İran Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, “Hürmüz Boğazı kapatıldı, geçmeye çalışan her gemiye saldıracağız ve ateşe vereceğiz” ifadeleri kullanıldı.

İran’ın bu açıklaması ardından Hürmüz Boğazı’nda bir petrol tankerinin füze ile vurulduğu, mürettebattan Hintli bir denizcinin hayatını kaybettiği bildirildi.

İran'da yeni lider seçilene kadar göreve getirilen Geçici Liderlik Konseyi üyesi Ayetullah Ali Rıza Arafi, ABD ve İsrail'in saldırıları başlatarak “hesap hatası” yaptığını söyledi. Uzmanlar Meclisi’nin yeni lider seçmek için hızla harekete geçeceğini kaydeden Arafi, “O zamana kadar Konsey, düzenli toplantılarla işleri yürütecektir. Aziz silahlı kuvvetlerimize ve büyük İran milletine ülkenin tüm kuvvetlerinin sizin hizmetinizde olduğunu garanti ederim” dedi.

TRUMP’TAN “SAVAŞ UZUN SÜRECEK” İTİRAFI

Trump, kendisine suikast olursa İran'da 'taş taş üstünde' bırakmayacakmış
Trump, kendisine suikast olursa İran'da 'taş taş üstünde' bırakmayacakmış
İçeriği Görüntüle

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da düzenlenen, bazı Amerikan askerlerine Onur Madalyası verdiği törende, yeniden nükleer silah tesisleri inşa etmeye çalıştığını iddia ettiği İran'ın nükleer silaha sahip olmasına izin vermemek için bu saldırıları başlattıklarını bildirdi.

Trump, saldırıların ne kadar süreceği konusunda şunları söyledi: “Şu anda takvim açısından tahminlerimizin ilerisindeyiz. Dört ila beş hafta süreceğini tahmin etmiştik, ama bundan daha uzun süre devam etme kapasitemiz var. Bunu yapacağız.”

İran'daki liderlerin hedef alınmasına da değinen Trump, “İran’ın askeri liderlerini ortadan kaldırmak için de dört hafta öngörmüştük. Bu yaklaşık bir saat içinde gerçekleştirildi. Yani planın çok ilerisindeyiz” dedi.

ABD Başkanı Trump, İsrail ile gerçekleştirdikleri saldırıların amaçları hakkında da şu açıklamayı yaptı: “İlk olarak, İran'ın füze kapasitesini yok ediyoruz. İkincisi, donanmalarını yok ediyoruz, şimdiden 10 gemilerini vurduk. Üçüncüsü, dünyanın bir numaralı terör destekçisinin asla nükleer silaha sahip olmamasını sağlıyoruz.”

İran'ın konvansiyonel balistik füze programının çok hızlı ilerlediğini söyleyen Trump, “Bu durum, Amerika ve yurt dışında konuşlanmış kuvvetlerimiz için çok açık ve büyük bir tehdit oluşturuyordu. Rejim, Avrupa'ya ve üslerimize ulaşabilecek füzelere zaten sahipti ve yakında Amerikan topraklarına ulaşabilecek füzelere de sahip olacaktı” dedi.

İSRAİL: “SADECE İRAN DEĞİL, HİZBULLAH DA AĞIR DARBE ALACAK”

İsrail ise Lübnan’da Hizbullah’a karşı operasyonlara devam edeceklerini açıkladı. İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, ülkenin kuzey sınırındaki komutanlarla güvenlik durumunun ele alındığı toplantının ardından yaptığı açıklamada, kararlı biçimde hareket ettiklerini ve İran rejimine yönelik saldırılar düzenlediklerini vurguladı. Zamir, ABD ordusuyla benzersiz bir iş birliği içinde olduklarını bildirerek, “Hizbullah ciddi bir darbe almadan ve silahsızlandırılmadan savaşı kesinlikle sonlandırmayacağız” dedi.

Savaşı yalnızca İran zarar gördüğünde değil, Hizbullah da son derece ağır bir darbe aldığında sona erdireceklerini kaydeden Zamir, “Kendimizi tek başımıza nasıl savunacağımızı biliyoruz. İsrail ordusu aynı anda birden fazla cephede faaliyet göstermek üzere planlama yapıp hazırlandı” diye konuştu.