Ticaret Bakanlığı tarafından “İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2023/7)’DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ” bugün Resmî Gazete’de yayımlandı.

Belli fiyatın altındaki ürünlerin ithalatı yapılırken, ürünün belirlenen fiyattan Türkiye’ye girmiş gibi vergilendirilmesi şeklinde uygulanan ithalatta gözetim uygulamasının kapsamı genişletildi. Tebliğe göre airfryer ve robot süpürge cihazları artık bu uygulama kapsamında vergilendirilecek.

GÖZETİM BELGESİ ARANACAK

Webtekno’nun haberine göre airfryer’lar için birim gümrük kıymeti, 100 dolar olarak belirlendi. Yani artık yurt dışından ithal edilen 10 dolarlık bir airfryer bile gözetim belgesi yoksa 100 dolarmış gibi vergilendirilecek. Robot süpürgeler de bu karardan etkilenecek.

AKARYAKITTA TABELA DEĞİŞİYOR! İŞTE YENİ FİYATLAR AKARYAKITTA TABELA DEĞİŞİYOR! İŞTE YENİ FİYATLAR

Ticaret Bakanlığı’nın bu kararı 30 gün sonra yürürlüğe girecek. Kararda ayrıca airfryer cihazları “sıcak hava sirkülasyonu ile çalışan tezgah üstü hazneli (2 Lt-10 Lt) yağsız ya da az yağlı kızartıcılar” şeklinde tanımlandı.

GÖZETİM UYGULAMASI NEDİR?

Ticaret Bakanlığı tarafından uygulamaya konan ithalatta gözetim uygulamasıyla yerli üreticinin korunması ve ithalattan kaynaklanacak vergi kayıplarının önlenmesi amaçlanıyor. Bir eşyanın veya ürünün ithalatında üzerinden vergi hesaplanacak kıymetle ilgili, birim başına asgari bir fiyat belirlenmesi sağlanıyor.

Örneğin gözetim kapsamındaki bir cihaz, gözetim belgesi yoksa fiyatı ne kadar olursa olsun en az 100 dolar üzerinden vergilendiriliyor. Bazı ürünlerde bu birim gümrük kıymeti daha farklı. Geçtiğimiz aylarda akıllı telefon ithalatında gözetim uygulama sınırı 350 dolara çekildi.

Kaynak: Resmî Gazete