almalarını, hangi alanlara ruhsat verildiğini öğrenemiyoruz. Resmi olarak yazdığımız yazılarımıza yanıt verilmiyor.

"Padişah Fermanı Gibi Dağıtılıyor"

Bu kadar geniş alanlar yerel yönetime sorulmadan, bilgi verilmeden padişah fermanı gibi dağıtılıyor. Ben plan yaparken 13-14 kuruluştan görüş alıyorum. Bunlar bizden bilgi almıyor, sormuyor. Enerji tarafına bakıyoruz. Yıllarca, Yatağan Termik Santrali’ne filtre takılmadı. Akciğer ve kalp hastalıkları aldı başını gitti. Nihayet filtre takıldı. Ama baca gazı değerlerini bilmiyoruz. Filtre hangi kalitede çalışıyor, bilmiyoruz. Emisyon değeri nedir bilmiyoruz. Yazılı başvuruyoruz, bilgi alamıyoruz” ifadelerini kullandı.

BAŞKA İLDEN MUĞLA'YA ARABA ALMAYA GELDİ! KABUSU YAŞADI BAŞKA İLDEN MUĞLA'YA ARABA ALMAYA GELDİ! KABUSU YAŞADI