Gazze'de savaş sürerken Lübnan'ın başkenti Beyrut'tan patlama haberi geldi. Patlama, Beyrut'un güneyinde, Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Dahiye Mahallesi'nde meydana geldi.

Lübnan medyası İsrail'in, Hamas'ın Beyrut'taki bürosuna drone saldırısı düzenlediğini duyurdu.

Saldırıda, Hamas'ın iki numarası Salih Aruri öldürüldü. Aruri, Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın kurucularından biriydi. Ekim 2017'de Hamas'ın Politbüro Başkan Yardımcılığı'na getirilen Aruri, siyasi kanatta İsmail Haniye'den sonra gelen isimdi. Aynı zamanda Batı Şeria'daki operasyonların da başındaydı.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırının da planlanmasında büyük payı olduğu ifade edilen Aruri'nin askeri kanadın daha militan hale getirilmesinde de rol oynadığı biliniyor.

2015'ten bu yana Lübnan'da yaşayan Aruri, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile yakın temas halindeydi. Hamas heyetlerinde yer aldı, sık sık seyahat edip toplantılara katıldı.

Y Wce S Unkk6Kdp1A J Gszkg

(Görüntü AA)

TEPKİ YAĞDI

6 GÜNDÜR ARANAN GENÇTEN ACI HABER 6 GÜNDÜR ARANAN GENÇTEN ACI HABER

Saldırıda, Aruri ile birlikte 6 kişi daha öldü. Öldürülenler arasında Kassam Tugayları'nın liderlerinden Semir Fendi Ebu Amir ile Azzam Akra Ebu Ammar da var.

Saldırıya ilk tepki Lübnan Başbakanı Necib Mikati'den geldi. Saldırıyı kınayan Mikati, İsrail'in Lübnan'ı savaşa çekmek istediğini söyledi.

Hamas ve İslami Cihad'dan da saldırının karşılıksız kalmayacağı açıklaması geldi. İsrail'in Aruri'yi öldürmesinin "direnişi" sona erdirmeyeceği belirtildi. Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye de saldırıyı kınadı.

Saldırı haberinin duyulmasının ardından Ramallah'ta büyük bir kalabalık toplandı. Filistinliler İsrail saldırısını protesto etti.

Aruri'nin öldürülmesine İran'ın da tepkisi gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Aruri'nin öldürülmesinin, İsrail'e karşı direnişi teşvik edeceğini söyledi.

İsrail, Hizbullah'tan gelebilecek misilleme saldırısı için alarma geçti. İlk yardım teşkilatına ve güvenlik güçlerine "hazır ol" talimatı verildi.