İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün çalışmaları neticesinde Buca Belediyesi ve bağlı birimlerine yönelik başlatılan geniş çaplı "yolsuzluk" operasyonunda, Buca Belediye Başkanı Görkem Duman ve Buca Eski Belediye Başkanı Erhan Kılıç'ın da aralarında olduğu 50 kişi gözaltına alındı.
Yapılan teknik ve fiziki çalışma sonucu, belediye imkan ve kabiliyetlerinin kullanılarak suç örgütü kurulduğu ve yönetildiği, ilçede yürütülen inşaat faaliyetleri kapsamında müteahhitler ile belediye yöneticileri ve çalışanları arasında rüşvet alınıp verildiği, imar süreçlerinde usulsüzlükler yapıldığı ve belediye yönetiminin bu süreçlerde aktif rol aldığı, belediye iştiraklerine ait kredi kartları, banka hesapları ve araçların şahsi harcamalar ile konaklamalarda kullanıldığı, belediye hakkında haber yapan veya sanal medyada paylaşımda bulunan bazı kişilerin darp edildiği, fiilen çalışmayan kişilere kamuoyundaki adıyla "bankamatik personel'" olarak maaş ve çeşitli ödemeler yapıldığı iddia edildi. İddialar doğrultusunda aralarında belediye yöneticileri, çalışanlar ve firma sahiplerinin de bulunduğu toplam 62 şüpheliye yönelik bugün İzmir merkezli altı ilde eş zamanlı operasyon yapıldı. Hakkında gözaltı kararı verilen 62 şüpheliden Buca Belediye Başkanı Görkem Duman ve Buca eski belediye başkanı Erhan Kılıç'ın da aralarında olduğu 50 kişi gözaltına alındı.
CHP: "SİYASİ OPERASYON"
Buca Belediyesi operasyonuna CHP'den tepki gecikmedi. Operasyona tepki gösteren CHP Milletvekili Mahmut Tanal, uygulamayı “siyasi” olarak nitelendirirken ''Yargıyı siyasallaştıranlara geçit vermeyeceğiz'' dedi. Tanal, "Bayram bitti, mesainin ilk sabahı siyasi iktidar yine bildik senaryoyla işe koyuldu" ifadelerini kullandı.
DENİZ YÜCEL: "ŞAFAK BASKINLARI HUKUKİ DEĞİL"
İzmir Emniyet müdürlüğü Yeşilyurt binası önünde açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Deniz Yücel, gözaltı işlemlerinin hukuki çerçevede yürütülmesi gerektiğini belirterek, sabaha karşı yapılan operasyonların siyasi bir yöntem haline getirildiğini savundu.
Operasyon kapsamında Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, önceki dönem Belediye Başkanı Erhan Kılıç, eski CHP Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya, bazı bürokratlar, meclis üyeleri ve iş insanlarının gözaltına alındığını ifade eden Yücel, "Bizim de basından öğrendiğimiz kadarıyla bugün sabaha karşı Buca Belediyesi'ne bir operasyon yapılmış. Buca Belediye Başkanımız Sayın Görkem Duman, bir önceki dönem Belediye Başkanımız Sayın Erhan Kılıç, önceki dönem İlçe Başkanımız Sayın Çağdaş Kaya, çok sayıda bürokrat, bir kısım meclis üyesi ve birtakım iş insanlarının gözaltına alındığı bilgisi var" diye konuştu.
Kimsenin soruşturulmaktan ya da yargılanmaktan muaf olmadığını vurgulayan Yücel, "Herkes soruşturulabilir, yargılanabilir. Hakkında bir suçlama, bir iddia varsa hukuk gereğini yapmalıdır. Ancak insanların sabaha karşı evlerinden alınarak gözaltına alınmaları hukuki değildir" dedi.
"CHP'Lİ BELEDİYELERE YÖNELİK OPERASYONLAR RUTİN HALE GELDİ"
Yerel seçimlerin ardından CHP'li belediyelere yönelik benzer operasyonların arttığını öne süren Yücel, "Özellikle yerel seçimlerden sonra muhalefet partisine mensup, özellikle de Cumhuriyet Halk Partisi'ne mensup belediyelere yönelik şafak baskınlarıyla operasyon yapılmasının rutin hale geldiğini görüyoruz" dedi.
"BU BİR CEZALANDIRMA YÖNTEMİ"
CHP'nin 31 Mart yerel seçimlerinde elde ettiği başarının ardından iktidarın belediyeleri hedef aldığını belirten Yücel, "Bu, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 31 Mart yerel seçimlerindeki seçim başarısına karşılık bir cezalandırma yöntemidir" ifadelerini kullandı.
"BOMBOŞ DOSYAYA GİZLİLİK KARARI GETİRDİLER"
CHP İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, Buca Belediyesi'ne yönelik altı ilde düzenlenen "yolsuzluk" operasyonunda gözaltına alınanlar için İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne geldi. Burada konuşan Güç, "Başkan vekilimiz avukat Murat Aydın, Belediye Başkanımız Görkem Duman'la görüşme sağladı. Kısa bir görüşmeydi. İstanbul'da başlayan İzmir'de devam eden, Türkiye'nin dört bir yanındaki belediyelerimize yapılan bu haksız, hukuksuz saldırı süreci maalesef Buca'da da devam etmektedir. Buca'daki dosyaya gizlilik kararı getirdiler. Güzelbahçe Belediyesi'nde dosyayı gördük. Bomboş bir dosya. Tutuklanmaması gereken belediye başkanı, tutuklanmaması gereken imar müdürü tutuklandı. Görkem Başkan için de benzer suçlamalar yapılacak" dedi.





