Geçtiğimiz aylarda, AK Parti Muğla Yönetim Kurulu Üyesi ve Muğla MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi olan Mehmet Tan ve Dalaman Turizm Geliştirme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Kılavuz'un da aralarında bulunduğu Dalaman sınırları içerisinde bulunan Martı Koyu işgaline ve koyda iş makineleriyle gerçekleştirilen alan açma girişimine gazetemizde yer vermiştik. Martı Koyu'nun Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde bulunması, 1. Derece Doğal Sit Alanı ve 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olması üzerine Ortaca Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma başlatmıştı. 

Edinilen bilgilere göre, yaşanan bu gelişmelere rağmen, Martı Koyuna yakın bir başka koy olan Kurşunlu Koyu da işgal ediliyor. Ankara'dan, yurt dışı bağlantıları da bulunan bir "ilaç ve medikal şirketi"nin yöneticileri Yasin B. ve Sertaç B.'nin Kurşunlu Koyu'na "çökme" girişiminin arkasındaki isimler olduğu iddia edildi. Yasin B.'nin adı Martı Koyu'nda da geçmişti. Kurşunlu Koyu'da yapılan işleri Yasin B. ve Sertaç B. adına Dalaman Turizm Geliştirme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Kılavuz'un takip ettiği iddia edildi.

"DALAMAN ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ SESSİZ"

Kurşunlu Koyu'nda bulunan ve tamamı Orman Genel Müdürlüğü'ne ait Özel Çevre Koruma Bölgesi ve 1. Derece Doğal Sit Alanı olan arazide, açma, yapılaşma, endemik bitkileri yok etme, doğal yapıyı bozma gibi zararlar verilerek oluşturulan alana çok sayıda güneş paneli yerleştirildiği öğrenildi. İddialara göre, Kurşunlu Koyu'na özel teknesiyle gidenler ise koydan uzaklaştırılıyor. Çok sayıda vatandaşın sorun yaşaması ve durumdan rahatsız olması üzerine konunun defalarca Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'ne şikayet edildiği ancak bir sonuç alınamadığı belirtildi.

"SORUŞTURMA BAŞLATILSIN"

Muğla'nın her yıl yaşanan orman yangınları sonucu temiz havasını ve yeşilliğini kaybettiğini, dahası geçtiğimiz hafta yaşanan yangınlar sonucu tedavisi uzun sürecek bir yara aldığını belirten vatandaşlar koyları kurtarmak istiyor. Gazetemize konuşan bir çevreci, Muğla'daki yangınlarda koy işgallerinin baş isimlerinin en ön saflarda yapmacık mücadelesini değil, yetkililerin Martı Koyu'nda olduğu gibi Kurşunlu Koyu'nda da "işgal" eyleminden sorumlu kişiler hakkında soruşturma başlatmasını istediğini belirtti.

Bakir koyların işgal edilerek yapılaşmaya açılması ve özel mülke dönüştürülmesine tepki gösteren vatandaş ve çevreciler, yaşanan bu olaylar karşısında derin üzüntü yaşadıklarını ancak ellerinden bir şey gelmediğini ifade etti. Yetkilileri duruma sessiz kalmakla ve Kurşunlu Koyu'nun işgaline göz yummakla suçlayan vatandaşlar seslerinin duyulmasını istiyor.

Özkan Kılavuz

MUĞLA’DA EVDE REÇETE HİZMETİ BAŞLATILDI MUĞLA’DA EVDE REÇETE HİZMETİ BAŞLATILDI

Mehmet Tan